HDSSB traži sastanak gradonačlenika i župana PDF Ispis E-mail
Autor novagra.hr   
21. veljače 2011.

TAKO VIŠE NE MOŽE

Brojne teme za razmišljanje i akciju otvorio je HDSSB na konterenciji za tisak 21. veljače 2011. Zaštita digniteta hrvatskih branitelja i Domovinskog rata, loše ukupno stanje u županiji koje rezultira sve većim brojem nezaposlenih te katastrofalno stanje u zapostavljenoj Slavoniji pitanja su o kojima su na današnjoj konferenciji za tisak govorili čelnici Gradske organizacije HDSSB-a i saborski zastupnik dr. Boro Grubišić. Za ukupno loše stanje u državi optužili HDZ i njegove koalicijske partnere. Govorili su i o gospodarskim projektima i odrednicama u Novoj Gradiški i Slavoniji koje trebaju zaposliti ljude na slavonskim njivama, tvornicama i obrtničkim radionicama. Predsjednik Josip Mikšić naglasio je da se rad HDSSB-a odvijao u kriznim vremenu i da će tako biti i ove godine.

Odnosi sa SDP-om

Na pitanje kakvi su odnosi HDDSB-a s koalicijskim partnerom SDP-om, a vezano za osnivanje Gradskog radija i kazne za nelegalno emitiranje programa, o kojima se po gradu priča, Mikšić je odgovorio da su odnosi dobri, ali i da ima pitanja o kojima se mora sjesti i razgovarati.

- Neke su stvari urađene bez našeg znanja i mi smo se naravno na to ljutili. Sjeli smo za stol i razriješili nesporazume. Napisali smo cijeli spisak zadaća koje nas očekuju u 2011. godini i predali gradonačelniku. Neki dan sam bio kod gradonačelnika i zatražio da vidi kada ima raspoloživo vrijeme da prodiskutiramo oko svih pitanja. To nas očekuje ovih dana.  HDSSB podržava sve programe,  koji su naši zajednički programi i zato smo podržali Proračun - kazao je Mikšić i ponovio da HDSSB nije sudjelovao u osnivanju Gradskog radija i  da nisu znali kako će doći do ovakve situacije po pitanju i jednog i drugog radija.

Pritisak na branitelje

- Stalni je pritisak prema hrvatskim braniteljima pošto je ovo izborna godina pa treba branitelje pridobiti na svoju stranu kao glasačku mašineriju.  Sadašnja vlast se vrlo neodgovorno postavila prema braniteljima, a očiti primjer je slučaj Tihomira Purde – kazao je Mikšić upozorivši na stalno ponavljaje neistina, koje će ako se ne kaže prava istina o Domovinskom ratu,  jednoga dana, dodao je, postati „istina“ što bi bila velika sramota  za sve nas.

- Što se tiče događanja u Bolnici ne želim se miješati u struku. Međutim, zabraniti vrsnom doktoru, kirurgu i hrvatskom branitelju Ivanu Markoviću ulazak stavljajući na ulazna vrata zaštitare, nije se smjelo dogoditi. Dr. Marković je u teškim uvjetima spašavao živote vojnika i civila. Ukoliko ima nekih nesporazuma pozivam da ih riješe za stolom, a ne na ovakav način. HDSSB čvrsto stoji uz branitelje - zaključio je Mikšić.

- Braniteljska udruga je postala udruga s kojom se može olako manipulirati, ucjenjivati i prijetiti. Vrijeme je da se branitelji odmaknu od bilo koje stranke i da pokažu svoju snaga kao kad je to bilo najvažnije - kazao je dr. Damir Japundžić i osvrnuo se na stanje u Bolnici.

- Problem nastaje kad se počne gubiti povjerenje osiguranika - rekao je dr. Japundžić i dodao da se nada  da će se stanje u kirurškoj djelatnosti  normalizirati jer to nije dobro za osiguranike i za sve koji žive od Bolnice.

Dr.  Japundžić opširno je govorio o stanju u nogometnoj organizaciji i odnosima  između Nogometnog središta Nova Gradiška i Županijskog nogometnog saveza. O tome ćemo naknadno opširnije izvijestiti.

HDSSB traži sastanak gradonačelnika i župana

- Jedan od bitnih programa HDSSB-a bio je i bit će i u ovoj godini povećanje broja zaposlenih. Često naši građani dobivaju pogrešne informacije kako je sada na ovom ili onom mjestu povećana zaposlenost, a zanemaruje se da su neka radna mjesta ugašena  i zatvorena. Prema statističkim podacima u vrijeme dok sam ja bio gradonačelnik 2007. godine broj nezaposlenih u Novoj Gradiški je bio 1485, a 2010. je 1663 - kazao je Mikšić i dodao da će HDSSB-e sudjelovati u svim aktivnostima kojima je cilj povećanje broja zaposlenih.
Založio se i za normalizaciju odnosa  između Grada Nova Gradiška i Županije i zatražio da se sastanu gradonačelnik sa suradnicima i župan, jer su, kako je naglasio odnosi nedopustivo loši.

Vodeni park

O gospodarskom razvoju kroz novu turističku ponudu govorila je Dinka Matijević. Smatra da je izgradnja Vodenog parka u  GUP-om  predviđenoj turističko-sportskoj i rekreacijskoj  zoni prilika za novu turističku ponudu kontinentalnog turizma. O ovom projektu javna će se rasprava održati od 28. veljače do 29.  ožujka, a na tribini će se, kako je kazala, građani  detaljno moći upoznati s projektom. Posebno poziva one kojima ovaj projekt služi kao predmet ismijavanja da dođu i uvjere se o kakvom se kvalitetnom projektu radi, kazala je Dinka Matijević.

Brojne kritike na račun gospodarske politike u državi izrekao je Dubravko Gubić nazvavši gospodarske mjere Vlade vatrogasnim mjerama bez efekta, a gospodarsku politiku prema Slavoniji  nazvao je HDZ-ovim planskim projektom za devastaciju.

Uobičajeno kritičan i jasan u stavovima naspram stanja u državi, a napose u županiji i Slavoniji bio je dr. Boro Grubišić. Posjetio je na neizvršeno obećanje Vlade staro šest godina za izgradnju južne gradske obilaznice do Industrijskog parka. Lokalna tema o kojoj je govorio  bili su i škart trupci  koje dobiva DI Nova Gradiška, dok trpuce prve klase, kazao je, po cijeni škarta dobiva drvna industrija iz okruženja. Dr. Grubišić  je kritizirao Vladu što javnost još uvije ne zna  što  se to potpisuje i što nas čeka ulaskom u EU. HDSSB će, kazao je, organizirati tribine sa eminentnim predavačima u Rešetarima i Okučanima, a možda i u drugim mjestima, kako bi se seljak i radnik prije referenduma doznali što ih  očekuje u EU.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba