Hvala na podršci

  • Marketing
  • Marketing
  • Marketing
  • Marketing
  • Marketing
  • Marketing
  • Marketing
  • Marketing
  • Marketing

Pretraga sadržaja

Cajtungov Facebook


ŽUPA KRISTA KRALJA REŠETARI PDF Ispis E-mail
Autor Požeška biskupija   
18. studenog 2017.

ČETRDESETA OBLJETNICA ŽUPE REŠETARI

Na svetkovinu Krista Kralja, 26. studenoga, Župa Krista Kralja u Rešetarima proslavila je dan župnog Zaštitnika i ujedno četrdesetu obljetnice osnutka župe. Tom prigodom euharistijsko slavlje u župnoj crkvi predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević u zajedništvu s domaćim župnikom Josipom Bogovićem te svećenicima Novogradiškog dekanata. Na početku misnog slavlja župnik Bogović je uputio biskupu dobrodošlicu i podsjetio na okolnosti u kojima je 1977. godine osnovana župa. Zaželio je da ova proslava njezinim župljanima bude poticaj na iskrenije življenje vjere, a biskupa je zamolio da ih osnaži u vjernosti Bogu i Crkvi. Zahvalivši župniku na pozdravnim riječima, biskup je rekao okupljenim vjernicima kako je povod ovog slavlja ponajprije svetkovina Krista Kralja svega stvorenoga koju danas slave svi katolici diljem svijeta, a oni je slave kao svoga Zaštitnika, a potom četrdeseta obljetnica osnutka njihove župe. Pozvao ih je da s posebnim osjećajima zahvale Bogu za dobročinstva koja su po služenju župe ušla u njihove živote, i uzdizala ih iz prolaznosti i smrti u Božji svijet. Podsjetio je nazočne na dvojicu svećenika koji su svoje  djelovanje ugradili u ovu župu: novogradiški župnik Mirko Bijelić, koji je u Rešetarima najprije sagradio crkvu, a potom učinio sve što je bilo potrebno da se osnuje nova župa i Luka Slobođanac, koji je kao prvi župnik u njoj djelovao od njezina osnutka sve do svog odlaska u mirovinu prije nekoliko godina. Pozvao je nazočne da u svoju zahvalnost uključe i sve one jednostavne i male ljude, koji su kao dobročinitelji i molitelji doprinijeli životu i rastu ove župe.

 
HKUU „TRENK“ NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Vesna Vlaović   
27. studenog 2017.

Oduševili nastupom na  Danima izvornog folklora u Brestači

Članice i članovi novogradiške Hrvatsko kulturno umjetničke udruge „Trenk“ protekloga vikenda nastupili su na manifestaciji „Dani izvornog folklora“ u Brestači, povodom blagdana Svete Katarine. Domaćin ove manifestacije je KUD „Brest“ iz Brestače pokraj Novske.

Trenkovci su se predstavili s dvije koreografije, pjesmama i plesovima iz Posavine, te pjesmama i plesovima iz Slavonije.

-Ovaj poziv došao nam je iznenada, no rado smo ga prihvatili zbog blizine Brestače. Naime, raspored nam je ovih dana prilično gust, neki članovi imaju i po 3-4 probe tjedno, što je zaista veliko odricanje. Sve naše sekcije pripremaju se za naš već poznati koncert „Sačuvajmo običaje stare“ povodom Dana grada Nova Ggradiška, koji će se održati 08. i 09. prosinca u Domu kulture. Pripremamo bogat program, bit će tu obilje novih pjesma, plesova, nova predstava. Bez obzira na gust raspored naših proba, uvijek rado odlazimo na putovanja, što svi naši članovi vole. Uvijek su oni za dobru feštu, što ni ovoga puta nije izostalo, kaže Verica Vuković, predsjednica HKUU „Trenk“.

 
24. SUSRET MALIH PJESNIKA SLAVONIJE I BARANJE PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
24. studenog 2017.

Odaju zahvalu jeziku i čuvaju jezičnu baštinu svoga zavičaja

Tradicionalni 24. Susret malih pjesnika Slavonije i Baranje  održan je danas  u Cerniku.  Domaćin i organizator Osnovna škola „Matija Gubec“,  pokrovitelji Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Općina Cernik,  te svi drugi  koji su dali  doprinos  da se u Cerniku   još  jednom čuje  pjesnički izričaj štokavskog govornog područja mogu biti zadovoljni  i ponosni. Bilo je to  još jedno pjesničko druženje na kome su  se štovali hrvatska riječ i, kako je kazala  Reza Benković, ravnateljica škole domaćina, sklapala nova i potvrđivala stara prijateljstva.Mali pjesnici iz 35 škola, na natječaj su poslali  105 pjesama od koji je 40  odabrano za zbirku   ovog susreta  tiskanu pod naslovom „Dijete sam  ljepote i sna“. Uredila ga je Gabrijela Vojvodić i podijelila u pet tematskih cjelina: O Slavoniji srce mašta, Zadivljeni ljepotom,  Jesen šetalica, Skladba života i  Sreća je što te imam. Zbornik je ove godine posvećen Tinu Ujeviću. Povjerenstvo   u sastavu  profesorica i spisateljica  Đurđica Stuhlreiter, pjesnikinja Evica Kraljić i  profesorica  Vjekoslava Bagarić,  nije imalo ni malo laku zadaću  odabrati najbolje.

Ove godine to su  JADRANKA VALIĆ iz OŠ „Vjekoslav Klaić“ Garčin s pjesmom Dadin divan ( voditeljica  Ana Tereza Barišić) , IVA BUDŽAKI  iz OŠ „Franjo Kežme“ Osijek  s pjesmom  Minuta šutnje za Vukovar ( voditeljica Ivana Rašić), FABIJAN VOĐINAC iz OŠ „Josip Kozarac“ Slavonski Šamac s pjesmom Skladba života ( voditelj Josip Galović), NINA MATANOVIĆ  iz OŠ „Mato Lovrak“ Županja s pjesmom  Što sve u pjesmu može stati (voditeljica Radojka Matić) i TEA KEKEZ  iz OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Staro Petrovo Selo  s pjesmom Tišina voditeljica Marija Mikanović).

 
GRADSKAKNJIŽNICA NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Ivanka Herceg   
24. studenog 2017.

Promocija romana„Nekoliko ptica i jedno nebo“

"Nekoliko ptica i jedno nebo" naslov je romana Mire Gavrana, čije je treće izdanje predstavljeno 22. studenoga u Dječjem odjelu Gradske knjižnice, a ovim susretom završio je ovogodišnji 3. Let s Gavranom – književno-kazališni festival posvećen našem najprevođenijem hrvatskom književniku, dramatičaru, romanopiscu, pripovjedaču, piscu za mlade, jedinom živućem dramatičaru u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen i izvan zemlje rođenja.

Uvod u ovaj književni susret bio je nastup ženske Vokalne skupine "Aurora" i izvedba skladbi "Vjeruj u ljubav" i "Crne oči", kojima su, zapravo, naznačile i glavnu poruku ovog romana- ljubav i vjera da se može uspjeti.

Dobrodošlicu je velikom broju poklonika pisane riječi Mire Gavrana poželjela prof. Biljana Dakić, ravnateljica Knjižnice, a roman je predstavio autor.

 
ŽUPA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Fra Vjenceslav Janjić   
24. studenog 2017.

RUŽA JERIHONSKA- SIMBOL NOVOG ŽIVOTA

Da bismo što bolje upoznali ovu čudesnu biljku, u nas relativno malo poznatu, želim je potanko predstaviti.

Sama riječ  „ruža“ podsjeća nas na našu ružu, kraljicu među cvijećem. Međutim , posvojni pridjev „jerihonska“, upućuje nas  da se radi o pustinjskoj biljci. Naime, Jerihon je najstariji grad na svijetu. Datira iz 8.st. prije Krista. Znači da ova biljka raste u Palestini, u pustinjskim krajevima. U pustinji, kao što je poznato, uvjeti za život  su veoma  teški, kako za  čovjeka jednako tako  i za  životinje i biljke. Nema kiša, a žega je visoka. Stoga se postavlja pitanje kako ova biljka može doživjeti i stotu godinu života u takvim uvjetima? Predaja kaže da joj je dugovječna život podarila sveta nazaretska obitelj. Ime joj je se spominje  i u Svetom Pismu. Josip i Marija, nakon Isusovog rođenja u Betlehemu, bježali su  na magarcu iz Betlehema od zloglasnog kralja Heroda, koji je želio ubiti maloga Isusa, u Egipat. Nakon Isusova rođenja  pronio se glas da je mali Isus  „novorođeni kralj!“ Herod se pobojao za svoju vlast. Svoje privremeno sklonište sveta je obitelj potražila  u Egiptu. Put ih je vodio kroz pustinju. Legenda kaže da im je najkraći put kroz pustinju pokazivala upravo „Jerihonska ruža“ koja je rasla s obje strane puta kojim su oni  prolazili.

 
DRUGI DAN 3. „LETA S GAVRANOM“ PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
23. studenog 2017.

Otvorena „Šetnica novogradiških zanimljivosti“.

Brojni sadržaji obilježili su drugi dan trećeg „Leta s Gavranom“.  U Gradskoj knjižnici promoviran je  mali  Zbornik literarnih radova  „Let s Gavranom 2017.“ Odabrani su to radovi  učenika viših razreda osnovnih škola Brodsko-posavske županije na temu književnog stvaralaštva  Mire Gavrana za djecu i  mlade. Dodijeljena su  priznanja, a učenici su imali i susret  autorom.   Organizirana je  turistička šetnja gradom  s Miro Gavranom za učenike i njihove voditelje. Bili su u Gimnaziji koju je pohađao Miro Gavran  i učionici koja nosi naziv „Učionica Mire Gavrana“, Gradskom muzeju i crkvi sv. Terezije Avilske.

Miro Gavran, gradonačelnik Vinko Grgić,  František  Karoch, producent Gavranfesta u Pragu i prevoditeljica Jana Krasna,  te Zdravko Fuček, autor dokumentarnog filma „Miro Gavran“ prošetali su    šetnicom uz Šumetlicu i sportsko-rekreacijski centar  „Ivo Petranović“ i na taj način  otvorili „Šetnicu novogradiških zanimljivosti“. Mogli su  degustirati  domaće proizvode. Turistička zajednica grada Nova Gradiška i njena direktorica Dinka Matijević prezentirali su taj dio šetnice uz Šumetlicu i svjetleće  reklamne vitrine  u kojima su plakati s opisom zanimljivih  činjenicama.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 4 od 350

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba