ŽUPA CERNIK

BETLEHEMSKO SVJETLO MIRA

CERNIK, 19.prosinac 2020. - ORF 1 – AUSTRIJSKA NACIONALNA TELEVIZIJA PRVI PROGRAM, NA BADNJU VEČER 1986. GODINE, ORGANIZIRALA JE HUMANITARNU AKCIJU POD NAZIVOM „ LICHT INS DUNKEL“ –  „SVJETLO U TAMI „  Prikupljena  novčana sredstva bila su namijenjena onima koji su bili  pogođeni siromaštvom.  Jedna gledateljica te emisije predložila je, iste večeri,  da se umjesto pisanih ZAHVALNICA darovateljima uruči SVJETILJKA .

Na prvu nedjelju  Došašća ,svake godine  austrijski skauti, izviđači ( Die Pfadfinder )  putuju  u Svetu zemlju u Betlehem , na mjesto koje se , prema predaji drži kao mjesto  rođenja Isusa iz Nazareta, i tamo upale svjetiljku koju donesu u Beč. To su svjetlo nazvali :  „BETLEHEMSKO SVJETLO MIRA!“ Ta je praksa nastavljena do dana današnjeg i već je postala tradicionalna i u mnogim župama Lijepe naše. Jednostavno je prozvana „ DOČEK BETLEHEMSKOG SVJETLA MIRA „. U Badnjoj noći vjernici na njoj upale svoju svjetiljku i ponesu je u svoje domove. Prema tradiciji ona svijetli čitavu Badnju noć i sutradan na Božić u toj obitelji. Tako je bilo i ove godine na sam Badnjak u cerničkoj župi.

 Ta se tradicija proširila po čitavoj Europi pa i Americi. Tako je Betlehemsko svjetlo mira  dospjelo i u Hrvatsku. Hrvatski ga izviđači donesu u zagrebačku katedralu, a potom i u zgradu Hrvatskog sabora na trgu Sv. Marka. I mnoge naše župe prihvatile su ovu predaju . Tako Betlehemsko svjetlo mira stiže i u Vukovar- grad heroja , pa  i do malog  Cernika, u Zapadnoj  Slavoniji.

Franjevac  pater HUGO ZAJAC ,  je kasnih devedesetih godina, službovao   kao dušobrižnik naših hrvatskih radnika u Hrvatskoj katoličkoj misiji u GRAZU. Njegovom zaslugom jedan dio tih prikupljenih sredstava bio je namijenjen ljudima u Hrvatskoj koji su bili pogođeni ratom 1991. godine. Dva su projekta sagrađena od te darovnice. Jedan dječji vrtić u Osijeku i zgrada Osnovne škole u Cerničkoj Šagovini , u cerničkoj župi, koja je u Domovinskom obrambenom ratu bila na prvoj  crti obrane.

Kao zanimljivost navodimo da je , već spomenuti franjevac pater Hugo Zajac , po povratku u domovinu službovao ,potkraj svog života i u Cerničkoj Šagovini . U njoj i dan danas  dominira  svojom monumentalnošću zgrade osnovne škole čiju izgradnju Šagovljani trebaju zahvaliti, sada već pokojnom pateru Hugi Zajac koji je  pokopan  ovdje 12. listopada 1997. godine na cerničkom mjesnom groblju.

Fra Vjenceslav Janjić

 

 

Slične objave