GOSPINO POLJE PDF Ispis E-mail
Autor Višnja Mikić   
23. listopada 2018.

Umirovljenici na Gospinom polju

 

U subotu 20. listopada novokapelački umirovljenici dočekali su drage goste, članove Općinske udruge umirovljenika iz Velikog Trgovišća. U okviru bogatog programa bili su nazočni svetoj misi u crkvi BDM u Novoj Kapeli, a posjetili su i drevno marijanski proštenište Gospino polje iznad Bilog Briga, u župi Vrbova. Na ovo milosno mjesto stigli su u tri autobusa. Među ostalima, s njima su bili Rudolf Kontrec, predsjednik Općinske udruge umirovljenika Velikog Trgovišća i Ana Glivetić, predsjednica Udruge hrvatskih umirovljenika Općine Nova Kapela i ujedno predsjednica Matice umirovljenika Brodsko-posavske županije.

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Fra Vjenceslav Janjić   
22. listopada 2018.

U OVOM ĆEŠ ZNAKU POBIJEDITI

 

150 godina križeva krajputaša u selu Mala

Razgovor s gospođom Zoricom Lalić povjesničarkom i  velikom zaljubljenicom u narodne običaje novogradiškog kraja poglavito  u  Križeve krajputaše. U Maloj se nalaze takova četiri Križa krajputaša.

Za današnje  naselje Mala može se slikovito reći da sjedi u krilu dviju majki. Prva joj je majka cernička župa sv. Petra apostola, a druga je  župa Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Novoj Gradiški. Narodna mudrost u ovakvim prilikama voli reći: „Umiljato janje dvije majke sisa!“ Međutim u malčanskom slučaju to nije uvijek bilo tako kao što ćemo vidjeti iz ovog priloga.

 
PUČKO OTVORENO UČILIŠTE SAMOBOR PDF Ispis E-mail
Autor Nikolina Šimunović   
22. listopada 2018.

MIHOVIL DOROTIĆ Vizualne kompozicije

 

U Galeriji Prica u Samoboru, 25. listopada bit će otvorena izložba djela Mihovila Dorotića Vizualne kompozicije.

Motiv u slikarstvu varira od figurativnog do apstraktnog izričaja. Odabrao sam način apstrahiranja motiva. Prerušio sam štafelajnu sliku u vizualnu kompoziciju s namjerom da pobudim sinestezijske opažaje u gledatelju.

 
GRADSKA KNJIŽNICA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
22. listopada 2018.

"NEOBIČAN DNEVNIK ili: kako pisanjem unijeti više sreće u život"

 

U Gradskoj knjižnici Nova Gradiška 22. listopada zanimljivom i kreativnom radionicom  nastavljaju  sadržaji MJESECA HRVATSKE KNJIGE 2018.  U 17  sati u Studijskoj čitaonici Odjela za odrasle održava kreativna radionica Čitateljskog kluba  "NEOBIČAN DNEVNIK ili: kako pisanjem unijeti više sreće u život". Voditeljica je  Nada Šerić, prof. i dipl. knjižn., str. suradnica savjetnica  i voditeljica grupe knjižničara Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška. Ishod (cilj) ove radionice je potaknuti bolje raspoloženje i više sreće u vlastitom životu čarobnim djelovanjem pisanja dnevnika uz razgovor o poznatim dnevnicima u hrvatskoj i svjetskoj književnosti,  a u okviru Čitateljskog kluba GKNG. Knjižnični tim Gradske knjižnice  Biljana Dakić, prof. i dipl. knjižn., voditeljica Čitateljskog kluba GKNG, Branko Kolić,  prof. i viši knjižnič, Renata Matijašević i  Biljana Radoš pozivaju  sve ljubitelje dnevnika, pisanja i čitanja da danas  dođu u  Gradsku knjižnicu.

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
20. listopada 2018.

Uvedena naplata parkiranja  na Urijama (sjever) i Ulici V. Nazora

 

Djelatnici Eko-konga 19. listopada su u sjevernom dijelu naselja Urije  postavljali znakove o naplati parkiranja i parkirne automate.  Ista uredba  se odnosi i na Ulicu Vladimira Nazora  gdje se do sada  također nije  naplaćivalo parkiranje. Parkiranje će se naplaćivati  svakim radnim danom od 7,00 do 20,00 sati, subotom od 7,00 do 14,00 sati, a cijena iznosi 3 kune po satu. Stanari će moći povoljnije parkirati  kupnjom  polugodišnje karte koja iznosi 100 kuna ili  godišnje od 200 kuna. Obrazloženje novog režima parkiranja  i naplata je pravljenje reda na parkiralištima  i sprečavanje  građana da na njima besplatno parkiraju  i time zauzimaju parkirna mjesta  stanarima.  Bilo kako bilo u Novoj Gradiški je sve manje  uređenih i neuređenih parkirališta na kojima se može besplatno parkirati.

 
OPĆINA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Lea Lipičanin Stojaković   
20. listopada 2018.

Dani cerničkog portugisca

 

Udruga vinogradara i voćara Cernik, Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba i LAG Zapadna Slavonija uz pokroviteljstvo Općine Cernik, Brodsko-posavske županije i turističkih zajednica Cernik i BPŽ organizirali su 20. listopada, desete Dane cerničkog portugisca. Na izložbenim štandovima u Kulmerovom dvorcu u Cerniku pedesetak izlagača s cerničkog, novogradiškog i šireg područja izlagao je stare, ekološki uzgojene sorte voća i povrća, šumskih voćkarica kao i gotove proizvode od njih. Zadovoljstvo manifestacijom nije krio Zvonimir Živković, predsjednik Udruge koja promovira portugisac kao mlado rujno vino koje se nakon berbe pije prvo.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 434

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba