CARO DIARIO PDF Ispis E-mail
Autor Ante Gradiška,prof.   
29. prosinca 2018.

„PERMISIVNO DRUŠTVO“  (nastavak)

 

U prošlom broju časopisa citirali smo prvu rečenicu Kalajićeva teksts („Poslednjih decenija u retorici moderne kulture često se susreće izraz 'permisivno društvo'“), kao i zaključni odjeljak njegova teksta. Prva autorova rečenica zapravo je uvod u nabrajanje pojava koje sačinjavaju pojam fenomena poznatog kao „permisivno društvo“. Autor nabraja nekoliko inačica tog fenomena, od kojih je najzanimljivija ona koju on navodi u neprevedenom obliku – „new left“, što u prijevodu znači „nova ljevica“, pa zaključuje ovaj dio teksta vrlo poticajnom rečenicom: „Za new-left-iste permisivno društvo je aktualni privid demokratije, koji prikriva opresivni karakter sistema.“ Ova jezgrovita definicija izraživa sukus vremena u kojem bespomoćno živ(otinjar)imo: mi dana doista živimo privid demokracije, a rijetko korištena sintagma „opresivni karakter“ današnje nedemokracije jedna je od najbolje sročenih na tu temu!

 
CARO DIARIO PDF Ispis E-mail
Autor Ante Gradiška, prof.   
29. prosinca 2018.

PARISKA  KOMUNA (nastavak)

 

Prije svega nužno je smjestiti ovu svojevrsnu radničku revoluciju u vrijeme u kojem se dogodila, uključujući pri tome i značenje koje je imala u političkom kontekstu Europe – a posebno, naravno, Francuske. Najintrigantnije u ovoj priči je to da se Pariska komuna dogodila nepuno stoljeće (18. ožujka do 28. svibnja 1871) nakon početka Francuske revolucije (1789). Povezivanje ova dva krvava događaja bitno je zbog toga što ni do danas nije raskrinkan zločinački karakter Francuske revolucije (u Zadarskom listu“ sam pred desetak godina napisao članak o tome pod naslovom „Francuska revolucija – majka svih revolucija“, pa se ovdje nećemo time baviti), dok se danas kod nas o Pariskoj komuni ne zna gotovo ništa, jer je današnji povjesničari valjda drže za nekakvu „komunjarsku“ ujdurmu u vrijeme kad komunizam valjda još nije ni postojao!

 
SVI BOŽIĆI MOJE MAJKE PDF Ispis E-mail
Autor Fra Vjenceslav Janjić   
23. prosinca 2018.

SVI BOŽIĆI MOJE MAJKE

 

Moja majka zvala se Marija, a otac se zvao Marko. Iz njihove zajedničke ljubavi rođeno je jedanaestero djece. Šestero braće i sestara umrli su u ranom djetinjstvu ili pak u ranoj mladosti, osobito sestre. Na životu ostadosmo nas šestorica braće, bez ijedne sestrice. Majka je umrla u devedesetoj godini, a otac u progonstvu 1992. godine u šezdeset i devetoj . Moja majka nije išla u školu niti jednog dana, ali je bila „čitmena“ i pismena. Da, dobro ste pročitali, znala je čitati i pisati, a da nije išla niti jednog dana u školu. Znala je čitati i pisati, a Bog ju je obdario dobrim pamćenjem. Posebno je voljela povijest. Moglo bi se reći da je završila malu maturu u krilu svog oca Jakoba. Njezino svjedočenje zapisano je na papir kao povijesni dokument da se ne zaboravi. U brojnoj obitelji, u ono vrijeme, živjelo se u zadrugama. Svi ukućani, stari ili mladi svejedno, zvali su ga „baćom!“ Baćom se zvalo najstarijeg brata u obitelji, a „nenom“ najstariju sestru u obitelji.

 
BISKUPOVA BOŽIĆNA PORUKA 2018. PDF Ispis E-mail
Autor Antun Škvorčević   
23. prosinca 2018.

BOŽIĆ NA  DRUŠTVENIM MREŽAMA

 

Časna braćo svećenici i đakoni,

poštovani redovnici i redovnice,

cijenjeni bogoslovi i vjeroučitelji,

dragi vjernici!

 

Od srca vam čestitam svetkovinu Isusova rođenja sa željom da mu širom otvorite rata svojih srdaca te ih on pohodi toplinom svoje božanske ljubavi. Neka novorođeni Sin Očev svojim svjetlom i snagom obdari djecu i mlade, očeve i majke, starije i bolesne, osamljene i patnike, siromašne i ljude bez radnog mjesta.

 
TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
23. prosinca 2018.

Završio Advent u našem gradu

 

U Društvenom domu 23.prosinca završio je ovogodišnji, uspješno organiziran i odbor posjećen   „Advent u našem gradu“..

Manifestacija „Advent u našem gradu“ i  ove godine tradicionalno  je organizirala Turistička zajednica grada Nova Gradiška.  Otvorila ju je na radost okupljenih,  posebno djece,  zamjenica gradonačelnika  Ivana Trupina.  Poželjela  je djeci  i  ostalima ugodne  božićne blagdane i sretnu Novu godinu.  Brojne zanimljivosti i proizvodi privukli su pozornost  posjetitelja pa se već prvog dana dobro trgovalo. Izmjenjivali  su se  kulturno-umjetnički programi.  Fešta  za najmlađe počela je dolaskom  djece iz Dječjeg vrtića.  Pjevalo se i plesalo, a  djeca su se zabavljala  s Djedom Božićnjakom.  U  kulturno-umjetničkom programu  nastupila je Udruga Matice hrvatskih umirovljenika  i pjevačka skupina 5+.

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
23. prosinca 2018.

Zamjenica gradonačelnika Ivane Trupina  predstavila projekt "Ja sam mali poduzetnik"

 

Zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina  predstavila  je jučer  projekt "Ja sam mali poduzetnik" i  govorila o podjeli slikovnica  učenicima gradskih osnovnih škola „Ljudevit Gaj“ i „Mato Lovrak, kao  jednoj od aktivnosti kojom Grad Nova Gradiška potvrđuje prestižnu titulu „Grad prijatelj djece“.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 8 od 451

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba