OPĆINA CERNIK

TURIZAM KAO GOSPODARSKI RAZVOJ: Općina Cernik ima velike turističke potencijale

CERNIK, 14.  srpnja 2020. - Turistički novinari iz   PR agencije „Zlatne riječi“,  koji su 11. srpnja  boravili u Brodsko-posavskoj županiji, u  obilazak dijela turističkih destinacija na  području županije  krenuli su  iz Cernika sa imanja Opođe i kušaonice Stanal  vlasnika Stanka Lazića.   Nije Ružica Vidaković, direktorica Turističke zajednice brodsko-posavske županije, slučajno  izabrala Cernik kao polazišno mjesto upoznavanje raznovrsne turističke ponude koja se nudi u brodsko-posavskoj županiji.   Veliki su, naime, turistički  potencijali  koje ima općina Cernik. Nažalost, još uvijek nisu  dovoljno iskorišteni iako Cernik i cernički kraj  mogu po raznolikoj turističkoj ponudi  biti  među vodećim  turističkim destinacijama u Slavoniji. Da se to  promijeni, afirmira turistička ponuda i  dovedu turisti  napore uz Općinu Cernik ulažu  Franjevački samostan  i gvardijan Vjenceslav Janjić, te Općinska turistička zajednica na čijem je čelu Ivan Ivanović. 

     O tome što to Cernik nudi  i koje sve  turističke potencijale, osim poznatih suhomesnatih  i drugih gastronomskih  delicija,  ima za ponuditi  govorili su općinski načelnik Vitomir Žakić,  predsjednik Udruge  vinogradara  i voćara općine Cernik Zvonko Živković i predsjednik Turističke zajednice općine Cernik Ivan Ivanović.

    Predstavljajući Općinu Cernik i njene turističke potencijale načelnik Vitomir Žakić   naglasio je  da   područje  općine  pokazuje da Slavonija nije tako ravna kako se smatra, ali  ni površinski  mala općina jer ju  većim dijelom  čini Psunj  i šumsko područje sa  izletištem Strmac. Dodao je da se Općina Cernik  može  pohvaliti s nekoliko   kulturnih i povijesnih objekata, a istaknuo da je mjesto Cernik staro je 750 godina.  Jedan je  franjevački samostana  koji ima  Arheološko-biblijski muzej  koji ima najmanju bibliju u Europi i artefakte iz Izraela  stare tri tisuće godina. Istaknuli su  prirodne ljepote i Psunj kao najviši vrh Slavonije.

    Na području općine ima  oko stotinu kreveta.  Samo u Školi u prirodi u Cerničkoj Šagovinu  ima  63 ležaja,  kazao je Ivan Ivanović, a ostale  smještajni kapaciteti imaju opća poljoprivredna gospodarstva i  franjevački samostan koji  u osam apartmana ima 20 ležajeva.  

Zvonko Živković je predstavio  ćuptete, poznati i jedinstveni cernički kolač sa mesom koji  postoji samo u Cerniku. Istaknuo je da su najbolju u vrijeme kolinja kada se pravi od fila za kulen i kobasicu  s posebnim tijestom.

 -Na taj se način isproba fil za kulen, kulenove seke i kobasice. Smatram da bi ćuptete mogle biti komercijalni proizvod. Organiziramo Ćuptetijadu i ocjenjivanje ćupteta koje se razlikuju tek u nijansama, ovisno o ljutini. Jako dobro  pašu s portugizcem koji je naša tradicionalna sorta vinove loze. Između 1. i 2. svjetskog rata bilo je  u cerničkom vinogorju preko 100 hektara sa  milijun trsova  portugizca.  Poslije 2. svjetskog rata vinogradi su  uništeni. Sada kroz udrugu pokušavamo  obnoviti  tu vinogradarsku tradiciju. Portugizac smo uzeli kao naš zaštitni znak  i sredinom listopada, dok je vino mlado i sazriju prvi kesteni imamo   Dane portugizca u podrumu dvorca Kulmer gdje se okupimo i obavimo prvo krštenje  vina u Hrvatskoj.  - kazao je Zvonko Živković. 

Na području općine više je vinogradara i poznatih vinara kao što su Živković, Kobre, Jurković i drugi   koji proizvode kvalitetna vina, a  graševina je dominantna.

Kratak boravak turističkih novinara  u Cerniku   bila je prilika za tek  površno  prezentiranje  raznovrsne turističke ponude  koja se nudi na  području općine, od  kulturnih znamenitosti i manifestacija, do  vjerskog  turizma  i   povijesnog, kulturnog i vjerskog blaga  koje ima franjevački samostan,  gastronomskim  delicijama  i vinima,  čijoj je prezentaciji  posvećen dobar dio posjete novinara brodsko-posavskoj  županiji.  Pokazao je koliko  je nužna prezentacija turističke ponude u aktiviranju  turizma kao gospodarske grane  koja, unatoč  potencijalima,  ne može postići uspjeh  ako se ne dovedu  turisti.

 

 

Slične objave