NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
19. listopada 2019.

U novogradiškim srednjim školama se štrajka, ali će biti i nastave

 

Nastavlja se štrajk nastavnika i zaposlenika u osnovnim i srednjim školama. Sindikati su objavili da se u  petak 18. listopada  štrajka u  Brodsko-posavskoj, Primorsko-goranskoj, Požeško-slavonskoj i Ličkoj  županiji.

 

U Gimnaziji, Industrijsko-obrtničkoj  i  Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi će se štrajkati, ali će biti i nastave koja će se organizirati  po posebnom rasporedu ili u nekom drugom obliku  odgojno-obrazovnog rada. U Industrijsko-obrtničkoj školi nastava nije organizirana za dio razreda.

 
U IZLOZIMA STARE NAME PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
19. listopada 2019.

'Krilati konj' i „Ulica te čuva“

 

aklon Slavonskog Broda, zanimljiva izložba  otvorena je 17. listopada u  izlozima  bivše NAME. Grafički i likovno osmislilo u je petero umjetnika iz  Nove Gradiške i Slavonskog Broda, a uz  financijsku potporu Lions klub Brođanka organizirale  brodska udruga “Kameleon“ i Mreža” i novogradiška Udruga „Prevencija“.
Gordan Bijelić, Matej Knežević, Jelena Kovre, Miroslav Pišonić i Mladen Lovrić streer art  izlažu plakate  na temu prevencije ovisnosti  simboličnoga naziva 'Krilati konj' i „Ulica te čuva“  Prazni izlozi  na isto tako praznim objektima koji  čekaju na neku novu  namjenu  smatraju umjetnici  simbolika su česte čovjekove ispraznosti.  Izloženim plakatima o njihovim porukama  cilj je  prevenirati   ovisnost  koja čovjeka zarobljava.

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
17. listopada 2019.

Inicijativa „40 dana za život“  predstavila knjigu Neplanirano

 

U organizaciji Nakladničke kuće Verbum i Inicijative „40 dana za život“ sinoć je u gradskoj vijećnici predstavljena knjiga pod nazivom “Neplanirano”. Potresna je to  životna ispovijest Abby Johnson, bivše ravnateljice Klinike za planirano roditeljstvo u Texasu poznate po pobačajima, do gorljive zagovornice prava nerođenih. Novogradiška  Inicijativa „40 dana za život“ održala je ujedno i tribinu na temu „Za dijete više“.  O vrlo aktualnoj temi  i  popularnoj knjizi  nadahnuto su govorili velečasni Marko Dušak, kapelan Župe Bezgrešnog Začeća BDM Nova Gradiška i Lidija Dugan, regionalna koordinatorica Inicijative „40 dana za život“ za Slavoniju.

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Mr.sc.Dragoljub Kocić   
17. listopada 2019.

Ima li reforme u zdravstvu?

 

Ima li zdravstvena zaštita u državi  za cilj bolje zdravlje naroda, onda bi kao prvo trebalo znati točno u kakvom je stanju „narodno zdravlje“ u svakoj dobi. Zna li se danas i da li se prati zdravlje naroda? O tome temeljnom zahtjevu se danas ne govori i mislim da je stvarno stanje nepoznato, jer se raspravlja samo o financijskom stanju i kako održati sustav zdravstva. Sustav zdravstvene zaštite je jedan od najkompliciranijih i najkompleksnijih sustava u državi. Brzi razvoj medicine, farmaceutske industrije, zdravstvene tehnologije i opreme, kadrovska dugotrajna edukacija i specijalizacijska razgranatost, najnovija tehnologija, brojnost profila kadrova koji sudjeluju u zaštiti, komplicirana izgradnja zdravstvenih objekata, sustav financiranja i cijene u zdravstvu, prava i dužnosti osiguranika i djelatnika u zdravstvu, nagrada za redoviti i nužan prekovremeni rad.

 
DVANAESTA OBLJETNICA POGIBIJE TOŠE PROESKOG PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
16. listopada 2019.

Makedonski ultramaratonci  krenuli prema Makedoniji

 

Makedonski ultramaratonci krenuli su 14. listopada ispred spomen-obilježja Toši  Proeskom,  postavljenom kod Elektrotehničke i ekonomske škole, na još jedan  uktramaraton dug 900 kilometara od Nove Gradiške do  Kruševa.   Simbolično, dvanaesti put trčeći povezati će ta dva grada. Dvanaest   godina  u Novoj Gradiški i Kruševu  evociraju se sjećanja i odaje  počast Toši Proeskom,  glazbeniku i kako se ističe, ponajviše čovjeku, velikom humanisti  i vjerniku.   Tragična prometna nesreća dogodila se 6. listopada 2007. godine na autocesti kod Starog Petrovog Sela.  Upravo taj tragični događaj povezao je Novu Gradišku i Tošinu domovinu Republiku Makedoniju, njegovo Kruševo. Stvorena su mnoga prijateljstva, a  u Kruševu i Novoj Gradiški  njemu u počast organiziraju se   razni susreti i događanja. Jedno je i  tradicionalni ultra maraton.

 
OPĆINA DRAGALIĆ PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
16. listopada 2019.

Kreativna Dragaličanke obilježile Svjetski dan seoske žene

 

Tradicionalno, žene iz Dragalića  i okolnih mjesta  koje okuplja Udruga Trobojnica-tkanica,  15. listopada 2019. godine,  još su jednom u Vatrogasnom domu u Dragaliću obilježile Svjetski dan seoske žene.  Okupile su se da pokažu što su to  tijekom godine radile kao članice Udruge godine, ali kao domaćice, supruge, majke i bake.  Dragalićanke  su među   ženama koje žive u ruralnom području  i četvrtina su svjetskog stanovništva. Kako kaže Đurđica Peterlik, predsjednica udruge, velika je njihova uloga u  održavanju obiteljskog zajedništva i na selu i čuvanju njegovih tradicija. Dodaje da se mnogo toga u seoskim obiteljima promijenilo i više nije kao prije. Žena međutim, kao  supruga i majka ima još uvijek veliku ulogu  u obitelji i o njoj  puno toga ovisi.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 2 od 565

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba