Otvoreno pismo Udruge za zaštitu pacijenata PDF Ispis E-mail
Autor Udruga za zaštitu pacijenata NG   
15. siječnja 2011.

ŠTO SE TO DOGAĐA U NAŠOJ NOVOGRADIŠKOJ BOLNICI?

Radi spoznaje da se u novogradiškoj bolnici donose nekakove čudne odluke od strane ravnatelja i da su te odluke većinom na uštrb pacijenata kao i nekakve nove zakonske regulative koje će utjecati na širinu zdravstvene usluge u novogradiškoj bolnici uputili smo putem medija ravnatelju naše bolnice otvoreno pismo koje donosimo u cijelosti, a koje je sastavio predsjednik Udruge Miroslav Šokić.

 

UDRUGA ZA ZAŠTITU I PROMICANJE PRAVA PACIJENATA NOVA GRADIŠKA

Poštovani,
obraćamo Vam se kao Udruga za zaštitu pacijenata iz razloga što smo zabrinuti za stanje novogradiške bolnice i međusobni odnos tamošnjih liječnika koji koliko znamo i nisu baš sjajni, pa smo slobodni se upitati koliko te njihove međusobne nesuglasice i pojedine  odluke ravnatelja  koje nama baš i nisu shvatljive utječu na kvalitetu zdravstvene usluge prema nama pacijentima.

Također nas zanima šta će se desiti sa našom bolnicom koja je stara 164 godine i koju je osnovao poznati hrvatski liječnik dr. Andrija Štampar ako prođe novi Pravilnik o kategorizaciji bolnica po kojemu naša bolnica koja je ujedno prva od Zagreba na relaciji autoceste Zagreb-Beograd onda dolazi u razinu 4.kategorije tj. biti će lokalna bolnica što znači da će joj se plaćati samo troškovi za pacijente sa područja bivše općine Nova Gradiška,tj. ostalima (Novska ili neusrećene osobe sa autoceste i sl.) se nebi trebala pružiti pomoć jer će po tome vjerovatno bolnica biti u debelom financijskome minusu iz razloga jer HZZO plaća troškove liječenja pacijenata samo bolnici kojoj teritorijalno odnosno županijski pacijenti pripadaju ili će uprava bolnice u kojoj je i naš Novogradiščanin župan brodsko-posavski ograničiti zdravstvene usluge i njihovu širinu nama Gradiščanima(tako i samoj županovoj obitelji kao i nama) isključivo iz financijskih razloga.

Upravo ta širina zdravstvene usluge se i gubi tako da bi naša predviđanja se nažalost mogla i ostvariti, a evo kako će se to ostvariti i koja struktura bi trebala raditi u našoj novogradiškoj bolnici:

Lokalna bolnica sadrži sljedeće djelatnosti:

 • opća kirurgija -1 tim
 • opća interna medicina - 1 tim stručnjaka
 • ginekologija i opstetricija -1 tim stručnjaka
 • pedijatrija- 1 tim stručnjaka
 • hitna medicina - samo jedan tim stručnjaka (jedna ekipa) na tako širokom i frekventnom području
 • klinička radiologija - 1 tim stručnjaka
 • medicinsko-biokemijska djelatnost - 1 tim stručnjaka
 • anesteziologija, reanimatologija i intenzivna medicina te patologija - po 1 tim stručnjaka
 • otorinolaringologija -poliklinička dnevna bolnica jednom tjedno
 • oftalmologija i optometrija - poliklinička razina
 • klinička citologija - 1 tim
 • ljekarnička djelatnost (minimalna ljekarna) - 1 tim

Samo da razjasnimo da sve ovo po jedan tim znači da u novogradiškoj bolnici će te dobiti samo osnovnu opću pomoć,a za sve ostale specijalističke i dijagnostičke preglede će se morati ići u Slavonski Brod iznimno u Zagreb (teže i neizlječive bolesti).
Također napominjemo da prema ovome zakonu se i broj postelja svodi na samo 250 u bolnici tj. na najviše 2 postelje na 1000 stanovnika,a našoj bolnici gravitira i do 70.000 potencijalnih pacijenata odnosno korisnika usluga u našoj bolnici.

Također kao što vidimo u tim djelatnostima  uopće nemamo nekakvih djelatnosti za koje znamo da postoji oprema za njih i da su u našoj bolnici postojale ili još uvijek postoje te djelatnosti samo neznamo koliko dugo,a to su naprimjer urologija,dječija kirurgija,ortopedija,jako žalosno nema ni traumatologije,a svi znamo da se dosta unesrećenih sa autoceste dovozi u našu bolnicu,nemamo ni više u narodu popularno zvanoga zaraznoga odijela tj.infekologije,dermatologije,neurologije i psihijatrije i fizikalne terapije.
Zbog svih ovih gore činjenica sa punim pravom se bojimo za opstojnost razine naše novogradiške bolnice i kvalitetu primanja zdravstvene usluge u našoj bolnici koju smo upravo mi i naši preci izgradili i izdvajali sredstva za njezinu izgradnju.

Također nas zanima zašto ravnatelj bolnice sve to nijemo promatra (barem mi nismo još ništa čuli u javnosti o tome problemu) i očito laganim koracima naputke iz toga zakona sprovodi smijenjujući nasumice voditelje odijela koji su po ovome zakonu višak u našoj bolnici sve to sada pravdajući da to nisu normirana radna mijesta u našoj bolnici- kako reče župan brodsko-posavski na županijskoj skupštini.

Da li oni tim smjenjivanjem zaista idu da tiho ugase sve te mi bi rekli tradicionalne odijele u našoj bolnici na kojima rade i radili su vrhunski liječnici i stručnjaci ili su to možda neke druge igre u pitanju što u našoj državi nije uopće isključeno da su to možda nekakove političke ili interesne ili karijerističke odluke?

Gospodine ravnatelju i gospodine župan da li ste Vi građani ovoga grada i radite li Vi za interes naše bolnice u koju je unesen jedan veliki nemir i nedisciplina kod pojedinih liječnika,možda i neodgovornost, a mi pacijenti to sve osjetimo već sad, a kako će biti kad vas bude još manje stručnjaka u našoj bolnici!

Da li se borite protiv ovoga zakona ili barem da se nešto u njemu korigira u korist naše bolnice jer ovaj zakon niste Vi pisali nego osoba koja očito nije imala zemljopis u školi ili ga nije dobro shvatila,a mi bi rekli da nije ta osoba imala ni povijest razvoja medicine u Hrvatskoj jer vjerovatno nije nikada čula za dr.Andriju Štampara i razloge zbog kojih je taj čovijek u ono doba otvorio bolnicu u našoj Novoj Gradiški?

Također molimo ravnatelja kao i djelatnike kojima je nadređen da nađu zajednički jezik u radu i da budu u bolnici doktori, a ne političari (neka to budu van bolnice) kao što to sada izgleda gledajući iz očiju nas građana i pacijenata.

Od ravnatelja tražimo i želimo odgovore na postavljenu problematiku koju mi ovdje iznosimo i sveukupno mišljenje o budućnosti naše bolnice,a jednako tako tražimo od ravnatelja da nas kao Udrugu uključi u rad povjerenstva bolnice za prava pacijenata što imamo i zakonski pravo i pozivamo ravnatelja na suradnju jer mi nismo neprijatelji već prijatelji koji zajedničkim snagama možemo naći mogućnosti da se kvaliteta zdravstvene usluge u našoj bolnici podigne ili barem ostane na ovoj sadašnjoj razini,a ne da se smanji i da time potezom izgubimo veliki dio djelatnosti naše bolnice i dobijemo mizeriju od nje.

Također molimo ravnatelja da iskoristi poznanstva u koja se on živo kune po lokalnim medijima našega saborskoga zastupnika iz Nove Gradiške pa da nam on dogovori sastanak sa ministrom Milinovićem ili nekim u ministarstvu i da zajedno odemo na taj sastanak pa da iznesemo njima gore ovu problematiku jer vjerovatno je u cilju i gospodinu zastupniku da se bori za interese svoje novogradiške bolnice.Dakle evo prilike i za gospodina saborskoga zastupnika da se iskaže svojim poznanstvima i da se pomogne nama pacijentima grada Nove Gradiške i okolice koja nama gravitira jer mi pacijenti neželimo da politika odozgo kroji nama sudbinu jer mi ni neznamo kada smo bolesni ili kad trebamo zdravstvenu uslugu šta je to politika ili političke stranke i ne bi trebali ni znati.

Za kraj ovoga obraćanja molimo sve koji misle da su im povrijeđena prava pacijenata koje propisuje Zakon o zaštiti pacijenata ili nisu zadovoljni uslugom u novogradiškoj bolnici da nam se obrate za pomoć.

PREDSJEDNIK UDRUGE
Miroslav Šokić


Share
 
Povezani tekstovi :

» GRAD NOVA GRADIŠKA I 10 OPĆINA POTPISALI SPORAZUM

ZAJEDNO U PROJEKTU UVOĐENJA  ŠIROKOPOJASNOG INTERNETAGradonačelnik Vinko Grgić i sedam općinskih načelnika novogradiškog kraja Željko Kočijašević Općina SPS, Zvonimir Karlik Općina Dragalić, Ivan Šmit Općina Nova Kapela, Velimir...

» Tko jači taj kvači

DR. DRAŽEN ORŠULIĆ NOVI JE VRŠITELJ DUŽNOSTI RAVNATELJA OPĆE BOLNICEUpravno vijeće Opće bolnice Nova Gradiška ipak je popustilo pod pritiskom ministra zdravlja dr. Rajka Ostojića.1. lipnja 2012. vršitelja dužnosti ravnatelja razriješen...

» Priopćenje RV novogradiške bolnice

RADNIČKO VIJEĆE OPĆE BOLNICE NOVA GRADIŠKATemeljem informacija objavljenih u sredstvima javnog informiranja, a povodom razrješenja dr. sc. Zorana Jukića dr. med., dužnosti ravnatelja Opće bolnice Nova Gradiška od strane ministra zdravstva...

» Sporazum o suradnji

OPĆA BOLNICA NOVA GRADIŠKA POSTAJE NASTAVNA BAZA OSJEČKOG MEDICINSKOG FAKULTETAProf. dr. sc. Aleksandar Včev, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera  u Osijeku i dr. sc. Zoran Jukić, ravnatelj Opće bolnice Nova...

» Ulaganje u novogradišku bolnicu

DOBRE ZDRAVSTVENE VIJESTI Zamjenica župana Ružica Vidaković i županijska pročelnica za zdravstvo Karla Šćuka donijele dobre vijesti za korisnike zdravstvenih usluga iz Nove Gradiške i deset općina novogradiškog kraja.U Općoj bolnici Nova...

» Zaštitari i povjerenstvo ministarstva zdravstva u Bolnici

POLITIKA NA KIRURŠKOM ODJELUStanje na kirurškom odjelu Opće bolnice Nova Gradiška  posljednjih dana je  tema dana u Novoj Gradiški. Sukob liječnika, intervencija policije, dolazak zaštitara i Povjerenstva Ministarstva zdravstva i socijalne...

» Konferencija za medije Udruge za zaštitu i promicanje prava pacijenata

PODRŽAVAJU POBUNJENE LIJEČNIKE I TRAŽE SMJENU RAVNATELJA I UPRAVNOG VIJEĆAUdruga za zaštitu i promicanje prava pacijenata Nova Gradiška sazvala je 3. veljače 2011. konferenciju za tisak na kojoj su podržani pobunjeni kirurzi  Opće bolnice...

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba