Obilježavanje 125. obljetnice rođenja Ivana Čeovića-Ivše PDF Ispis E-mail
Autor Ivan Salantić   
10. veljače 2011.

OTVORENA VELIKA LOVAČKA IZLOŽBA U STAROM SLATINIKU

U prigodi obilježavanja 125. obljetnice rođenja inž. šumarstva Ivana Čeovića-Ivše, prvog tajnika Lovačkog saveza Hrvatske i Slavonije u Društvenom domu Ante Starčević otvorena je velika Lovačka izložba. Otvorio ju je Davor Vlaović, zamjenik Brodsko-posavskog župana. Na istom mjestu Predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak otkrio je spomen ploču Ivanu Čeoviću, koja će biti postavljena na Lovački dom koji se gradi na brdu Travnik iznad Starog Slatinika. Nakon ceremonije otvaranja izložbe i otkrivanja spomen ploče, lovci i ostali mještani, nastavili su s druženjem  na lovačkoj zabavi. Organizator obilježavanja obljetnice  rođenja Ivana Čeovića, koja je počela okruglim stolom u Slavonskom Brodu, a nastavljena u Starom Slatiniku je Društvo ekonomista Slavonski Brod u suradnji s Općinom Brodski Stupnik i Zavičajnim društvom Stari Slatinik. Glavni pokrovitelji  su Hrvatski Lovački savez i Brodsko-posavska županija.

Inženjer Ivan Čeović rođen je u Gornjim Andrijevcima 4.2.1886. godine. Šumarski fakultet završio je  Zagrebu, te je u Beču slušao predavanja na Visokoj školi za kulturu tla gdje je 1908. diplomirao. Jedan je od osnivača Saveza lovačkih društava Hrvatske i Slavonije 1925. godine. Do 1939. obnašao je dužnost tajnika Društva. 1940. napisao je prvu knjigu „Lovstvo“, koju je 1958. godine dopunio novijim tekovinama lovne znanosti. Svoje zadovoljstvo izrazio je riječima:“ Ako sam i ovom knjigom pridonio koji kamen za daljnju izgradnju naše lovne privrede“.

Ivan Čeović bio je zaposlen u Šumarskom gospodarstvu Đurđevačke imovne općine u Bjelovaru, zatim u Novoj Rači i u Goli. U Zagrebu je predavao kao honorarni nastavnik za lovstvo i lovno gospodarstvo na Poljoprivredno-šumarskm fakultetu u Zagrebu.

Isticao se i kao urednik „Šumarskog lista“ i „Lovačko-ribarskog vjesnika“.Pisao je scenarije za dokumentarne filmove o lovstvu, a često ih je i sam režirao. Posjećivao je lovišta i pratio kako se divljač uzgaja, štiti od lovokradica i bolesti. Bio je jeko popularan među lovcima. Napisao je knjigu „ Lovstvo u pitanjima i odgovorima“ objavljivanu od 1949. do 1958.u tri izdanja. Njegovo posljednje književno djelo „Tragovi divljači“ objavljeno je 1964. godine. Njegova poruka “Ne zaboravi lovče da si dužan svoju divljač ne samo hraniti već i braniti“ sugestivan je poziv da moramo pozitivno djelovati na svijest i postupke lovaca.Foto: Ivan Salantić

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba