BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA PDF Ispis E-mail
Autor bpž.hr   
05. siječnja 2020.

Od 1. siječnja  uredi državne uprave pripojeni županijskoj administraciji

 

Početkom ove godine počela se provoditi  reformska mjera povjeravanja poslova državne uprave županijama, kojom će doći do daljnje decentralizacije obavljanja poslova državne uprave te, kako kaže ministar uprave Ivan Malenica, do većeg zadovoljstva građana.

Podsjetimo. U Koprivnici  16. prosinca prošle godine, nakon sastanka Vlade s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina, ministar  uprave Ivan Malenica potpisao je  sa županima sporazume  o preuzimanju predmeta, pismohrane, ostale dokumentacije, opreme te sredstava za rad od mjerodavnog ureda  državne uprave u županiji.

 
OPĆINA DRAGALIČ PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
04. siječnja 2020.

Drgalićani će ove godine imati priliku vidjeti više kazališnih predstava

 

Prošle godinu u po prvi put u Dragaliću je održana Noć kazališta. Napunili su Dragalićani  Pučki dom na čiju su se pozornicu po prvi puta  popeli glumci  iz nekog kazališta. Bilo je puno zadovoljstva, posebno  kod djece, koju je  oduševili mladi glumci iz Dječjeg kazališta Dubrava.

Prva Noć kazališta u Dragaliću bila je pun pogodak, a kako najavljuje  općinski  načelnik Zvonimir  Karlik, nije ni posljednja jer je namjera da se  Općina Dragalić u suradnji s KUD-om Dagalić trajno uključi u  ovu manifestaciju. Nastavlja se suradnja  s Narodnom sveučilištu Dubrava zahvaljujući Krešimiru Kvočiću, koji tamo radi 30 godina. I ne samo to. Na pozornicu Pučkog doma  ove bi se godine trebali popeti i glumci Teatra Gavran. Za one koji to ne znaju, Miro Gavran, istaknuti  suvremeni romanopisac, pripovjedač, dramatičar i pisac za mlade, rođen je u Gornjoj Trnavi, a  osnovnu školu  pohađao u Dragaliću od1972. do 1975. godine.

 
28. OBLJETNICA AKCIJE „ŠIRINCI 92. PDF Ispis E-mail
Autor cajtung   
04. siječnja 2020.

Neprijatelju  pokazana spremnost  za napadna djelovanja i  oslobađanje okupiranih teritorija

 

Nadomak Širinaca i u Rešetarima, 3. siječnja obilježena je 28. obljetnica  Akcije „Širinci 92“.  Akcija  je imala velik učinak na  daljnji tijek rata u novogradiškom kraju i zapadnoj Slavoniji, te pripremi akcija „Bljesak“ i „Oluja“, te bila  još jedna prilika da se evociraju sjećanja na tu akciju i poginule branitelje.

Svečano obilježavanje počelo je  svetom misom  za  poginule, umrle i nestale  hrvatske branitelje  u crkvi Sv. Antuna Padovanskog  u Smrtiću

U nazočnosti roditelja, djece i rodbine poginulih branitelja nadomak Širinaca, kod spomen obilježja  Ivici Atlagoviću, zapovjedniku  2. bojne 121. brigade HV-e Nova Gradiška,  i ostalim braniteljima koji su poginuli u toj akciji,  položeni  su vijenci i zapaljene svijeće. Isto je učinjeno i kod spomen obilježja poginulim braniteljima i biste prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu  u Rešetarima.

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor cajtung   
04. siječnja 2020.

MEDALJA GRADA dodijeljena FRANJI PAVLOVIĆU

 

Grad Nova Gradiška u prigodi Dana grada dodjelio je javno priznanje MEDALJU GRADA gospodinu FRANJI PAVLOVIĆU, za dugogodišnji humanitarni rad i izniman doprinos promicanju vrijednosti Hrvatskog Crvenog križa.
MEDALJU GRADA na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj 7. prosinca u Domu kulture Franji Pavloviću uručili su gradonačelnik Vinko Grgić i predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić.

 
BPŽ PDF Ispis E-mail
Autor bpz   
02. siječnja 2020.

Brodsko-posavska županija dodijelila  je 35 stipendija za buduće doktore medicine

 

Slavonski Brod -  Komisija za stipendiranje studenata integriranog preddiplomskog i diplomskog studija zdravstvenog usmjerenja – smjer doktor medicine, na prijedlog župana Brodsko-posavske županije, Danijela Marušića, objavila je Javni natječaj za studente tog smjera za 2019. godinu. Tim povodom, 30. prosinca 2019. godine  su, po isteku Natječaja s korisnicima koji su zadovoljili uvjete i kriterije potpisani ugovori o stipendiranju.

Brodsko-posavska županija dodijelila  je sveukupno 35 stipendija za buduće doktore medicine sa svog područja. Osim prebivališta na području Županije, svi prijavitelji moraju biti hrvatski državljani te studenti gore navedenih studija koji prvi puta upisuju akademsku godinu i nisu stariji od 22 godine života.

Jedan od uvjeta za prijavu je i to da nemaju odobren kredit, stipendiju ili drugi oblik novčanog primanja koje ima obilježje stipendije. U slučaju da su ipak korisnici stipendije drugog davatelja, prijavi moraju priložiti izjavu da će, u slučaju stjecanja prava na županijsku stipendiju, raskinuti ugovor s prethodnim davateljem.

 
ŠIRINCI SU OSVAJANI DVA PUTA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
02. siječnja 2020.

Obilježava se 28. obljetnica  VRO  „Širinci 92.“

 

U Širincima i Rešetarima obilježava se 3.siječnja, 28. obljetnica  VRO  „Širinci 92.“.

Širince, također jedno od snažnih neprijateljskih uporišta na obroncima Psunja, Hrvatska vojska osvajala je dva oputa. Prvi puta, postrojbe 121. novogradiške brigade HV-e potisnule su razne neprijateljske oružane formacije iz Širinaca 30. prosinca 1991. godine.

Širinci, Bobare i Čaprginci postali su bliže crti bojišnice nakon uspješnog oslobađanja i pada Mašićke Šagovine, jednog od najvećih neprijateljskih uporišta. Otpor srpskih oružanih formacija na sjevernom dijelu bojišnice bio je snažan. Srpske vojskovođe osjećale su opasnost koja je za njihove postrojbe i Okučane dolazila s boka i padina Psunja. Otpor je bio snažan, ali su snage Hrvatske vojske dobro osmišljenom akcijom slomile otpor i srpske formacije potisnule prema Bobarama i Okučanima.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 6 od 600

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba