Logoraši srpskih logora iz Domovinskog rata posjetili Staru Gradišku PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
04. veljače 2011.

TIHOMIR PURDA SE NALAZI U ZATVORU ZBOG NEMARA DRŽAVNIH INSTITUCIJA

Oko stotinu logoraša srpskih logora iz vremena Domovinskog rata 3. veljače 2011. tradicionalno se okupilo u Staroj Gradiški gdje je također bio jedan od logora. Prisjetili su se vremena  provedenog u logorima i ukazali na slučaj svog kolege Tihomira Purde koji se nalazi u zatvoru u Zenici.

 

- Logoraši su nezadovoljni zbog slučaja našeg kolege logoraša Tihomira Purde  jer se nalazi u zatvoru u Zenici zbog toga što su naše institucije propustile odraditi ono što im je bio zadatak. Imali su podatak da Interpol traži Purdu i ostale. Ne znamo što će se s njim dogoditi. Nije pošteno od našeg MUP-a da nije obavio nužne razgovore i poništio te zahtjeve na vrijeme kada je to trebalo odraditi – kazao je  Ivan Lipak iz Gline, koji je svoje logoraške dane proveo u logoru u Kninu, zajedno sa još 16 branitelja.


U Staru je Gradišku došlo oko stotinu logoraša srpskih logora u vrijeme Domovinskog rata. Svrha dolaska u Staru Gradišku je, kako ističu, ista kao i prethodnih godina, a to je  posjetiti mjesto  bivšeg logora i prisjetiti se bivših stratišta pod geslom "Da se ne zaboravi".

- Kroz logor Stara Gradiška je prošlo prema nekim evidencijama, ne mogu tvrditi koliko točno logoraša, jer svi logoraši nisu bili evidentirani.  Sigurno ih je bilo najmanje 670 ljudi, a najmanje sedam je ubijeno, od kojih su 3 s područja Stare Gradiške, 2 iz Novske i po jedan iz Slunja i Nove Gradiške. Prije nekoliko godina smo postavili spomen ploču na ulazu u zatvor  gdje se okupljamo svake godine, položimo vijence i zapalimo svijeće. Ove smo godine došli u nešto većem broju. Došlo je 40 logoraša iz Siska i 50 iz Slunja. Došao je naš predsjednik iz Vukovara. Općina i načelnik Velimir Paušić su nas ove, kao i prošlih godina lijepo primili. Doći ćemo i naredne godine – kazao je Ivan Lipak, predsjednik podružnice Hrvatskog društva logoraša za Sisačko-moslavačku županiju.


Općinskom načelniku Velimiru Paušiću bivši logoraši su uručili zahvalnicu zbog osobnog napora i potpore koju svake godine pruža logorašima.
Nakon što su položili vijence i zapalili svijeće bivši logoraši srpskih logora su se družili i evocirali sjećanja na logoraške dane.

Share
 
Povezani tekstovi :

» Blagdan sv. Mihaela u Staroj Gradiški

BLAGOSLOVLJEN SPOMEN SVEĆENIČKIM ŽRTVAMA KOMUNISTIČKOG PROGONAO 17. obljetnici uspostave Požeške biskupije, a na blagdan sv. Mihaela Arkanđela, zaštitnika starogradiške župe, 29. rujna, požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je...

» Svečano u Staroj Gradiški

OBILJEŽEN DAN OPĆINE STARA GRADIŠKADan općine i blagdan sv. Mihaela, Gabrijela i Rafaela arkanđela, zaštitnika župe Stara Gradiška svečano je obilježen 29. rujna Staroj Gradiški. Požeški biskup msgr. Antun Škvorčević blagoslovio je...

» Dan općine Stara Gradiška

BLAGDAN PROSLAVLJEN U NOVOJ CRKVIDan općine Stara Gradiška proslavljen je svečano zajedno sa blagdanom Sv. Mihaela i po prvi puta u novoj crkvi, požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević služio je u povodu blagdana starogradiškog...

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba