Hrvatska i svijet - 76 PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
20. lipnja 2010.

NOVE UCJENE S ISTOKA I ZAPADA

S dolaskom proljeća, sve ludosti koje su spavale lagani zimski san kroz hladne dane bude se poput uspavanih medvjeda i počinju tutnjati svijetom. Poput mamurnog tek probuđenog medvjeda postaju još nesuvislije i besmislenije i to na tri strane granice iza kojih nam sjede susjedi sa zločestim primislima prema Hrvatskoj.

DODIK BI IZDVAJAO SVOJU "REPUBLIKU"
Nepoželjni razmetni susjed Milorad Dodik, kojega, kao i svakog drugog susjeda, moramo trpjeti, iako bi nam bilo draže da ga nema, po tko zna koji put sprema referendum "srpskog naroda o izdvajanju iz Bosne i Hercegovine". Alternativa mu je jedino da se srpskoj paradržavi omogući da ima svoju vojsku i policiju, što se svodi na isto, kao šija i vrat.

Vladar srpske poludržave jako dobro zna da njegova "republika" nema nikakve šanse u bilo kakvom vojnom sučeljavanju s Hrvatskom, jer je već jednom njegova "srpska" legla i spasila ih je samo volja velikih sila pod čijim pritiskom je popustio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman i zapovjedio prekid akcije ukidanja te morbidne tvorevine iz nastranog uma Radovana Karadžića. Znajući da njegova vojska nema nikakvu stvarnu snagu, a i strateški se nalazi u trajnom okruženju, pokušava poput njegovog pokojnog uzora Slobodana Miloševića, prijeteći praznom puškom izazivati strah ne samo susjedne Hrvatske, nego i Europske unije i Amerike, ne bi li mu svi još jednom popustili.
Ipak, sve je manje želje na tim stranama za toleriranjem ispada lokalnog "zločestog dečka". Za sada svi redom izražavaju "razočaranje stanjem u Bosni i Hercegovini" i "zabrinutost". Što dalje misle poduzeti, diplomati ne pričaju. Očito je samo da susjedna država i dalje ostaje "bure baruta" kakvo su proizveli najprije Turci prevodeći masovno većinske Hrvate na islam, a onda i srpski popovi (uz podrškuTuraka) na pravoslavlje. Otud i toliko Srba u Bosni s hrvatskim prezimenima (među ostalim i spomenuti Dodik).

"VEHABIJE" BI ISLAMIZIRALI SVE DO RIMA
Situaciju pogoršavaju još i "vehabije", militantni muslimani u Bosni, koji su po uzoru na lokalne Srbe uvezli stranu ideologiju širenja islama silom, pa se za tu svrhu okupljaju u logorima, puštaju odgovarajuće dizajnirane brade i brkove, pa čak i mijenjaju stara muslimansko-hrvatska imena i prezimena poput Mujo, Haso, odnosno Sokolović, Filipović i sl, u strane ekstremne kombinacije poput Said Abu Abdullah i tome slično. Ti novoprobuđeni ekstremisti u svojim javnim istupima islamizirali bi kršćane sve do Rima. Protiv te militantne pošasti aktualna muslimanska vlast u Sarajevu ne čini ništa, iako očito i nju samu ugrožavaju.
Ništa ne poduzimaju ni vjerski poglavari, iako je i nama nemuslimanima jasno da napadačka ideologija širenja islama ognjem i mačem nema nikakvog uporišta u vjeri, tj. Kur'an časni ne spominje takav način širenja islama. Radi se dakle o uvezenoj politici iz nekih istočnih centara moći kojima je islam samo pomoćna poštapalica za zaluđivanje ljudi koji Kur'an zapravo nisu ni pročitali. Sve se pomeće pod tepih, snimaju se filmovi koji problem spuštaju na neku romantičnu razinu, čime ga prikrivaju dok negdje ne eksplodira poput nekad srpske pobune u Hrvatskoj. I dok je situacija tako nenormalna, susjedna nam država naravno ostaje "bure" koje tiho i prijeteći tinja.

TADIĆ BI "ZABRANJIVAO" DAN POBJEDE
Nekada prije kojih petnaestak godina mislili smo da je rat završen s oslobađanjem okupiranog hrvatskog teritorija i da će sada Srbija prijeći na neki mirnodopski način ponašanja i normalnih odnosa sa susjedima. Taj osjećaj pojačao se je osobito nakon što su u Haagu završili glavni ideolozi moderne velikosrpske zamisli Slobodan Milošević, Radovan Karadžić i Vojislav Šešelj. Bilo bi smiješno kad ne bi bilo tužno konstatirati da ni jedan od njih zapravo nije Srbin. Prva dvojica su Crnogorci, a treći popravoslavljeni Hrvat.
No problem zapravo nije u njima, nego u velikosrpskoj ideji koja bez ikakvih korekcija i dalje živi u glavama svih srpskih vođa i ideologa, a pod njihovim utjecajem vjerojatno i u većini naroda. Na čelo Srbije došao je "civilizovan, pametan i lep čovek" Boris Tadić, što smo svi protumačili kao civilizacijski odmak Srbije od mitova i prelazak na moderni život 21. stoljeća.
Međutim, upravo taj fini i uglađeni čovjek svjetskih manira ne propušta ni jednu priliku a da ne napadne susjeda s kojim bi onda htio dobrosusjedske odnose. To je kao kad susjedu najprije opališ šamar, a onda kažeš da bi mu zapravo htio biti prijatelj.
Tako je "Oluju" već desetak puta proglasio "etničkim čišćenjem" i "najvećim zločinom poslije Drugog svjetskog rata", iako sud u Haagu već nekoliko godina bez uspjeha pokušava Hrvatskoj vojsci prišiti barem neki mali zločin. Ali to nije lako, jer je teško dokazati zločin onome tko nije zlo činio. Najnoviji gaf "lepog Borisa" je traženje od Europske unije da zabrani Hrvatskoj obilježavanje Dana pobjede 5. kolovoza. Možda mu je bliži "8. maj" s nekoliko stotina tisuća poubijanih Hrvata, što "verovatno uopšte nije zločin".
Vrli nam susjed ide i dalje. Pokušava ucjenjivati srednjoevropske države na njihovim skupovima, prijeteći bojkotom tih skupova ako se Kosovo ne prikazuje kao dio Srbije. Time još jednom dokazuje da se ni pedlja nije odmaknuo od mita o velikoj Srbiji, odnosno od "holografske Srbije" koja je toliko živopisno nacrtana u umovima da izgleda kao stvarna. Ona obuhvaća cijelu Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, dio Hrvatske, a u tajnosti vjerojatno i Crnu Goru i ne može nestati iz glave ili do njezinog ostvarenja, ili do potpune katastrofe za samu Srbiju. Na žalost, ta ideja neprestano podgrijava već spomenuto "bure" čineći situaciju nenormalnom.

KARADŽIĆ BI MUSLIMANE PROGLAŠAVAO SRBIMA
Upavši u blato do vrata, srpski monstrum iz Bosne dolazi na nevjerojatnu ideju. Pokušava obraniti sebe mijenjanjem – povijesti. Sada su mu bosanski muslimani islamizirani Srbi, iako dobro zna da je Srba u Bosni prije pojave Turaka bilo "na kapaljke" uz golemu većinu Hrvata. Ali još jedan mit ne škodi. Možda zapadnjaci povjeruju.
Drugi mit stvara uzgred. Srbi zapravo nisu željeli rat, nego su ga muslimani nametnuli Srbima, 8.000 mrtvih Srebreničana su "izmišljeni", a u opkoljenom Sarajevu su muslimani ubijali jedni druge kriveći za to Srbe. Na posljetku bi iz te hrpe gluposti moglo proizići da su muslimani sami opkolili Sarajevo i granatirali ga nekoliko godina. Očito je dakle da u srpskoj ideologiji ni jedna glupost nije tako velika da se nakon nje ne bi mogla smisliti još veća glupost. One, međutim, imaju samo jedan razuman smisao. Pomažu onima koji žele misliti da je već spomenuta "holografska Srbija" duboko ukorijenjena između ostalog i u Karadžićev um i da je velika zabluda vjerovati u stabilan mir sa Srbijom. Naprotiv, maksimalan oprez je od životne važnosti za sve njezine susjede.

SLOVENCI BI NAM UVALILI NUKLEARNO SMEĆE
Na zapadu su susjedi pragmatičniji. Nakon što su uspješno nametnuli Hrvatskoj "pogranični spor" koji će se kad-tad morati rješavati, pa računaju da će iz njega svakako nešto izvući, sada dolazimo do nove ucjene.
Hrvatska mora primiti slovensko nuklearno smeće, jer je to još jedan uvjet za skidanje slovenske blokade s pristupnih pregovora Hrvatske. Do sada se o tome još nije izjasnio ni jedan hrvatski političar, iako uglavnom tvrde da će sva poglavlja "uskoro biti odblokirana". Tako jadni frustrirani Hrvati zbog vlastitog dobra nemaju pravo znati je li Hrvatska doista pristala slovenske radioaktivne bačve deponirati u Hrvatskoj, u kojoj županiji i u kojoj općini. Možda će nam to neki političar prišapnuti kao "slatku malu tajnu" jednom kada već budemo u Uniji i pri tome ljutito mahati potpisom svog prethodnika kao krivca za nešto s čime on "eto, nema ništa, ali mora provesti međunarodni sporazum".

MAĐARI BI NAKON INE I PODRAVKU
Mnogo mudrije nego naši "balkanski susjedi" drži se naš jedini "nebalkanski" kopneni susjed – Mađarska. Na političkom planu teče med i mlijeko. Odnosi su idilični i ne mogu biti bolji.
Ali na ekonomskom planu stvari teku drukčije. Pronašli su ljude spremne najmoćniju hrvatsku kompaniju (INU) u cijelosti predati na upravljanje MOL-u. Tome treba dodati i zanemarenu činjenicu da je također važna naftna kompanija "Tifon" šapatom prešla u mađarske ruke. Ali kada je nešto slično pokušano s najmoćnijom prehrambenom kompanijom, stvar je pukla, jer su svi tada shvatili da se zapravo radi o nekoj vrsti neokolonijalizma koji se svodi na to da od suverene države preuzmeš najvažnije ekonomske resurse, pa njoj onda ostaje samo vanjska ljuska, a zapravo je ekonomski ovisna o stranim "gazdama".
Vidjevši da su glupi Hrvati progledali, sada se povlače u stilu "nismo mi ništa loše mislili". Međutim, sada se drmaju i temelji sporazuma s INOM. U tom kontekstu novo značenje dobiva i masovna kupovina zemljišta na Jadranu od strane Mađara i ubrzana izgradnja apartmana na tim terenima u posljednjih desetak godina. Novo značenje dobiva i pred nekoliko godina održano "Savjetovanje o održivom razvoju na područjima u mađarskom vlasništvu". U kuloarima se je svojedobno spominjala izjava nekog mađarskog poduzetnika da će "za nekoliko godina cijela Dalmacija biti mađarska".
Nakon što je Mađarska došla na rub bankrota iz kojeg su ju izvukle europske financijske institucije, te bolesne ideje su malo umirene. Ipak, ovi događaji nas upozoravaju da moramo pripaziti i na naše slatkorječive sjeverne susjede i njihove financijske "mućkalice" po lijepoj našoj.
Uostalom, u povijesnim knjigama detaljno piše što smo sve proživjeli živeći u istoj državi s našim sjevernim susjedom. Bez neovisne države smo upravo u svezi s njima ostali prije 900 godina zato jer smo bili naivni i neoprezni.

VELIKE KOMPANIJE BI NAS HRANILE OTROVOM GMO
Svi problemi koje imamo sa susjedima možda bi nam uskoro mogli izgledati kao šala u usporedbi s najvećim. Ono se zove GMO (genetski izmijenjeni organizmi). Takvi proizvodi, ako im se dade prilika, mogu nas dovesti u potpunu zavisnost od velikih kompanija koje bi htjele imati monopol na hranu, ali još gore od toga, takva hrana izrazito je nezdrava, oštećuje zdravlje, skraćuje životni vijek i slabi imunitet. Uostalom, već prošlog ljeta smo jeli rajčice koje su imale okus trulog drva i lubenice od kojih su bježale čak i – ose. A sve to navodno čak i nije bilo GMO.

Problem nitko ne shvaća ozbiljno. Nitko osim rijetkih ekologa ne prosvjeduje. Svi se prave da je sve u redu. Pa ipak, već sada onaj tko želi jesti normalno povrće mora ili sam uzgajati ili imati pouzdanog seljaka koji će to činiti za njega. Nitko ne postavlja pitanje koliko je zloćudnih oboljenja povezano s umjetnom hranom zagađenom otrovima. A pitanje je i te kako umjesno, samo na njega nije lako dati odgovor.

IRCI BI SE "RJEŠAVALI PENZIĆA"
Često se opravdano ljutimo na ponižavajuće niske mirovine koje su civilizacijska sramota za Hrvatsku. Pa ipak, kakve jesu da jesu, one ipak redovito stižu i nitko im ne prijeti.
Ako pak pogledamo Irsku, državu kojoj smo se do nedavno divili kao uzoru kojeg želimo slijediti, vidimo još i gore poteze. Ircima umirovljenici toliko smetaju da su odlučili u sljedećih dvadesetak godina podići dobnu granicu za mirovinu čak na 68 godina. Ali to nije najgore. "Rok" u kojem bi penzići imali pravo na mirovinu žele ograničiti na najviše 15 godina.
Zanimljivo je da su kreatori tih prijedloga upravo u takvoj dobi da će baš njih pogoditi njihovi zakoni za dva desetljeća. Samo se još nisu izjasnili kako žele provesti svoju ideju ako dožive 83 godine, a ne umru. Žele li odmah metak u čelo ili da polako umru od gladi. Očito ni u Irskoj glupost nema granica. Hoćemo li i sada slijediti svoj irski uzor?

Share
 
Povezani tekstovi :

» Hrvatska i svijet - 126

KAKO „RAZBAŠTINITI“ HRVATE? Mnogi u našem okružju, pa i u „velikom svijetu“, ne mogu Hrvatskoj oprostiti što uopće postoji, još više što se je već preko četvrtine stoljeća održala i nije propala, a posebno što je među...

» Hrvatska i svijet - 125

RUSI BI NAM ODUZELI ZEMLJU, A BALKANSKI „JUGOSLOVENI“ – JEZIK Hrvatska je doista „u modi“. Tko se sve ne osjeća pozvanim da ju malo „očerupa“? U javnosti je potpuno zaboravljena sudbina INE, kao da se je ta priča...

» Hrvatska i svijet - 124

KAD SE RUŠE MITOVI, BIJESNE ONI KOJI SU IH STVARALI   Udarna novost bez konkurencije u svjetskim razmjerima na kraju prošle i početkom ove godine bila je povijesna pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima. Trump je...

» Hrvatska i svijet - 123

„KOMŠIJE“ URLIČU – MIRIŠU IM „USTAŠKE PARE“ Kada je osvanula nova 2016. godina, imali smo tako čudnu situaciju kakva nikada ranije nije bila zabilježena u Hrvatskoj. Gotovo dva mjeseca nakon izbora još nismo imali vladu, nego samo...

» Hrvatska i svijet - 122

POKUŠAVAJU NAS PONOVO GURNUTI NA DNO Kada je država u totalnoj „banani“, a ljudi u potpunoj bijedi i depresiji, svjetski zli „vladari“ zadovoljno „trljaju ruke“. Njima to znači da će s vremena na vrijeme idiotska vlada biti...

» Hrvatska i svijet - 121

AKO „ZAKUHA“ BOSNA I HRVATSKA ĆE SE TRESTIKako vrijeme brže prolazi, „velike sile“, ali i one manje, osobito naši prvi „komšije“ na istoku, pokazuju sve veći interes za Hrvatsku. Naravno, to je negativan interes, vođen samo željom...

» Hrvatska i svijet - 120

SRPANJSKI „DERNECI“ PUNI MITOVASrpanj je tradicionalno mjesec različitih partizanskih i velikosrpskih „derneka“ koji se događaju uglavnom u junačkoj hrvatskoj regiji koja se zove Lika. Po njihovom ponašanju neupućeni promatrač bi mogao...

» Hrvatska i svijet - 119

SA SVIH STRANA NAVALJUJU NA HRVATSKU Doista se čini da su se svi demoni ustremili na našu domovinu. Tek smo malo zaboravili ružne epizode koje su nam priredili „mudraci“ iz međunarodnih nogometnih foruma „bičujući“ svakoga tko je...

» Hrvatska i svijet - 118

JESMO LI U MIGRANTSKOJ MIŠOLOVKI? Oduvijek je Hrvatska bila na povijesnim križanjima najmoćnijih svjetskih supersila. Preko nas se one međusobno natječu, a svakoj od njih bi bilo najdraže kada nas Hrvata uopće ne bi bilo. U tom slučaju bi se...

» Hrvatska i svijet - 117

VLADA JOŠ VOZI "U PRVOJ"Zima i proljeće ponašaju se u našoj državi približno kao vlast i oporba. Vladaju zajedno miješajući se jedan drugom u posao. Kao što u doba kasne zime proljeće ponekad zavlada, a onda noću opet zima malo stisne,...

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba