NOVA GRADIŠKA

Tradicionalnim druženjem članovi udruge “Suncokret” obilježiti Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama

NOVA GRADIŠKA, 22.  svibnja 2020. -  Članovi  novogradiške Udruge osoba s intelektualnim teškoćama “Suncokret” i njihovi gosti  tradicionalno su se jučer u Pansionu „Slavonski biser“  okupili   kako bi  obilježili Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama,  koji  se svake godine obilježava 16. svibnja.

     Bilo je to i prvo okupljanje članova udruge nakon što su  ublažene mjere zaštite od koronavirusa. Okupljanje u  prostorijama udruge i druženje na  kreativnim radionicama  najviše su im nedostajali   proteklih mjeseci pa  ih je jučerašnji susret posebno obradovao.

     Uz članove udruge, predsjednica Kata Vukšić,  okupila je roditelje i udomitelje, a bile su tu Ivana Trupina, zamjenica novogradiškog gradonačelnika, Mirjana Jakovčev, predsjednica hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama i predsjednica Udruge osoba s intelektualnim teškoćama „Regoč“ iz Slavonskog Broda i   Katarina Bojšić, predsjednica Saveza udruga udomitelja RH i predsjednica Udruge „Leptirić“, a posebno pozdravljena bila je Marija Kičić,  dugogodišnja volonterka. Treba naglasiti da su nazočne bile i predstavnice PZ „Prvča“, koja  godinama daje potporu i  donira udrugu.

        Minutom šutnje  okupljeni su odali počast i prisjetili se, također dugogodišnje volonterke,     nedavno preminule Đurđe Štivić.

       Predsjednica udruge Kata Vukšić,  govoreći u  povodu   Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama, istaknula je  nužnost sustavne brige i skrbi  prema osobama s intelektualnim teškoćama, te naporima koje  u tom cilju ulaže udruga „Suncokret“.

     O zaštiti prava osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji u skladu s Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom i poboljšati kvalitetu njihovog  života i naporima koji ulaže Saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama, kako bi  se u društvu  potaknula svijest o  osobama s intelektualnim teškoćama, govorila je Mirjana Jakovčev..

     Zamjenica gradonačelnika Ivan Trupina  govorila je o potpori  koju Grad  Nova Gradiška daje i  koju će ubuduće davati  udruzi „Suncokret“ i njenim članovima. Posebno je  naglasila  potrebu zapošljavanja  radno sposobnih članova  udruge na način  kako se  to i do sada činilo kroz  razne projekte  koji Grad organizira i provodi.

   Članove  Udruge osoba s intelektualnim teškoćama “Suncokret” i njihove goste  svojim nastupom obradovala je  muška pjevačka skupina KUD-a „Drežnik“.

 

 Autor: Franjo Samardžić

 

Slične objave