NOVA GRADIŠKA

Sjećanje na najkrvaviji novogradiški ratni dan

Nova Gradiška 21. rujan 2020. - Na današnji dan prije 27 godina raketirana je Nova Gradiška. Taj, 21. rujna 1991. godine pamti se kao najkrvaviji ratni dan u povijesti našega grada. Toga dana u 12 sati i 52 minute napadnuto je najuže i najvitalnije gradsko središte. Nakon što su napali naplatne kućice na autocesti neprijateljski zrakoplovi se obrušavaju na Novu Gradišku i gađaju vitalne objekte. Cilj je uništiti ih, obeshrabriti branitelje i izazvati paniku kod civilnog stanovništva.

Tog krvavog dana, ratne 1991. godine poginulo je 12 osoba, a 50 osoba je teže i lakše ranjeno. Izgorjela su 2 vojna kamiona. Iz zrakoplova agresor puca strojnicama, a raketama gađa vitalne objekte. U prvom naletu zrakoplova pogođena je zgrada Skupštine općine Nova Gradiška, pošta, stambena zgrada pokraj pošte, pravoslavna crkva i zgrada Zagrebačke banke. U drugom naletu na meti zrakoplova je Dom kulture u kojemu je smještena lokalna radio-postaja, Radio Nova Gradiška, privatna pekara i stambena zgrada u njezinoj blizini, te željeznička postaja. Oštećeno je i nekoliko privatnih obiteljskih kuća. Namjera neprijatelja je bila uništiti vitalne objekte značajne za normalno funkcioniranje svakodnevnog života. Cilj neprijateljskih zrakoplova bila je stoga i brana Bačica na akumulaciji nadomak Cerniku, odakle se Nova Gradiška opskrbljuje vodom. Oštećena je filtar-stanica.

  1. rujna 1991. godine poginuli su:

Marinko Bašić, pripadnik Zbora narodne garde iz Zagreba, Tomo Idžaković, također pripadnik Zbora narodne garde iz Zagreba, Goran Jeftić, pripadnik Zbora narodne garde iz Rešetara, Mikret Kopić, pripadnik Zbora narodne garde iz Zagreba, Ivan Labavić, pripadnik Zbora narodne garde iz Bilog Briga, Željko Lucić, pripadnik Zbora narodne garde iz Seoca, Dušan Milošević, pripadnik Narodne zaštite iz Nove Gradiške, Domagoj Podkonjak iz Cernika, Marko Ružojčić, pripadnik Zbora narodne garde iz Donjeg Lipovca, Ante Stipić, pripadnik Zbora narodne garde iz Gornjih Bogićevaca, Marko Tičak, pripadnik Zbora narodne garde iz Nove Gradiške i  Davor Topčić, pripadnik Zbora narodne garde iz Rešetara.

Poginulih branitelja prisjetili su se članovi novogradiške Udruge roditelja poginulih branitelja iz Domovinskog rata na čelu s predsjednikom udruge Antom Vukšićem, kao i predstavnici Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Nova Gradiška, župan Danijel Marušić, ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška dr. Josip Kolodziej, ravnatelj Doma zdravlja Marijan Šapina, Zorislav Trobić iz BPŽ, predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić, zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić, koordinator za braniteljske udruge Vlatko Greiner, zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina, predstavnici Policijske postaje Nova Gradiška, članovi JVP-e i DVD-a Nova Gradiška, pripadnici 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška, koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata BPŽ,  članovi Udruge veterana 3. gardijske brigade „Kune“ ogranak Nova Gradiška, saborski zastupnik Davor Vlaović, počast su odali i članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata grada Nova Gradiška te članovi gradskih ustanova. Svečanost je počela točno u 12,52 minute kada su cijelim gradom Nova Gradiška odzvonile sirene koje su podsjetile na te ratne dan i u znak sjećanja na sve žrtve toga dana. U tišini, emotivno i s puno suspregnutih suza sjetili smo se toga dana. Okupili su se roditelji i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, a potom je, polaganjem vijenaca i molitvom, odano dužno štovanje svim poginulima toga dana i u Domovinskom ratu.

„Najkrvaviji dan, žrtve, dokaz su kako se teško rodila Hrvatska domovina, u temeljima slobodne domovine su sva ova imena, imena civila, imena svih koji su dali svoje živote. U Slavonskom Brodu je cijeli jedan razred je poginuo, to je samo pokazatelj da se nikada ne zaboravi i ne ponovi. Drago mi je da se prilikom ovakvih sjećanja na sve te hrabre ljude koji su naši junaci sastanu ljudi iz svih udruga kako bi se prisjetili tih dana. Važno je obilježavati ovakve tužne obljetnice, bitno je da branitelji imaju razne aktivnosti, da sudjeluju u akcijama, a to i rade i na pomoć su društvu i svojim zajednicama“,  rekao je župan Danijel Marušić.

 

Tekst i foto:Andrea Pletikosa(radio ng)

Slične objave