Stota obljetnica rođenja Grigora Viteza PDF Ispis E-mail
Autor novagra.hr   
16. veljače 2011.

DJELO UNIVERZALNOG KARAKTERA BLISKO ČOVJEKU

15. veljače 2011. je u Gornjim Bogićevcima pod pokroviteljstvom Vlade RH, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstva kulture, Općina Gornji Bogićevci i Narodne knjižnica i čitaonica „Grigor Vitez“ počelo obilježavanje 100-te obljetnice rođenja pjesnika Grigora Viteza. Na mjesnom groblju u Kosovcu položeni su vijenci i zapaljene svijeće na pjesnikovom grobu, a svečani program održan je u Hrvatskom seljačkom domu u Gornjim Bogićevcima.

Nazočne, među kojima su bili, pjesnikova kćerka Olga Vitez-Babić, Marina Tatalović, izaslanica potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca, Mato Tustanić izaslanik župana brodsko-posavskog Danijela Marušića, predstavnici navedenih ministarstava, Društva Hrvatskih književnika, Vijeća srpske nacionalne manjine Brodsko-posavske županije na čelu s Slavkom Ćićom, Živorad Simić, konzul Republike Srbije u Vukovaru, te brojni drugi pjesnikovi štovatelji, pozdravio je općinski načelnik Pavo Klarić ističući napore koji se godinama ulažu u obilježavanje spomena na pjesnika da se, kako je kazao, ne zaboravi djelo sina ovoga kraja.


- Osjećaj je životne zahvalnosti što sam ga uopće u životu upoznao i dobio nagradu koja nosi njegovo ime i što knjiga za koju sam dobio nagradu govori o kraju u kojem sam rođen, a u kojem je rođen i nažalost sahranjen Grigor Vitez. Nije loše spomenuti da je Grigor Vitez, što je dana više puta ovdje rečeno, utemeljitelj hrvatske poezije za djecu.

Tko god od mlađih pisaca i sadašnjih suvremenika nije učio na Grigoru Vitezu sumnjam da se u hrvatskom jeziku i hrvatskom pjesništvu dobro snalazi. Ljudima bih preporučio da slave pjesnika, što je pohvalno, ali i da bi bilo dobro i da ga čitaju - kazao je Tito Bilopavlović, jedan od dobitnika Nagrade „Grigor Viterz“ i poseban gost na ovoj svečanosti koji je sa nekoliko svojih pjesama oduševio sve okupljene u Hrvatskom domu.

Njegovim stihovima posebno su se oduševili učenici iz OŠ Okučani i djeca iz Centra za predškolski odgoj „Grigor Vitez“ Nova Gradiška, koja su recitirala stihove Grigora Viteza i na njegove stihove izvela scenski prigodan program.

- Jako mi je drago što vidim da je velik interes za Vitezovo djelo. Riječ je o velikom hrvatskom piscu koji je pisao za djecu, a čije je djelo zapravo djelo univerzalnog karaktera, blisko svakom čovjeku. Ono se kao djelo svakog pisca obraća djetetu, koje je njegov čitatelj. Ono se obraća i svakom čovjeku koji je sposoban prepoznati dijete u sebi. To je djelo koje nosi iznimnu humanističku poruku i danas, u vremenu u kojem još uvijek osjećamo posljedice poratnih zbivanja, različitih trauma  i tranzicijskih problema, moralnih i ekonomskih trzavica. To je djelo koje nam danas može puno toga reći – rekla je o djelu Grigira Viteza dr. Marina Protrka, docentica na Filozofskom fakultetu za noviju hrvatsku književnost.

Obilježavanje obljetnice omiljenog dječjeg pjesnika Grigora Viteza nastavit će se u svibnju Vitezijadom u OŠ Okučani, susretom učenika osnovnih škola iz Hrvatske koje nose pjesnikovo ime. U svim školama koje nose pjesnikovo ime također će se tijekom godine  obilježiti obljetnica njegovog rođenja.
Spomen ploča na pjesnikovoj rodnoj kući u Kosovcu biti će postavljena 16. rujna. Završna manifestacija proslave 100-ta godišnjice rođenja pjesnika i znanstveni okrugli stol održati će se u Gornjim Bogićevcima 23. studenog.

Foto: Dejan Ivanković

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba