NOVA GRADIŠKA

Prof. Mijo Matošević, dugovječni i uspješni ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole, otišao u mirovinu

Profesor Mijo Matošević  nagrađen je mnogim priznanjima među kojima je i   „Nagrada Ivan Filipović“- Nagrada za životno djelo 

NOVA GRADIŠKA, 31.  srpnja 2020. - Učenici i djelatnici Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška  oprostili su se od  svog omiljenog ravnatelja. Prof. Mijo Matošević završio je svoj, kako se to uobičajeno kaže,  radni vijek   i od 1. kolovoza 2020. odlazi  u  zasluženu mirovini.

-Ponosan sam što sam veliki dio života proživio u školi i radu sa mladima- kazati će prof. Matošević.  Taj period njegovog životnog puta  i  veza sa Industrijsko-obrtničkom školom nisu  baš uobičajeni.

-Sve je počelo 1. rujna 1970. kada sam se upisao u školu koja je tada imala naziv Škola učenika u privredi Nova Gradiška.  Ponosan sam što sam 1973. godine  završio tu srednju  školu u zanimanju alatničar 1973. godine.

Nakon završenog Pedagoškog fakulteta u Rijeci, smjer Mehanička tehnologija, u školi sam proveo puno lijepih godina kao nastavnik strojarske struke, od 1977. godine u Vukovaru, od 1983. u Novoj Gradiški, a od 2004. godine na radnom mjestu ravnatelja Industrijsko-obrtničke škole u Novoj Gradiški- navodi prof. Mijo Matošević.

Može se danas pohvaliti da je Industrijsko-obrtnička škola za vrijeme dok je bio ravnatelj   postala ugledna obrtnička škola, često i primjer drugim obrtničkim školama. Ostvarena je  zavidna suradnja s obrazovnim  institucijama u Hrvatskoj i međunarodna suradnja  s  školama za obrtnička zanimanja i tvrtkama u Njemačkoj, Mađarskoj i Austriji. Na  koliko visokoj razini su djelatnici škole  radili, išli ukorak s vremenom i  obrazovali svoje učenike potvrđuju priznanja  i odabir njihove škole  da  bude  godinama domaćin županijskih i  državnih  natjecanja u strukovnim zanimanjima.

Osobno je  dobio  brojna priznanja.  Posljednje i ono najvažnija je  „Nagrada Ivan Filipović“.  NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO uručena je MIJI MATOŠEVIĆU, profesoru mehaničke tehnologije i ravnatelju Industrijsko-obrtničke škole  Nova Gradiška za područje srednjeg školstva  na svečanosti u   Hrvatskome saboru  3. srpnja  2019. godine. 

-Profesor Mijo Matošević svoj dugogodišnji profesionalni pedagoški rad posvetio je radu s učenicima  u strojarskom području obrazovanja kao nastavnik strojarske struke i mehaničke tehnologije u Industrijsko-obrtničkoj školi Nova Gradiška.

   Pedagoškim radom i predanošću struci kroz 40 godina  obrazovao je i odgajao generacije učenika, a ljubav prema učiteljskom pozivu ostavila je traga među kolegama  nastavnicima. Sveukupni nastavni rad  profesora Matoševića razvijao jer kod učenika interes prema budućem zanimanju, interes prema korištenju  suvremenih metoda, ali i želju za  nastavkom školovanja  i daljnjeg usavršavanja. Nakon rada u nastavi profesor Matošević  2004. godine  preuzima mjesto  ravnatelja Industrijsko-obrtničke škole.

   Višegodišnja posvećenost nastavi i učenicima realizirala se kroz  autorstvo udžbenika i metodičkih priručnika za nastavnike , za strojarsku struku - „Tehnologija obrade i montaže“, te udžbenika „Tehnologija strojobravarije“  i priručnika „Stručni račun 1“.  U svojim udžbenicima  uočavao je važnost suvremenih metoda  i oblika rada. Novim metodičkim rješenjima ukazivao je na važnost škole u kojoj je učenik  u središtu pozornosti.

   Tijekom svog nastavničkog rada  bio je i savjetnik  za strojarsku struku, voditelj raznih  međunarodnih projekata, raznih seminara i  konferencija. Bio je i voditelj uvođenja novih zanimanja  u obrazovni sustav  Republike Hrvatske - Instalater kućnih instalacija.

  Profesor  Mijo Matošević svoja je metodička i stručna iskustva  prenosio svojim kolegama  kao savjetnik za  strojarsku struku u Republici Hrvatskoj od 1997. do 2002. godine -  navodi se u obrazloženju Odbora za dodjelu „Nagrade Ivan Filipović“.

 

  Za svoju svestranost i predanost profesor Mijo Matošević  nagrađen je mnogim priznanjima, zahvalnicama i nagradama. Dobitnik je Nagrade grada,  javnog priznanja Grada Nove Gradiške  za  doprinos u obrazovanju. Nositelj je nagrade  Reda Danice Hrvatske s likom Antuna Radića  za rad u odgoju i obrazovanju.

   Svojim dugogodišnjim radom  u odgojno-obrazovnom sustavu,  posebice strukovnom obrazovanju  kao njegovom važnom segmentu, profesor Matošević je  svojim bogatim stručnim  i pedagoškim radom  ostavio duboki trag  u unapređenju profesionalnog  razvoja učenika i njihovih nastavnika.

Prof. Miji Matoševiću želimo dobro zdravlje, dug, miran i ugodan život  u mirovini.

 

 

 

 

Slične objave