NOVA GRADIŠKA

Rotary International Distrikt Hrvatska novogradiškoj bolnici donirao komplet termovizijskih kamera

NOVA GRADIŠKA, 5, lipnja 2020. - Danijel Jozić, guverner Rotary International Distrikta 1913 – Hrvatska, dr. Dubravka Klobučar, predsjednica Rotary cluba Nova Gradiška i  dr. Josip Kolodziej, ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška,  promovirali su  danas hvale vrijednu akciju hrvatskih rotarijanaca i donaciju  novogradiškoj bolnici kompleta  termovizijskih kamera vrijednih 100.000  kuna.  Termovizijska kamera je u funkciji od prošlog tjedna i služi za trijažu pacijenata. na ulazu u bolnicu.  

    -Donacija je vrlo vrijedna  iako dolazi u vrijeme jenjavanja epidemije.  Nama  je termovizijska kamera bitna jer  omogućuje  lakši protok pacijenata u bolnicu u vrijeme kada se  postupno  vraćamo u  normalan rad i  još uvijek moramo održavati  trijažu na ulazim punktovima u bolnicu.  Pomaže  nam se eventualno ne dogodi da  zaraženi pacijent zaluta među zdrave pacijente, a osobito je to bitno kod pretraga na koje  dolaze  pacijenti bez simptoma. Ovo je vrijedna donacija Općoj bolnici Nova Gradiška i na njoj se zahvaljujem, jer je  za dobrobit svih nas- kazao je dr. Josip  Kolodziej.

   -Guverner je  začetnik ideje o nabavci termovizijskih kamera za zdravstvene ustanove u Hrvatskoj. Korona, koja nas je zadesila prije tri mjeseca, promijenila nam je svima život i planove  kako profesionalne, tako i privatne.  Od  previđenih aktivnosti Rotary kluba Nova Gradiška, kao i drugi klubovi u hrvatskoj okrenuli smo se novim izazovima, a to je  bila nabavka medicinske opreme, u prvom redu zaštitnih maski  i vizira.  Sada  je, velikom zaslugom  Danijela Jozića, nabavljeno je 29 termovizijskih kamera za zdravstvene ustanove u Hrvatskoj. Te su kamere  preporučene od medicinske struke,  jer je  neobično važno na mjestima gdje je velik protok ljudi, a to su  trijaže u svim našim bolnicama, detektirati povišenu tjelesnu temperaturu pacijenata i olakšati pristup bolnici.  S druge strane kamere imaju svoju ulogu u zaštiti i sigurnosti bolnice. Kamera je postavljena i zadovoljni smo. Nadam se da će naša zajednica prepoznati vrijednost ovog velikog našeg projekta.  U  početku je, kao što znamo bilo jako teško doći i do običnih zaštitnih maski, a kamo li do ovako krupnih stvari kao što su  termovizijske kamere. Naš Rotayr distrikt  pod vodstvom Danijela Jozića je uspio je nabaviti i osigurati  kameru za našu ustanovu -  kazala je dr. Dubravka Klobučar.

 

-Pozdravljam vas  ispred svih 1600 rotarijanki i rotarijanaca  hrvatskog Rotary distrikta. Ova donacija Bolnici u Novoj Gradiški vrijednosti je  100.000 kuna i dio je jedne šire akcije  u kojoj smo donirali ukupno 29 kompleta kamera u dvadesetak ustanova  u RH u ukupnoj vrijednosti od  22,9 milijuna kuna. Radi se o sustavu koji će sigurno naći primjenu u budućnosti, jer ne treba imati iluzije da  se ovakav i sličan izazov  u bližoj i daljnjoj budućnosti neće  ponoviti. Htjeli smo na jedan dugoročno održiv način pomoći zdravstvenom sustavu. Početkom krize rotarijanci su se odmah  uključili i pomagali sa zaštitnom opremom. Ovo je završetak naše inicijative, koji je pokazao da možemo i trebamo  na jedan ozbiljniji način pristupiti  ovoj situaciji. Ponosni smo na ovu akciju, ponosan sam i na Rotary klub Nova Gradiška, kao i na ostale rotary klubove u Hrvatskoj, koji su pokazali zajedništvo i snagu da jedan ovako ozbiljan projekt privedu kraju.

     Prevencija  liječenja bolesti je  jedan od prioriteta  djelovanja rotary zaklade  iz koje se sufinanciraju projekti ovakvog tipa u svijetu. Zahvaljujući upravo  dugoročnom učinku   naš projekt je dobio bespovratna sredstva iz tog fonda i   zahvaljujući tome smo uspjeli opremiti bolnice. Zahvaljujem de Rotary  klubu Nova Gradiška  i Bolnici  koja je bez puno razmišljanja prepoznala vrijednost ovakve opreme  i uključila se.  Nama  je  nagrada zdravlje i sigurnost zajednice kojoj smo  orijentirani. Veselimo se zajedničkim novim inicijativama - kazao je Danijel Jozić, guverner Rotary International Distrikta 1913 – Hrvatska.

  

   

Slične objave