FOLKLORNI ANSAMBL MLADIH ČUVA TRADICIJU I OBIČAJE PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
07. listopada 2019.

"Diko moja priko kola priđi"

 

U organizaciji Folklornog ansambla mladih,  suorganizaciji Udruge „Konji bili konji vrani“ i  uz potporu Grada Nova Gradiška  započela je  u Ulici Ivana Gorana Kovačića  tradicionalna  manifestaciju „Diko moja priko kola priđi“. Sudionici, 15 zaprega i 20 konjanika, okupilo se   ma igralištu  kod spomen-obilježja  poginulim hrvatskim braniteljima, uz članove ovih udruga, mještane i članove Zajednice  umirovljenika Nova Gradiška.

-Šesta je ovo manifestacija „Diko moja priko kola priđi“. Imamo prelijep dan što je sigurno obradovalo sudionike, ali i  mještane naselja Jug i Ljupine. Na ovaj način želimo uprizoriti  odlaske na kirvaj ili crkveni god konjima i konjskim zaprekama i dočarati  to vrijeme kada su ljudi bili obučeni u narodne nošnje, pjevali i svirali,  zbijali šale i veselili se. Sve to nije moglo proći bez gastronomske ponude - kazala je Veronika Terzić, predsjednica Folklornog ansambla mladih.

 
DRUŠTVO „NAŠA DJECA“NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
06. listopada 2019.

Poziv na humanitarna utrka  „Za tvoj korak tisuću naših“

 

U povodu  Dječjeg tjedna Društvo „Naša djeca“ organizira brojna događanja sa djecom i za djecu. Jedna od najposjećenijih, kako djece svih uzrasta, tako i odraslih,  je XXI. Humanitarna utrka „Za tvoj korak tisuću naših“.

Ovogodišnja humanitarna utrka održat će se  u subotu 12. listopada 2019. s početkom u 11 sati. Okupljanje sudionika je u 10,30 sati u središtu grada kod pozornice.

-Prikupljena sredstva od prodaje bonova namijenjena su ove godine za pomoć dječaku Karlu Bartoloviću iz Rešetara kojemu su zbog zdravstvenih poteškoća i radi osiguranja kvalitetnijega života potrebna određena ortopedska pomagala. Dobrovoljni prilozi ostvaruju se kupnjom bonova za sudjelovanje u utrci koje distribuiraju volonteri Društva Naša djeca.

 
BERBA GROŽĐA STARCI PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
06. listopada 2019.

Obavljena još jedna berba u vinogradu Vladimira Plavca

 

U Starcima, u obiteljskom vinogradu obitelji Plavac,  5. listopada obavljena još jedna berba grožđa. Radi se o  vinogradu u kojemu Vladimir  Plavac  čuva i  održava obiteljsku tradiciju  vinogradarstva  dugu više od sto godina, a u kojemu je njegov djed  zasadio prve trsove. Radi se o vinogradu  sa čijih trsova potiče  jedno od najkvalitetnijih vina petrovoselskog i novogradiškog vinogorja. Urodom i kvalitetom grožđa i ova godina obećava.

Dan je za berbu bio idealan. Okupili su se „stari“ prijatelji  koji su i ove  godine došli ubrati plodove ovogodišnjeg rada u vinogradu i družiti se.  Imali su što i ubrati. Grožđe je ove godine izuzetne kvalitete, urod je dobar pa Vladimir  Plavac očekuje, nakon  podrumarskog dijela posla, kvalitetno vino.

 
FRANJEVAČKI SAMOSTAN CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor cajtung   
06. listopada 2019.

Izložba slika u samostanu „Sve pet“

 

Na blagdan sv. Franje Asiškog, 4. listopada, a prigodom obilježavanja pet stoljeća trgovišta Cernik i pet franjevačkih stoljeća u Cerniku, u Franjevačkom samostanu u Cerniku otvorena je reprezentativna izložba slika „ Sve pet“ na kojoj su izložena djela petorice umjetnika Ferdinanda Kulmera, Zaklade obitelji Malešević-otac Duško, majka Maja i kćerka Tanja i Josipa Pintarića-Puce. U nazočnosti Bogdana Maleševića, književnika i povjesničara umjetnosti iz Zagreba koji je samostanu darovao 120 radova svoje umjetničke obitelji, djela koja su okupljena u Zakladu obitelji Malešević-devet anđeoskih korova, Vitomira Žakića, načelnika općine Cernik, Ivana Jelančića i Karla Kolundžića, koji su postavili izložbu i drugih štovatelja likovne umjetnosti, fra Vjenceslav Janjić, gvardijan Franjevačkog samostana u Cerniku govorio je izložbi, njezinom značaju i poveznici sa događajima u povijesti vezanim uz pet franjevačkih stoljeća u Cerniku, autorima djela, te  nastojanju cerničkih franjevaca da ponovno otvore svoja vrata i hodnike izložbama.

 
GRADSKI MUZEJ PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samadržić   
06. listopada 2019.

Otvorena izložba „Vino pije  ko vinograd sadi“

 

Nakon promocije knjige „Vino pije  ko vinograd sadi“, autorice Vesne Kolić Klikić,  sinoć je u Gradskom muzeju  otvorena i  istoimena  na izložba, koja govori, kao i knjiga, o povijesti vinogradarstva i vinarstva u  novogradiškom kraju.

Autor postava je  Miroslav Pišonić,  a Vesna Kolić Klikić je pripremila  izloške čiji je  odabir  obavila je Jelana Kovre. U postavu izložbe sudjelovali  su  i drugi djelatnici Gradskog muzeja  i vanjski suradnici. Izložbu je otvorio  Franjo Matijašević, predsjednik  novogradiške Udruge vinogradara i voćara „Slavča“.

Marija Mihaljević, ravnateljica  Gradskog muzeja zahvalila je svima na doprinosu.

 
DANI HRVATSKOG TURIZMA PDF Ispis E-mail
Autor cajtung   
06. listopada 2019.

Dodijeljene nagrade za najbolje od najboljih u turizmu


U sklopu tradicionalne turističke manifestacije Dani hrvatskog turizma, večeras su u Osijeku dodijeljene turističke nagrade za najbolje od najboljih u turizmu, i to u sljedećim kategorijama: Turistička destinacija godine, Nagrada za održivi turizam, Plaža godine, Turistički događaj godine, DMK Putnička agencija godine, Restoran godine, Marina godine, Kamp godine, Hotel godine, nagrada „Anton Štifanić“ u kategoriji tvrtka/ustanova/udruga te pojedinac, Nagrada za životno djelo te Posebno priznanje za izniman doprinos turizmu Republike Hrvatske. Nagrade su uručili predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar turizma Gari Cappelli, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić te predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 7 od 565

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba