BLAGDAN MALA GOSPA PDF Ispis E-mail
Autor Višnja Mikić   
04. rujna 2017.

PRIPRAVA ZA MALU GOSPU

Vjernici Bilog Briga i župe Vrbova i ove godine pripravljat će se za blagdan Rođenja BDM ili Malu Gospu i to tradicionalno na Gospinom polju, drevnom Dubovcu.

U nedjelju, 3. rujna na Gospinom polju će biti redovita misa u 18.00 sati, a u ponedjeljak, 4.rujna, počet će trodnevnica. Kao i ranijih godina, vodit će je vlč Zdravko Radoš, župnik u Oriovcu. Od 17. 00 sati bit će prilike za ispovijed, slijedit će zajednička krunica, a u 18.00 sati sveta misa. Tema trodnevnice je „Kroz stoljeća mnoga donosimo Tebi molitve i prošnje, brige i nevolje“.

 
DOM KULTURE NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
04. rujna 2017.

Izložba slika Elene Arsove Pužar

Gradonačelnik Vinko Grgić 2. rujna je u Domu kulture otvorio izložbu mlade pulske umjetnice Elene Arsove-Pužar. Izložba je nastavak brojnih kulturnih događanja koje ove godine organizira Pučko otvoreno učilište Nova Gradiška. Novogradiški poklonici likovne umjetnici sigurno bi izložbu trebali doći pogledati jer se radi o mladoj umjetnici  koja se kao predstavnica Hrvatske sprema na put do Kine gdje će u Pekingu njene slike  biti  sastavni dio velike svjetske izložbe.

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Ivanka Herceg   
29. kolovoza 2017.

“Srce kornatsko” i u Novoj Gradiški

10. obljetnica kornatske tragedije obilježena je 28.kolovoza, u  organizaciji DVD-a Vodice, malonogometnog kluba “Heroji 2007.” Vodice i Vatrogasne zajednice  Šibensko-kninske županije. Središnja proslava za Brodsko-posavsku županiju bila je ove godine u Novoj Gradiški i domaćin je bio DVD NG, Vatrogasna zajednica grada,  suorganizator Županijska vatrogasna zajendica Brodsko-posavske županije.  Od 17 do 22 sata na štandu na središnjem gradskom trgu  tom prigodom su  prikupljane donacije u ime udruge "Krijesnica", a za pomoć u obnovi rehabilitacijskog centra za djecu s malignim oboljenjima i njihove obitelji. Sve  se odvijalo uz prigodnu glazbu, a za donacije od 20 kuna građani su  dobili po jedan balon punjen helijem i zajedno ih u 22 sata pustili u zrak uz brojne vatrogasce iz Nove Gradiške i okolnih mjesta. Okupljenima se zahvalio u ime domaćina I organizatora Dejan Lekić tajnik DVD-a Nova Gradiška te podsjetio na najveću tragediju u vatrogastvu u hrvatskoj povijesti. Tom prigodom istaknuo je, među ostalim, kako je veliki odaziv građana uz vatrogasce dokaz kako se njihovo zanimanje ipak poštuje, kao I uspomena na kornatske heroje, a to su: Ivica Crvelin (52), Ante Crvelin (23), Tomislav Crvelin (23), Gabrijel Skočić (19), Marko Stančić (17), Hrvoje Strikoman (19), Josip Lučić (19), Marinko Knežević (52), Karlo Ševerdija (17), Dinko Klarić (33), Ante Juričev Mikulin (19) i Ivan Marinović (37).

 
FOLKLOR NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
29. kolovoza 2017.

“SLAVONIJA  VESELA”: Ljepota djece i narodnih nošnji

Folklorni ansambl mladih  Nova Gradiška  jedna je od najaktivnijih novogradiških udruga.  Posebne pohvale zaslužuje zbog aktivnosti  kojima  ponajprije opkuljaju mlade, a zahvaljujući vrijednim  starijim članoivima udruge,  na  djecu i mladež  prenose baštinu predaka i od zaborava čuvaju  običaje, folklornu i kulturnu baštinu. Pod nazivom “Slavonija vesela” u subotu su organizirali prvu  i po  sadržaju jedinstvenu  manifestacije za djecu.

Sigurno najatraktivniji  dio ove manifestacije bila su djeca   odjevena u narodne nošnje, a ocjenjivala se  njihova  ljepota i orginalnost.

Prosudbena komisija u sastavu: Milan Rosić, predsjednik i  članovi Dinka Matijević i  Borislav Vidošić, nije mala  laku zadaću  ocjeniti narodne nošnje  i ljepotu djece razvrstane u tri kategorije.

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Ivanka Herceg   
29. kolovoza 2017.

« SLAVONIJA VESELA » : Najbolji trganci jedu se u Vrbju

“Slavonija vesela”, manifestacija koju je po prvi put organizirala novogradiška  udruga Folklornmi ansambl maldih, a koja je prije svega namijenena djeci, imala je i svoj gastronomski dio.

Dok su se djeca natjecala u tradicijskim  igrama članice  kulturno-umjetničkih društava iz Nove Gradiške, Vrbja  i Dragalića, te  Udruge umirovljenika iz Gornjih Bogićevaca  natjecale su se u  pripremanju  trganaca, slasnog starinskog  jela  koje se brzo  pripreme i nevjerojatno  je dobrog  i jedinstvenog okusa. Iako se radi o najsiromašnijem tijestu  koje se brzo priprema od  brašno, voda i malo soli, a nakon što malo odstoji trga rukama,  trganci mogu biti slani i slatki, sa sirom i vrhnjem, prepečenim  lukom i   pečenom slaninom. Okusi, dakle mogu biti različiti, što svakako ovisi o umijeću domaćice.

 
TURISTIČKA ZAJEDNOCA GRADA NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
29. kolovoza 2017.

FESTIVAL  KAVE I KOLAČA

Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika, otvorio je 26.kolovoza „Festival kave i slavonskih kolača“  koji  treći puta po redu  organizira Turistička zajednica  Nova Gradiška u suradnji s  novogradiškim ugostiteljima.

Potporu ovoj  turističkoj i gastronomskoj manifestaciji, sudjelujući u njoj, su dali  Kavana Exit, caffe bar/noćni bar The corner pub, Caffe & lounge bar IN, Hotel kralj Tomislav, Obrt Mađarica i Cake bar Malina.

Borislav Vidošić se zahvalio Turističkoj zajednici, jer   još jednom manifestacijom doprinosi  afirmiranju  turističke ponude u Novoj Gradiški,  ugostiteljima koji su  prepoznali njen značaj, te svima  koji su  sudjelovali na  njenom otvaranju.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 10 od 339

 

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba