Prof. Ante Gradiška


Caro diario - 97 PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
27. svibnja 2013.

PRILOZI ZA RJEČNIK (neo)IDEOLOŠKE SEKULARNE PORNOGRAFIJE

(Najmanje prvi pojam izravno se referira na tzv. "political correctness", jedan od ključnih pojmova za izučavanje patologije sekularnog fundamentalizma. Ovdje ćemo se ograničiti na definiciju pojma koju nudi Wikipedia". "POLITIČKA KOREKTNOST se odnosi na riječi i ponašanje koje ne vrijeđaju ni jednu skupinu ljudi. Dugo su već u opticaju neke riječi koje mogu biti neugodne nekim ljudima, pa ih valja zamijeniti riječima koje nisu ofenzivne. Takve riječi se drže politički korektnima..."

 
Caro diario - 96 PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
02. travnja 2013.

JESMO LI SAMI U SVEMIRU?
(ili – 2010: Odiesja na Zemlji)

Gotovo je neupitna činjenica da su mediji danas najsigurniji i najupečatljiviji pokazatelj stanja duha u svijetu u kojem živimo – i to od onih već odavno klasičnih, kao što su novine i radio, do onih najnovijih, kao što su Internet i njegove bezbrojne inačice. Ona nekad kultna a danas gotovo zaboravljena MacLuhanova sintagma, "medij je poruka", danas je – bez obzira na to što njezina gnomska kratkoća pomalo zamagljuje (s)misao "poruke" – aktualnija nego ikad prije, a nove elektronične "senzacije" (kao što su Face Book, YouTube, pa – u jednom širem kontekstu – čak i Big Brother) proširuju kontekst MacLuhanove najave.

 
Caro diario! - 95 PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
24. veljače 2013.

MI, PRIMITIVCI, KOJI VOLIMO "LIJEPOM  NAŠOM"!
("Nema se kamo pobjeći" - završna rečenica Ivice Šole u intervjuu Vijencu)

(Prije nego što se pozabavimo aktualnim SDP-ovim gradonačelnikom /Rijeka/ i SDP-ovim kandidatom za gradonačelnika /Zadar/ nužno je naglasiti da ovo nije politička haranga protiv SDP-a - tu "čast" prepuštam čelniku HDZ-a Karamarku i tragikomičnom splitskom "likaru" Marasoviću. Činjenica je, s druge strane, da je klijentelistička "neprincipijelna koalicija" SDP-HNS u prva dva mjeseca ove godine dotakla, zahvaljujući prije svega katastrofalnom izboru ministara/ministrica, dotakla dno dna, pa ako ta koalicija uspije ponoviti pobjedu na idućim izborima, to će doista značiti da - od HDZ-a pa dalje - ima posla s političkim "hlebincima" i apriornim stranačkim "luzerima", koji su svojim neznanjem i nesnalažljivošću zaslužili da izgube izbore!)

 
Caro diario! - 94 PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
23. prosinca 2012.

EPPUR SI GMIŽE!*

U nedavnoj emisiji "Nedjeljom u dva" novinar Gordan Malić je među krimene generala Gotovine ubrojio i bijeg pred osudom Haškog suda, što je, blago rečeno, kriva procjena. Ne, nije to bilo, kao kod Karadžića i Mladića, skrivanje po jatačkim šovinističkim brlozima, već samouvjereno lutanje Europom i Amerikom vječnog avanturista, pomiješan s prezirom prema onima koji su ga izdali. Kad su ga progonitelji ipak sustigli, prema sudu se odnosio kao džentlmen i svjetski čovjek, a kući se vratio sa smirenošću praštanja!

 
Caro diario! - 93 PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
09. prosinca 2012.

DOLAZIMO KONAČNO I DO PUTINA !

Odlažući gotovo u nedogled prilog o Putinu tek nedavno mi je palo na pamet da istriške o njemu i njegovoj politici sakupljam već najmanje godinu dana. Zapravo i više – prvi istrižak, iz beogradskog tjednika "Vreme", ima datum 29. rujna prošle godine. Iako sam, odlučivši se konačno pisati i o ovoj temi, namjeravao početi s hrvatskim tiskom, sortiranje materijala me je uvjerilo da "Vreme" ipak ima prednost po "starosti" podataka.

Počet ćemo, dakle s razmatranjem napisa, pod srpsko-hrvatskim naslovom "Povratak u budućnost" (preuzetim iz kultne filmske SF-trilogije Roberta Zemeckisa), koji potpisuje Andrej Ivanji (sin ili mlađi srodnik nekad poznatog bračnog para vojvođanskih intelektualaca Ildi i Ivana Ivanji?). U Ivanjijevom napisu posebno je važan jedan citat, koji neće razumjeti oni – vjerojatno ipak rijetki – koji ne znaju da je bivši KGB-ovac Putin (koji je, ako ništa drugo, politički vrlo "jak igrač") preuzeo vlast nakon što je alkoholičar Boris Jelcin 1 naslijedio na čelu SSSR-a simpatičnog smušenjaka Mihaila Gorbačova 2, koji je, sa svojim nebulozama tipa "perestrojka" i "glasnost", jednu svjetsku velesilu, koja se već počela politički reformirati, rasturio doslovno preko noći.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 13

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba