Odgovor gradonačelniku Slavonskog Broda PDF Ispis E-mail
Autor BPŽ / Zvonimir Penić   
03. travnja 2014.

Priopćenje za javnost kao reagiranje uz tekst objavljen na službenim stranicama Grada Slavonskog Broda pod nazivom: "Gradonačelnik javno zatražio odgovor od Brodsko-posavske županije: gdje je nestao novac za prijevoz srednjoškolaca?" objavljen 2. travnja 2014.

SLAVONSKI BROD, 2. travnja 2014. - Nije nam razumljiva vrsta službene komunikacije putem portala i mrežnih stranica, jer nam se tako uskraćuje prigoda na njega pismeno odgovoriti kako dolikuje pravilima poslovne komunikacije, ovim putem odgovaramo na upit gradonačelnika Grada Slavonskog Broda u dopisu objavljenom na službenim web stranicama Grada Slavonskog Broda. Također, nije nam jasan ni sam ton pitanja sadržan u naslovu, kada gradonačelnik zna da je Odluku o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola u razdoblju siječanj - lipanj 2014. godine u kojoj su sadržani i kriteriji kojima se utvrđuje koji učenici ostvaruju to pravo, donijela je Vlada Republike Hrvatske.

U potpunosti razumijemo brigu roditelja i učenika, no isto tako, moramo pojasniti da je ova problematika u ingerenciji Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, a ne Brodsko-posavske županije. U dopisu koji je upućen Upravnom odjelu za društvene djlatnosti Grada Slavonskog Broda, kao odgovor na raniji, sličan upit sadržan je cijeli odgovor na Gradonačelnikovo pitanje pa ga prenosimo u cijelosti:

"Odlukom o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola u razdoblju siječanj–lipanj 2014. godine ("Narodne novine" broj 156/2013), određeno je da pravo na sufinancirane troškove međumjesnog javnog prijevoza ostvaruje učenik koji je u školskoj godini 2013/2014 upisao i redovito pohađa srednju školu, koji kupuju mjesečnu učeničku kartu za autobus ili vlak, a kojemu udaljenost od mjesta prebivališta odnosno boravišta do mjesta škole iznosi više od pet (5) kilometara.

Na početku školske godine učenici popunjavaju potvrdu kojom potvrđuju svoj prebivalište i adresu, škola tu potvrdu ovjerava, a prijevoznik popunjava podatke o relaciji prijevoza i cijeni mjesečne karte i dostavlja Brodsko-posavskoj županiji, Upravnom odjelu za obrazovanje, šport i kulturu.

Odluci o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola kao i uputama o načinu provođenja Odluke na vrijeme su upoznati škola i prijevoznik. Uvidom u podatke prijevoznika "Terzić bus" utvrdili smo da su za pojedine učenike navedeni krivi podaci o udaljenosti od mjesta prebivališta do mjesta škole. Nekoliko puta usmeno smo upozorili škole i prijevoznika da pojedini učenici ne ostvaruju pravo na sufinanciranje prijevoza te da im udaljenost ne iznosi više od pet kilometra, ali su se oglušili na upozorenje. Nakon tih upozorenja, a s obzirom na naputak Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta bili smo dužni provjeriti podatke o točnoj udaljenosti od mjesta prebivališta učenika do mjesta škole. Od škola smo zatražili da prikupe od roditelja Izjave pod materijalnom i krivičnom odgovornošću o udaljenosti od mjesta prebivališta do mjesta škole. Nakon što smo prikupili sve Izjave izvršili smo provjeru podataka i odobrili prijevoz samo za učenike koji udovoljavaju kriterijima za sufinanciranje troškova međumjesnog javnog prijevoza.

Provjeru udaljenosti dviju adresa vršili smo kao što je naznačeno u Uputi o načinu provođenja Odluke o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola uz pomoć interaktivne karte na službenim stranicama HAK-a: http://map.hak.hr/. Na karti se uzimala optimalna udaljenosti znači ni najkraća ni najbrža. Linije koje voze prijevoznici nemaju veze s udaljenosti pojedinog učenika jer se uzima točna udaljenost od mjesta prebivališta do mjesta škole.

Upravni odjel za obrazovanje, šport i kulturu vrši kontrolu 4.499 učenika od ukupno 7.200 učenika koji pohađaju srednju školu."

VODITELJ UREDA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Zvonimir Penić dipl. nov.

Share
 
Povezani tekstovi :

» Braniteljska poljoprivredna zadruga Stara Kapela

RADIMO I, KAO I U RATU, DAJEMO SVOJ DOPRINOS HRVATSKOJNa prilazu Eko-etnu selu Stara Kapela 13. ožujka 2014. bilo je veoma živo. Na prvoj ovogodišnjoj akciji okupilo se 30 hrvatskih branitelja, članova Braniteljske poljoprivredne zadruge Stara...

» Za župana zajedno HDZ, HSP AS, HSLS, HSS i SU

PREDSTAVLJEN IZBORNI PROGRAM ZA BRODSKO-POSAVSKU ŽUPANIJU9. svibnja 2013. predstavljen je izborni program za Brodsko-posavsku županiju za idući mandat župana Danijela Marušića, kandidata ponovo za župana. Javnosti su službeno predstavljeni...

» HDZ BPŽ - izborni program

Gospodarstvo, gospodarska infrastruktura i zapošljavanje - apsolutni prioritet• Izgradnja Centra izvrsnosti za obnovljive izvore energije sa specijalizacijom na biomasu u sklopu Industrijske zone Bjeliš u Slavonskom Brodu - projekt je dobio...

» Branitelji pomažu

ZAJEDNO U RATU, ZAJEDNO U MIRUČlanovi Poljoprivredne braniteljske zadruge Stara Kapela i članovi Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata "Zebre" 6. travnja 2011. odradili su još jednu u nizu hvale vrijednih radnih akcija. Odazvali su se na...

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba