NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
06. kolovoza 2017.

Obilježena velika pobjeda- 22. obljetnica VRO "Oluja"

U Hrvatskoj se svake godine 5. kolovoza slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i obljetnica vojno redarstvene operacije "Oluja".

Prije 22 godine, 5. kolovoza 1995. godine Hrvatska vojska je oslobodila okupirani Knin i iznjedrila pobjedu u Domovinskom ratu. Operacijom "Oluja" u hrvatski ustavno-pravni poredak vraćen je cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. "Oluja" je uz "Bljesak" ključna operacija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.Tijekom prvog dana operacije prodor postrojbi Hrvatske vojske po dubini iznosio je pet do petnaest kilometara, a neprijateljska uporišta dovedena u okruženje ili poluokruženje. Već drugog dana operacije provedeno je osamdeset posto planiranih borbenih zadaća. Većina okupiranih hrvatskih gradova je opet slobodna; Kostajnica, Petrinja, Glina, Slunj, Gračac, Obrovac, Drniš. Oslobođen je i Knin koji je bio središte neprijateljske pobune, no oduvijek hrvatski kraljevski grad. Slavi cijela Hrvatska.Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj, ne samo operacije "Oluja" nego i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju. U samo 84 sata vojno-redarstvene operacije "Oluja", u kojoj je bilo angažirano gotovo 200 tisuća hrvatskih vojnika Hrvatska vojska ostvarila je sve zacrtane ciljeve i omogućila ostvarenje hrvatske samostalnosti, neovisnosti i slobode.

 
NOVOGRADIŠKA BOLNICA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
02. kolovoza 2017.

A OD RUJNA  BOLNICA U NOVOJ GRADIŠKI DOBIJA PRAVNI SUBJEKTIVITET

Što novogradiškoj bolnici  donosi  ugovor  o funkcionalnoj integraciji bolnica u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, potpisan 31. kolovoza  doznali smo u izjavama ministra zdravstva Milana Kujuindžića, Josipa Kolodzieja,  privremenog ravnatelja Opće bolnice Nova Gradiška i župana brodsko-.posavskog Danijela Marušića.

Zadovoljni odlukom da  bolnice samostalno posluju, kazali su da bi u rujnu novogradiška bolnica trebala dobiti pravni subjektivitet i imati, kako je naglasio ministar, zagarantiran posao, a što je važno za građane  funkcionalnom integracijom   bolnica osigurat će im se  pristupačnija, racionalnija i  bolja  zdravstvena usluga.

 
M O Smrtić- Ratkovac PDF Ispis E-mail
Autor Ivanka Herceg   
02. kolovoza 2017.

10. Festival dječjih sportskih igara

Kad se velike i male ruke slože, doista se sve može! Potvrda tomu je i ova prekrasna dječje sportska manifestacija održana u Ratkovcu 30. srpnja. Odrasli nisu žalili ni vremena ni truda kako bi djeci upriličili sadržajno nedjeljno poslijepodne i omogućili i roditeljima da aktivno provedu slobodno vrijeme s djecom. Upravo je i cilj ove manifestacije druženje i zajedništvo, svima nama važni, a posebno u malim mjestima u kojima se na ovaj način obogaćuju  društveni sadržaji.

Po prvi puta u organizaciji Društva za sportsku rekreaciju "Sport za sve" i DVD-a Gornji Bogićevci, a uz pokroviteljstvo općine i župe Gornji Bogićevci te uz pomoć brojnih sponzora, kojima zahvaljuju, ovaj Festival u MO Smrtić-Ratkovac" okupio je više od 70 djece uzrasta do 8. razreda osnovne škole.

 
„LJETO U KNJIŽNICI“NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
02. kolovoza 2017.

„ČAROBNI LET VILINOG KONJICA“.

Tradicionalna zabavna i edukativna  manifestacija „Ljeto u knjižnici“  nastavljena je 1. kolovoza  još jednom radionicom. Na Dječjem odjelu Gradske knjižnice okupili su dječaci i djevojčice  na kreativno likovnoj i literarnoj  radionici pod nazivom  „ČAROBNI LET VILINOG KONJICA“.

Vilin konjic bio je  tema i inspiracija za više od tridesetero djece.  Osim što su imali priliku  saznati nešto više o  vilinom  konjicu   ili vretencu,  taj je atraktivan kukac  bio djeci inspiracija za crtanje i pisanje stihova, recitacije pjesama,  glazbeni ugođaj i ples.

 
OPĆINA STARA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Ivanka Herceg   
29. srpnja 2017.

Održana 2. sjednica Općinskog vijeća

Održana je  2. sjednica Općinskog vijeća Stara Gradiška.  Vodio ju je predsjednik  Tvrtko Beganović. Na početku sjednice održane 27. srpnja izvijestio je 11 nazočnih vijećnika o osnivanju Kluba vijećnika HDZ-a, te na usvajanje dao zapisnik s prve sjednice, a potom je uslijedio Aktualni sat.

Načelnik Općine Velimir Paušić, pozdravio je nazočne i izrazio uvjerenje kako će se u novom sazivu Općinskoga vijeća raditi konstruktivno na dobrobit svih mještana općine i kako je konstruktivna kritika dobro došla. Zbog novih vijećnika, kako je istaknuo, osvrnuo se na dosadašnje aktivnosti i neke aktualnosti na području općine te izvijestio o priznanju i najvećim ocjenama Općini Stara Gradiška od Instituta za javne financije za transparentnost poslovanja i dostupnost svih dokumenata na čemu je zahvalio Štefici Slovinac, pročelnici Jedinstvenog upravnog odjela i Željki Zečević.

 
NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Ivanka Herceg   
29. srpnja 2017.

25. obljetnica Kluba veterana Domovinskog rata Nove Gradiške

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Brodsko-posavske županije i grada Nova Gradiška 28. srpnja obilježena je 25.obljetnica osnutka Kluba veterana Domovinskog rata, koji je osnovan 25. srpnja 1992. godine. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i dr. Franje Tuđmana.

Prvi predsjednik ovoga Kluba bio je Viktor Alekšević, dopredsjednici: dr. Renato Mittermajer, pokojni Milan Dasović te Antun Lukačević. Prvi tajnik bio je Ljuboslav Terzić.

Poslije Viktora Alekševića Klubom veterana Domovinskog rata grada Nova Gradiška predsjedali su Šime Dragičević,Ivan Janošević i potom Željko Bura.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 2 od 326

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba