CRVENI KRIŽ NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
12. ožujka 2018.

Najbolje  ekipe Gimnazije i OŠ Ljudevita Gaja

U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa  Nova Gradiška  danas  je u Društvenom domu  održano  20. lokalno natjecanje ekipa Mladih Crvenog križa  u pružanju prve pomoći s područja Nove Gradiške i okolnih 10 općina.  U kategoriji  Mladih nastupile su  dvije  ekipe  iz Gimnazije Nova Gradiška, a u kategoriji Podmlatka  tri ekipe iz  osnovnih škola „Ljudevit Gaj“  Nova Gradiška, „Ante Starčević Rešetari i Dragalić.

Najviše  teoretskog znanja   iz  poznavanja  povijesti    međunarodnog pokreta Crvenog križa i  Hrvatskog CK,   međunarodnog humanitarnog prava i UN  konvenciji   o pravima djeteta, te praktičnom znanju iz  pružanja prve pomoći   kao i prošle godine pokazale su ekipe Gimnazije Nova Gradiška i OŠ M“Ljudevit Gaj“.

kategoriji  Mladih prvo mjesto osvojila je  ekipa  Gimnazije (mentor prof. Zrinka Ivanišević) u sastavu  Sara Kordas, vođa ekipe,  Lorena Šamal,  Arijana Josipović, Ana Štivičić,  Lora Vapenski (članovi ekipe) i  Noela Rukavina (rezerva).

Drugo  mjesto osvojila,je druga ekipa Gimnazije (mentor prof. Zrinka Ivanišević).

 
Likovni salon Vladimir Becić Slavonski Brod PDF Ispis E-mail
Autor Marija Radošević   
12. ožujka 2018.

Otvorena izložba slika “Life’s Good”

Premda nije nepoznat brodskoj likovnoj publici, novogradiški akademski slikar, Željko Subić, prvi se put sinoć u Likovnom salonu Vladimir Becić, predstavio  samostalnom izložbom slika pod nazivom “Life’s Good”.

“Drago mi je da s izložbom tako pozitivnog naziva započinjemo ovogodišnju izložbenu sezonu. A poruka je izložbe da ljepotu i zadovoljstvo treba tražiti u malim stvarima, u svom zavičaju, Slavoniji, koju je autor i predstavio svojim slikama” kazala je novopečena ravnateljica Galerije umjetnina, Romana Tekić.

“To su moji osobni pejzaži u kojima prije svega problematiziram liniju kao sredstvo izraza”  veli autor, uz objašnjenje  kako je naziv izložbe Life’s good izvedenica  iz  loga LG televizora na kojem prvi kadar nakon uključivanja asocira na linijski sklop, koji sadrže njegove slike. “Ali naziv je proizašao i kao moja težnja da unatoč preplavljenim ružnim temama ukažem na to kako život baš nije tako ružan”.

 
BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA PDF Ispis E-mail
Autor Zvonimir Penić   
12. ožujka 2018.

Priopćenje BPŽ: Brodsko-posavskoj županiji trenutno ne prijete poplave

Svjedoci smo naglog porasta temperatura na cijelom području Republike Hrvatske što je uzrokovalo naglo otapanje snijega, a time i podizanje vodostaja pojedinih rijeka i pritoka.

Vodostaj rijeke Save kod Slavonskog Broda porastao je u zadnjih 24 sata za 200 cm te je proglašeno pripremno stanje obrane od poplava.

Tim povodom načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković sazvao je sjednicu Stožera CZ kako bi žurne službe u njegovom sastavu bile pripremne, ali i sa svrhom da građani naše županije dobiju adekvatne i pravovremene informacije o stanju na terenu.

Iako je zabilježeno naglo povećanje vodostaja rijeke Save na nekim područjima Brodsko-posavske županije, stanje nije alarmantno, a sve službe su u pripravnosti.

Kako su pojasnili predstavnici VGI Šumetlica –Crnac i Brodska posavina, rastom vodostaja širi se riječno korito između nasipa,što usporava porast rijeke Save. Na zapadnom području Brodsko-posavske županije na snazi su pripremne mjere obrane od poplava koje uključuju obilazak terena savskog nasipa i zaobalnih voda, a kojim je utvrđeno da trenutno ne postoje potencijalno opasne situacije

 
SKUPŠTINA ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
10. ožujka 2018.

Napokon dobili  sredstva s  kojima mogu provoditi aktivnosti

Nije nedostajalo zadovoljstva na redovnoj Skupštini Zajednice tehničke kulture Nova Gradiška održanoj 9.3., a ni zahvale gradskom vodstvu  i Gradskom vijeću što je u gradski proračun  kao stavku  uvrštena tehnička kultura. Radi se, kako je kazao predsjednik  Velimir Vuković,  o  lijepim sredstvima   koja   udrugama iz oblasti tehničke kulture  jamče  godišnje aktivnosti.

U prošloj godini   iz gradskog proračuna za tehničku kulturu izdvojeno je  70.000 kuna. Doda li se tome  20.000 kuna iz županijskog proračuna  i  12.000 kuna od  županijske Zajednice tehničke kulture  novogradiška Zajednica tehničke kulture raspolagala je u 2017. godini sa  102.000 kuna.  Grad Nova Gradiška je za 2018. godinu  u proračunu povećao sredstva  za  10 posto  pa ona  iznose 77.000 kuna.

Ukazano je međutim i na probleme  koji prate rad.  Ponajprije cilj je  podmladiti  Zajednicu i što više učenika i mlađih ljudi uključiti u rad udruga. Smatraju da im treba prostor veličine jedne školske učionice  u kojoj bi  svaki dan u tjednu jedna od udruga imala svoje aktivnosti i prezentirala svoj rad. Branko Miletić, predsjednik Zrakoplovnog kluba  modelara i maketara, ukazao je na potrebu prostora (livade) bez kojeg klub nema uvjeta za rad.  Ni na ovoj skupštini nije izostala rasprava o položaju  tehničke kulture  u osnovnim školama koju je potaknuo Tihomir Batalo. Zbog samo   jednog  školskog sata tjedno, smatraju, da  Zajednice tehničke kulture, gradske i županijska, te pedagozi tehničke kulture  trebaju ponovo ukazati na problem.

 
UPRAVA ŠUMA NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
10. ožujka 2018.

Podižu svijest  građana o šumama kao nacionalnom  bogatstvu i promiču  načela održivog razvoja

Uprava šuma novogradiške Podružnice Hrvatskih šuma  uz novinare, okupila je jučer na  tribini predstavnike lovačkih udruga,  Gorske službe spašavanja,  planinare i ekologe, te predstavnike   lokalne samouprave.

Kako je kazao Hrvoje Žakić,  voditelj Podružnice, povod su bili  interes i česta pitanja  što to šumari rade na području Brodsko-posavske županije i dvije šumarije u Sisačko-moslavačkoj županiji. Cilj je, kazao je, prezentirati  javnosti šumarske radove.

Djelatnici HŠ  govorili su o ustroju Uprave šuma, uzgoju, proizvodnim procesima  i osnovama gospodarenja. Treba naglasiti da je  uređivanje šuma  veoma kompleksna i odgovorna djelatnost koja se obavlja na temelju  propisanih zakona i pravilnika, a djelatnost Uprava šuma Nova Gradiška  značajan  gospodarski i  razvojni čimbenik.

O ustroju Podružnice Nova Gradiška, njenih 9 Šumarija od Jasenovca do Trnjana govorio je voditelj Uprave  Hrvoje Žakić.   U službi šumarstva i proizvodnje na 76.600 hektara,  od kojih  je  71.000 ha obraslog šumskog zemljišta,  zaposleno je    507  djelatnika  od koji su, uz administrativno osoblje,   90 dipl. inž.šumarstva, 109 šumarski tehničari i 223 proizvodni radnici koji rade na   poslovima od uzgoja do sječe.

 
BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA PDF Ispis E-mail
Autor bpz.hr   
10. ožujka 2018.

Potpisana Europska povelja o ravnopravnosti spolova

Slavonski Brod, 8.ožujka 2018. Europsku povelja o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini potpisao je danas župan Danijel Marušić uz nazočnost Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, zamjenika župana Damira Mirkovića predsjednice Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova Zdenke Bošnjak kao i predsjednica i predsjednika gradskih i općinskih povjerenstava.

Vijeće europskih gradova i regija (CEMR) pokrenulo je 2006. godine Europsku povelju o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnoj razini kojom se lokalne i regionalne uprave europskih zemalja obvezuju da će slijediti principe rodne ravnopravnosti te provoditi odredbe propisane samom Poveljom.

Odluku o pristupanju Brodsko-posavske županije Europskoj povelji donijela je Županijska skupština na 5. Sjednici održanoj 20. prosinca prošle godine, a službeno je potpisana 8. ožujka 2018. na Međunarodni dan žena.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 2 od 367

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba