OPĆINA REŠETARI

SPOMENIK HRVATSKIM BRANITELJIMA: Simbolizira ih pripadnik HOS-a koji na kundaku puške ima grab HOS-a na kojem piše „Za dom spremni“

To je spomenik gdje hrvatski vojnik stvara  povijest  braneći svoj dom i  taj znak ne treba nikoga uznemiravat. Da ne bi netko ovo zlonamjerno koristio  to je znak pod kojim smo mi  branili i obranili  Republiku Hrvatsku.   Još uvijek nas ima i dok nas ova domovina treba   mi smo joj vjerni i za dom spremni  dati svoje  živote- kazao je pukovnik Adam Tomičić, izaslanik  Tome Medveda, ministra hrvatskih branitelja

 

 

REŠETARI, 29. lipnja 2020. -  Nakon spomenika  poginulim hrvatskim braniteljima s područja općine Rešetari,  biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana  postavljenoj ispred općinske upravne zgrade i  spomenika sv. Florijanu ispred Vatrogasnog doma,  od ovogodišnjeg Dana općine  središte Rešetara krasi  spomenik   hrvatskim braniteljima  postavljen  kod   općinske  upravne zgrade. Simbolizira  ih pripadnik HOS-a koji na kundaku puške ima grab HOS-a  na kojem piše „Za dom spremni“.

   Spomenik su otkrili općinski načelnik Zlatko Aga i  brodsko-posavski župan Danijel Marušić.  Govorili  su njegov autor koprivnički kipar Dragutin Ciglar, načelnik Zlatko Aga  i   pukovnik  Adam Tomičić,  koji je  bio   izaslanik Tome Medveda, ministra  hrvatskih branitelja. 

    Prvi je govorio autor Dragutin Cigler,  koji je naglasio da  postavljeni spomenik nije tu da nekoga povrijedi  ističući  da se ne trebamo  sramili svoje riječi i svog identiteta.

 

   -Danas otkrivamo spomen obilježje hrvatskim braniteljima. Dugo godina sam  na čelu ove Općine  i promišljao  što učinit, koju simboliku napravit u Rešetarima i na koji način ostaviti trag za buduće generacije kako se ne bi zaboravilo što se ovdje dešavalo prije tridesetak godina.  Ja i autor  smo se odlučili na jednu priču, koju je on osmislio kao  spomen obilježje  hrvatskom vojniku, spomenik hrvatskog gardiste  koji je  sa trakom oko  glave, bez kape,  kao što kažemo sa puškom i dva metka krenuo u obranu svoje domovine.

   Otkrivanje spomenika  se poklopilo sa sutrašnjim danom kada je iz naše općine  krenula prva veća grupa  dragovoljaca   u 3. satniju 108. brigade, kasnije 1.  bojnu 121. brigade.  Bili su preteče jednog obrambenog duha, a  iz svake kuće u našoj općini,   koja ima preko 2.000 domaćinstava  barem po jedan čovjek krenuo je  u obranu domovine.  Možemo slobodno reći da je svaka kuća u Općini Rešetari dala barem jednog hrvatskog branitelja. Zato sam  smatrao da je potrebno nešto trajno ostaviti. Promišljali smo  gdje postaviti spomen obilježje.  Znali smo da su  nas povukli vjera i krunica koja je  i na spomen ploči i odlučili  da to  bude blizu crkve  i općinske  zgrade  zato  jer se 1991. godine upravo ovdje okupio prvi stožer mjesta Rešetari  - kazao je načelnik Zlatko Aga,  zahvalio se svim  hrvatskim braniteljima i kazao     da je spomenik   vječni simbol  za buduće generacije.

   -Povijest koju smo mi ispisali je  upravo ovaj spomenik  koji će ovdje vječno ostat, bit će simbol povijesti i nas  koji smo živjeli devedesetih godina - zaključio je načelnik Zlatko Aga.  

 

  -Hrvatski branitelji novogradiškog kraja su se digli 28. lipnja 1991. godine i stavili se na raspolaganje hrvatskoj državi  i  otpočeli obranu  našeg kraja i cijele domovine.  Ova općina je dala puno hrabrih momaka   koji su  išli i na posavsko ratište 1992. godine i opravdali svoju zadaću. Čast onima koji su poginuli. Njihove živote ne možemo vratit, ali ih se možemo sjećati dok smo živi.

    Drago mi je za ovaj  spomenik. To je spomenik gdje hrvatski vojnik  stvara  povijest  braneći svoj dom i  taj znak ne treba nikoga uznemiravat. Da ne bi netko ovo zlonamjerno koristio  to je znak pod kojim smo mi  branili i obranili  Republiku Hrvatsku.  Bili smo jaka vojska  pod  vrhovnim zapovjednikom  dr. Franjom Tuđmanom  i svi koji su poslije bili ne mogu ništa reći na taj dio vremena  od 1991. do  1995. godine.. Ne trebamo se sramit toga. Vidimo se i danas. Momci koji  ovdje   drže zastave  to su momci sa ratišta,  dosta nas je ovdje u civilu.  Još uvijek nas ima i dok nas ova domovina treba   mi smo joj vjerni i za dom spremni  dati svoje  živote- kazao je pukovnik Adam Tomičić, izaslanik  Tome Medveda, ministra hrvatskih branitelja.

 

 

Slične objave