NOVA GRADIŠKA

SLAVONSKI DUĆAN U BEČU: Bečani će dobiti priliku da ližu prste nakon kušanja slavonskih delicija

NOVA GRADIŠKA, 17. kolovoza  2020. – Bilo je puno zadovoljstva prigodnom svečanog  otvaranja novog, većeg i atraktivnijeg  prostora Slavonskog dućana   na Trg kralja Tomislava (bivši Varteks). Najzadovoljniji su  bili  vlasnici općih poljoprivrednih  gospodarstava i obrta,  mali proizvođači novogradiškog kraja,   zbog kojih je   Slavonski dućan i otvoren  kako bi  mogli plasirati  svoje  proizvode.

    Izjava gradonačelnika Vinka Grgića   o otvaranju  Slavonskog dućana u Beču sigurno ih je  dodatno obradovala.  Iako su tu izjavu  mnogi već zaboravili oni sigurno nisu, jer se radi o  šansi  i prilici da u jednoj  europskoj metropoli kakva je Beč naprave značajan iskorak u ponudi svojih proizvoda.  

    Prema podacima   Hrvatskih katoličkih misija  u Austriji živi oko 150.000 Hrvata, a samo u Beču 40.000, bez gradišćanskih Hrvata. Slavonski dućan  neće biti samo za Hrvate već i Bečane koji   će nakon kušanja  slavonskih suhomesnatih delicija,  sireva,  meda i pekmeza, kolača, sokova,  rakija i vina,  sigurno lizati prste. Dakako, naći će se tu i drugih  autohtonih   proizvoda slavonskih  poljoprivrednih domaćinstava  i obrta.

  Da se   oni nađu na  stolu Bečana   pobrinut će se udruga Hrvatski dom Beč  na čijem  je čelu Andrej Lucić, uspješni hrvatski poduzetnik,  Novogradiščanin s bečkom adresom. Gostujući  u emisiji "Globalna Hrvatska" HRT-a govorio je naporima  koje ulaže hrvatska zajednica  u Beču i Austriji  da se  bolje  povežu brojne udruge, čuva kulturni identitet i jezik, ali  i djeluje  na gospodarskom polju, pa će tako, kako je naglasio, u prostoru Hrvatskog doma Beč  priliku da  prodaju svoje proizvode dobiti  opća poljoprivredna gospodarstva. Pandemija koronavirusa  usporila je aktivnosti ali se od otvaranja  Slavonskog dućana ne odustaje.

 

 

 

 

 

Slične objave