Koncert u crkvi sv. Terezije Avilske PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
16. listopada 2013.

ORGULJAŠKI KONCERT ZA DUŠU I TIJELO

Da je barokna crkva Svete Terezije Avilske u Novoj Gradiški oživjela u liturgijskom i kulturološkom smislu potvrđuje četvrti za redom koncert koji se izvodi na blagdan Sv.Terezije Avilske. Nakon euharistijskog slavlja kojeg je predvodio prečasni Vlado Razum, duhovnik u Bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, održan je koncert u sklopu Festivala Heferer, na kojem su nastupili Edmund Andler Borić na orguljama i Goran Končar na violini.

Među brojnim štovateljima ozbiljne glazbe, savršenstvu glazbenog umijeća izvođača, nisu mogli odoljeti gradonačelnik Željko Bigović, dogradonačelnica Ljiljana Lukačević i dogradonačelnik Dario Ban. Pored istinskog štovatelja orguljaške glazbe fra Ante Perkovića, gvardijana Franjevačkog samostana u Cerniku, nazočni su bili velečasni Perica Matanović i prečasni Vlado Razum, a mogli su se vidjeti i poneki gospodarstvenici.

koncert-01
koncert-02
koncert-03
koncert-04
koncert-05
koncert-06
koncert-07
koncert-08
koncert-09
koncert-10
01/10 
start stop bwd fwd

"Festival Heferer održava se već 20 godina po crkvama u Hrvatskoj, na orguljama koje je tvrtka napravila ili restaurirala. Povijesne orgulje Ivan (Johan) Pumppa u crkvi Sv.Terezije Avilske, koje su sagrađene 1850. godine za župnu crkvu, prenesene su u crkvu Sv. Terezije 1929. godine.

Temeljitu i cjelovitu restauraciju i rekonstrukciju instrumentalnog ustroja orgulja izvršila je radionica Heferer 2010.godine. Crkva je obnovljena u periodu od 1994. do 2010. godine. Moram spomenuti dva značajna jubileja koje ćemo obilježavati 2015.i to 500 godina od rođenja Sv. Terzije Avilske i 250 godina novogradiške župe“, kaže dipl. arhitekt Miroslav Prpić, predstavnik novogradiškog ogranka Matice Hrvatske.

Koncert je organizirala novogradiška župa Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, suorganizatori su ogranak Matice Hrvatske Nova Gradiška, Koncertna direkcija Zagreb i tvrtka Heferer. Pokrovitelj koncerta je Grad Nova Gradiška.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba