OGRANAK MATICE HRVATSKE NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor I. Herceg   
16. listopada 2019.

„Sudbonosni patuljak“ roman  Nevenke Nekić

Ogranak Matice hrvatske Nova Gradiška predstavio je 11. listopada roman „Sudbonosni patuljak“ autorice  prof. Nevenke Nekić. Roman je predstavljen u novom prostoru Turističke zajednice. Uz prof. Vjekoslavu Bagarić, koja je ukratko govorila o životu i radu prof. Nekić, a o njezinu spisateljstvu  i romanu govorio je i Anto Pranjkić, teolog, književnik, sudionik Domovinskog rata, novinar  i vlasnik izdavačke kuće Kerigma. Upoznao je prof. Nevenku Nekić, kao što je istaknuo, 1996. čitajući jedno njezino djelo, a osobno i prije nekoliko mjeseci.

 
GRADSKI MUZEJ NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Jelena Kovre   
15. listopada 2019.

Izložba„Graditeljstvo i povijesno nasljeđe plemičke obitelji Berislavića Grabarskih u Slavoniji“


Povodom Dana europske baštine, predstavljamo Vam izložbu ''Graditeljsko i povijesno nasljeđe plemićke obitelji Berislavića Grabarskih u Slavoniji tijekom kasnog srednjeg vijeka i ranog novog vijeka''.

Berislavići Grabarski jedna su od obitelji poteklih iz plemićkog roda bana Borića, koji je tijekom 12. st. obnašao funkciju bosanskog bana. Neprekinuto rodoslovlje Berislavića Grabarskih možemo pratiti od 1450. g., a početak uspona ove obitelji vezan je uz razdoblje vladavine Matijaša Korvina (1458. – 1490.), kada su postavljeni temelji njihove kasnije moći. U to je vrijeme sjedište ove obitelji bilo Grabarje kod Slavonskog Broda, a jedan od najvažnijih njihovih posjeda bio je Brod. Pored toga, držali su mnoge posjede u Požeškoj, Vukovskoj, Križevačkoj, Zagrebačkoj i Varaždinskoj županiji, kao i u Bosni i Srijemu.

 
KAZALIŠTE MALA SCENA ZAGREB PDF Ispis E-mail
Autor Marina Pavković i Marko Torjanac   
15. listopada 2019.

Političko kazalište - Kuda ide Zagreb

 

Obavještavamo vas i pozivamo da popratite novi projekt pod nazivom 'Političko kazalište' koji kreće po prvi puta u listopadu ove godine s predviđenom dinamikom od jedan puta mjesečno.


Namjera nam je organizirati političke diskusije otvorene za javnost i kroz njih predstavljati stavove o ključnim političkim pitanjima novijih hrvatskih stranaka i nezavisnih zastupnika od centra do ljevice. Ideja je potekla od Marine Pavković, autori su Marina Pavković i Marko Torjanac, a producent je Kazalište Planet Art.

 
UDRUGA VINOGRADARA I VOĆARA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Zvonko Živković   
14. listopada 2019.

DANI CERNIČKOG PORTUGISCA I IZLOŽBA PLODOVA STARIH SORTI

 

Udruga vinogradara i voćara Cernik organizira 19. listopada Dane cerničkog portugisca, a u sklopu te tradicionalne manifestacije u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, Brodsko-posavskom županijom, LAG-om Zapadna Slavonija, OPG Hudolin i Udrugom Živa Zemlja priprema i izložbu plodova starih sorti voća, šumskih voćkarica i povrća, te prerađevina od njih.
To je nastavak vrlo uspješne razmjene plemki starih sorti voća i šumskih voćkarica i sjemenja povrća „Sačuvajmo stare sorte 2019.“.
I na ovoj izložbi očekuje se sudjelovanje velikog broja zaljubljenika u stare sorte voća iz cijele Hrvatske,
Izložba će biti otvorena u 10,00 sati u atriju Kulmerova dvorca u Cerniku. U sklopu izložbe predviđena su i predavanja u organizaciji stručnjaka Ministarstva poljoprivrede.

 
TZ Brodsko – posavske županije PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
14. listopada 2019.

24. međunarodni sajmu prirode, lova, ribolova i turizma u Varaždinu

 

Turističke zajednice Brodsko – posavske županije sudjelovala je na 24. Međunarodnom sajmu prirode, lova, ribolova i turizma u Varaždinu. Sajam je održan u Areni Varaždin od 11. – 13. listopada. Na sajmu je bilo preko 100 izlagača; iz Hrvatske,  Austrije, Njemačke, Slovenije, Italije ... ali i iz dalekog Pakistana.

Na sajmu su na štandu Brodsko – posavske županije prvi dan goste dočekali sa svojom turističkom ponudom i bogatim izborom promotivnih materijala; gospodin Mato Grgić- predsjednik Lovačkog saveza Brodsko- posavske županije, gospodin Željko Vlaisavljević - inženjer lovstva i zaštite prirode  te stručna ososba u lovstvu i zaštiti prirode za provođenje lovogospodarske osnove i trofeja divljači .

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
14. listopada 2019.

U suradnji Policije i Grada Nova Gradiška počela besplatna registracija bicikla

 

Službenici Policijska postaja Nova Gradiška u sklopu Dječjeg tjedna počeli su na središnjem gradskom trgu hvalevrijednu akciju  registracije bicikla. Preventivna je to  akcija pod nazivom „Registriraj i zaštiti svoj bicikli“  koju provode zajedno s Gradom Nova Gradiška  u kojoj će  se svim zainteresiranim građanima omogućiti  registracija bicikla koji će ući u policijski registar. Budući da nisu rijetke krađe bicikla, smatra se da će se one registracijom smanjiti, a ukoliko dođe do krađe bicikla da će se oni  lakše pronaći.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 3 od 565

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba