DJEČJI TJEDAN NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
09. listopada 2019.

Počelo obilježavanje Dječjeg tjedna pod motom „Ljubav djeci  prije svega“

 

Okupljanjem djece iz dječjih vrtića i učenika nižih razreda  iz osnovnih škola  u središtu grada7. listopada počeli su sadržaji obilježavanja ovogodišnjeg Dječjeg tjedna. Organizira ih  Društvo „Naša djeca“ , kako je naglasila njegova predsjednica Verica Lukačević pozdravljajući okupljenu djecu, njihove odgajateljice, učitelje i roditelje, u namjeri da se usmjeri pozornost prema položaju, pravima  i potrebama djece u društvu.

 
NEK NAM VJEČNO ŽIVI LIJEPA NAŠA PDF Ispis E-mail
Autor Gvardijan Janić   
07. listopada 2019.

U prošlom broju revije, čiji sam suradnik već treću godinu  zaredom, pripremio sam zanimljiv prilog  koji je imao namjeru  dati odgovor u čemu leži snaga i ljepota naše hrvatske  himne?  Dok ju pjevamo ili izgovaramo mi  tepamo  kao majka svojoj  kćeri: “Lijepa naša Domovino!“  Uredništvu revije, a i meni osobno, stiglo  je nekoliko pohvala, ali i zanimljivih komentara. U ovom broju donosimo jedan takav komentar. Podatci o autoru redakciji su poznati.

 
Čestitke povodom Dana neovisnosti 2019. PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
07. listopada 2019.

Poštovani stanovnici Brodsko-posavske županije,

prisjećajući se povijesne Odluke Hrvatskog sabora iz 1991. godine kojom su prekinute sve državno-pravne veze s republikama i pokrajinama SFRJ, a Republika Hrvatska postala neovisna, 8. listopada obilježavamo Dan neovisnosti. Ove godine bilježi se 28 godina hrvatske neovisnosti za koju smo se, nažalost, morali izboriti ratom, te se na ovaj datum prisjećamo i svih poginulih i smrtno stradalih branitelja koji su svoje živote izgubili u obrani Domovine. Danas je Hrvatska slobodna i neovisna, ravnopravna članica Europske unije, a mukotrpan put koji je prošla od osamostaljenja do članstva u europskoj obitelji, mora nam biti podsjetnik i na žrtvu koju je pri tome pretrpjela i čuvar istine o Domovinskom ratu.

Ovim povodom svim žiteljima Brodsko-posavske županije, čestitamo 8. listopada – Dan neovisnosti Republike Hrvatske.

ŽUPAN BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE dr.sc. Danijel Marušić, dr.vet.med.

PREDSJEDNIK ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE Pero Ćosić, dipl. ing

U spomen na 8.listopada 1991. kada je Hrvatski sabor donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama bivše SFRJ iskrene čestitke povodom Dana neovisnosti svim građanima, hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata upućuju Hrvatske sume d.o.o.,Uprava suma, Podružnica Nova Gradiška i Hrvoje Žakić,voditelj.

Iskrene čestitke povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske svim građanima, hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata upućuju djelatnici Opće bolnice Nova Gradiška i dr. Josip Kolodziej, ravnatelj.

 

Svim hrvatskim građanima, posebno hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata i njihovim obiteljima iskrene čestitke prigodom 8.listopada, Dana neovisnosti Republike Hrvatske žele Općina Cernik, Općinsko vijeće i Vitomir Žakić, načelnik.

 

Svim stanovnicima naše domovine, posebno hrvatskim braniteljima, kao i žiteljima općine Rešetari, čestitamo 8.listopada-Dan neovisnosti Republike Hrvatske! Općina Rešetari,Općinsko vijeće i predsjednica Milka Perković i Zlatko Aga , načelnik

 
CARO DIARIO PDF Ispis E-mail
Autor Ante Gradiška   
07. listopada 2019.

„POČETAK  BUNE  PROTIV  DAHIJA“


Dođoše divlji – potjeraše pitome (narodna uzrečica)

I oni koji su dovoljno stari da se sjećaju kako su u osmogodišnjoj školi naučili da je pjesmu iz naslova ove odrednice ovjekovječio slijepi srpski guslar Filip Višnjić (765.-1835.), kao apoteozu Prvom srpskom ustanku, koji i danas u Srbiji ima mitske dimenzije, vjerojatno će se složiti da je naslov primjeren tezi kojom se ovdje bavimo. Iako se ovaj napis ne bavi ni s Prvim ni s Drugim srpskim ustankom, kao ni sa činjenicom da je izgubljena Kosovska bitka izazvala još i veće nacionalne konotacije u  današnjoj Srbiji, sam naslov „Početak bune protiv dahija“ već odavno me intrigira, u širem smislu, kao legitimna potreba i pravo svakog naroda da se suprotstavi bahatom osvajaču (naravno, Srbi ni danas ne žele priznati da su željeli milom ili silom osvojiti Hrvatsku!).

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
07. listopada 2019.

Novogradiški  stolnotenisači u 1. HL - istok startali domaćim  porazom

 

Dražen Stanić,  Domagoj Pereković i Marin Runjić  u  prvom su kolu u Društvenom domu ugostili stolnotenisače Mladosti iz Petrinje. Iako je  počelo obećavajuće, pobjedom Marina Runjića, gosti su na kraju zasluženo slavili sa 4:2. Drugi bod za novogradiške stolnotenisače  osvojio je također Marin Runjić. Kako  komentira Krešimir Zoručić, mečevi su bili neizvjesni, a rezultat je  mogao otići i na  stranu domaćih tenisača. Na kraju su pobijedili gosti koji su u Novu Gradišku došli kao favoriti. Novogradiški ljubitelji stolnog tenisa  uživali su u kvalitetnim i neizvjesnim mečevima.

 
OPĆINA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Danijel Ciprić   
07. listopada 2019.

Samostalna psunjska satnija obilježila 28. godina od osnutka

 

Na Psunju, kod HRT-ova odašiljača, 6. listopada svečano  je obilježena 28. obljetnica utemeljenja Samostalne psunjske satnije 121. brigade HV-a Nova Gradiška.

Po zapovijedi zapovjednika 121. brigade Josipa Mikšića, 5. listopada 1991. godine osnovana je samostalna Psunjska satnija, a prethodila joj je samoorganizirana dragovoljačka obrana koja je već od 10. lipnja 1991., na inicijativu Alojza Sokića, boravila na Psunju, a vođena saznanjem kako su neprijateljske snage imale cilj zauzeti ovaj važan objekt.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 6 od 565

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba