ČETVRTO POKLADNO JAHANJE U DRAGALIĆU PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
11. veljače 2018.

Čuvaju tradiciju i gaje ljubav prema konjima

KUD „Dragalić“, Općina Dragalić i mještani 10.veljače bili su domaćini  zaljubljenicima u konje, koji su na svojim ljubimcima došli na još jedno pokladno druženje. Na četvrtom pokladnom jahanju okupili su se članovi konjogojskih udruga  i pojedinci iz novogradiškog kraja i Brodsko-posavske županije da zajedno s domaćinima, još jednom  podsjete na stari graničarski običaj koji svjedoči  o bogatstvu slavonske tradicije.

Dragalićani su se prije četiri godine uključili  u jedan od najatraktivnijih tradicijskih  običaja  kojim se  njeguje i čuva  dio tradicijske kulturne baštine  ravničarskog kraja. Pokladno jahanje je jedna od  manifestacija u Slavoniji od posebne vrijednosti pa tako i u Općini Dragalić.  Pokladno jahanje, kao stari narodni običaj, vuče korijene iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka. Išli su na obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama noseći im pokladno jelo i piće. Okupljeni konjanici,  kao i nekadašnji  graničari svečano odjeveni, uz pjesmu i pratnju tamburaša, išli  su kroz Dragalić. Zaustavljali su se na punktovima i uz pjesmu uživali u slavonskim delicijama. Na kraju se  okupili u mjesnom domu, pjevali, plesali i družili  se do kasno u noć.

 
OPĆINA REŠETARI PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
10. veljače 2018.

3. čijalo u Adžamovcima

U organizaciji Mjesnog odbora Adžamovci i uz potporu Općine Rešetari, u Hrvatskom domu„ N. Š. Zrinski“ 9.veljače održano je treće “Čijalo u Adžamovcima. Program su  pripremila kulturno umjetnička društva „Rešetari“ i „Drežnik“ čiji su folkloraši, pjevačke skupine i tamburaši oduševili posjetitelje. Drežničani su se dobro zabavili i nasmijali  humoreski „Sistematski pregled“s kojim su u siječnju nastupili na 15. smotri pučkih igrokaza u Sikirevcima. Manifestaciju je otvorila Milka Perković, predsjednica Općinskog vijeća. Zahvalila se organizatoru Mjesnom odboru Adžamovci i kulturno-umjetničkim društvima i njihovom doprinosu bez kojega „Čijalo u Adžamovcima“ ne bi opstalo.

 
KUD „DRAGALIĆ“ DRAGALIĆ PDF Ispis E-mail
Autor Katica Matijašević   
07. veljače 2018.

4. Pokladno jahanje – Dragalić 2018.“

U organizaciji KUD „Dragalić“ i pod pokroviteljstvom Općine Dragalić na čelu sa Zvonimirom Karlikom, načelnikom 10. veljače održat će se 4. Pokladno jahanje u Dragaliću. Ova već sad četvrta po redu tradicionalna manifestacija započela je na inicijativu mještana i ljubitelja konja. Okupljanje sudionika počinje od 12 do 13 sati ispred crkve svetog Ivana Glavosjeka. Nakon blagoslova povorka konjanika i zaprežnih kola krenut će kroz selo, ai zadržavat će se na punktovima gdje će ih mještani dočekivati rakijom i raznim domaćim delicijama. U večernjim satima održat će se zabavna večer uz Lutalice band.

 
GRAD NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
07. veljače 2018.

Jednokratna  novčana potpora za novorođenu djecu iznosi 2.000, 3.000 i 5.000 kuna.

Prema odluci  Gradskog vijeća koju su  vijećnici usvoji na  prošloj sjednici   u 2018. godini  u gradskom su proračunu osigurana sredstva  za  potporu obiteljima novorođene djece.

Pomoć za nabavu opreme za prvo  rođeno dijete u obitelji iznosi 2.000 kuna, za drugo rođeno dijete 3.000 kuna, a za treće i svako daljnje rođeno dijete u obitelji jednokratna novčana potpora iznosi 5.000 kuna.

 
DJEČJI VRTIĆ“MASLAČAK“ PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
07. veljače 2018.

Energetska obnova dječjeg vrtića „Maslačak“

Zgrada dječjeg vrtića „Maslačak“ još je jedan od objekata  u Novoj Gradiški koji je obuhvaćen energetskom obnovom na  kojoj će se ove godine  raditi.

Odgovarajući na pitanje vijećnice Jelene Kovre, koja je upitala u kojoj je fazi energetska obnova vrtića, gradonačelnik Vinko Grgić najavio je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća  raspisivanje natječaja za izvođača radova i radove koji bi se  trebali dovršiti  do  početka rujna i nove vrtićke godine

 
OSNOVNA ŠKOLA“ MATO LOVRAK“ PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
07. veljače 2018.

Dan otvorene nastave

U Osnovnoj školi  „Mato Lovrak“ Nova Gradiška pod motom „Dan obrnute učionice“ 7.veljače držan je tradicionalni Dan otvorene nastave.  Učenici i njihovi učitelji mentori pripremili su mnoštvo različitih kreativnih i zanimljivih radionica. Bilo je  kreativno, zabavno i poučno.  Učenici  su bili voditelji radionica  i mjesecima u sa svojim učiteljima pripremali razna predavanja,  prezentacije, igraonice , vježbe i kreativne radionice. Učenici i učitelji  zamijenili su uloge.  Učenici  su  bili u ulozi učitelja  koji su  bili u klupama.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 8 od 367

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba