NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Ivanka Herceg   
29. srpnja 2017.

25. obljetnica Kluba veterana Domovinskog rata Nove Gradiške

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Brodsko-posavske županije i grada Nova Gradiška 28. srpnja obilježena je 25.obljetnica osnutka Kluba veterana Domovinskog rata, koji je osnovan 25. srpnja 1992. godine. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i dr. Franje Tuđmana.

Prvi predsjednik ovoga Kluba bio je Viktor Alekšević, dopredsjednici: dr. Renato Mittermajer, pokojni Milan Dasović te Antun Lukačević. Prvi tajnik bio je Ljuboslav Terzić.

Poslije Viktora Alekševića Klubom veterana Domovinskog rata grada Nova Gradiška predsjedali su Šime Dragičević,Ivan Janošević i potom Željko Bura.

Veterani (2)
Veterani (3)
Veterani (4)
Veterani (5)
Veterani (6)
Veterani (7)
Veterani 1
Veterani 3
Veterani 3 (1)
Veterani 3 (2)
Veterani 3 (3)
Veterani 3 (4)
veterani 4
veterani 4 (1)
veterani 4 (2)
Veterani prva
01/16 
start stop bwd fwd

U Domu u Maloj okupili su se uz domaćine, članove Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata BPŽ te brojnih ogranaka, predstavnici Udruge Požeško-slavonske županije, ali i Udruge veterana 121. brigade-pukovnije i drugih braniteljskih udruga i njihovi gosti, pukovnik Adam Tomičić, predsjednik odbora za obilježavanje obljetnica iz domovinskog rata grada NG, predstavnici PP Nova Gradiška (načelnik Marin Marjanović), dožupan Damir Mirković, saborski zastupnik Davor Vlaović, u ime grada NG Grga Greiner koordinator braniteljskih udruga pri uredu gradonačelnika, ravnatelj Doma zdravlja NG Marijan Šapina, magistra Ljiljana Lukačević, voditeljica Tima za psihosocijalnu pomoć i zajedno s braniteljima podsjetili se na osnivanje Kluba veterana.

U ime domaćina okupljenima se obratio Jozo Bungić i, među ostalim, uz čestitke dragovoljcima i veteranima, zahvalu obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, istaknuo kako su poslije VRO "Bljesak" ustrojeni i Ogranci Gornji Bogićevci, Dragalić, Stara Gradiška, Okučani.

„Imamo 16 Ogranaka danas i 4 Kluba, a Klub veterana Specijalna vozila broji više od 200 članova. Naš zadatak je okupljati branitelje, obilježavati obljetnice iz Domovinskog rata, voditi brigu o stradalnicima  i braniteljima, a nikoga ni do sada nismo odbili ako je zatražio našu pomoć, bez obzira imao li status branitelja ili ne“, rekao je Jozo Bungić. Zahvalio je jedinicama lokalne uprave i samouprave, svim općinama gradovima i županiji Brodsko-posavskoj na potpori i suradnji, kao i svim sponzorima i donatorima.

U ime grada Nova Gradiška čestitao je Grga Greiner, koordinator za braniteljske udruge pri Uredu gradonačelnika rekavši kako je njegov zadatak omogućiti i materijalnu, ali i svaku drugu skrb potrebnu braniteljima.

„ Uočio sam kako udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata grada NG nema svoje prostorije i to je nedopustivo. Radimo na tome da dobijete prostor u Domu hrvatskih branitelja“,rekao je Greiner.

Uz Ministarstvo hrvatskih branitelja, Grad NG, općine, pokrovitelj je ovoga događaja bila i BPŽ, a u njezino ime obratio se s čestitkama i dožupan Damir Mirković rekavši kako mu je čast bit s dragovoljcima i veteranima i prisjetiti se datuma kada se stvarala hrvatska, a time i novija povijest BPŽ.

Nazočne je pozdravio i saborski zastupnik Davor Vlaović i osvrnuo se na riječi Joze Bungića, kako su dragovoljci i veterani skromni i ne traže puno.

„ Vi trebate tražiti najviše, jer bez vas, ne bi bilo ni nas. Novim Zakonom svaki branitelj imat će riješen status, a to je najmanje što možete tražiti, kao i da se pronađu nestali i dostojanstveno sahrane. Potrebno je češće okupljanje, razmjena informacija. Trebamo si pomagati međusobno kao i 1991. godine“,rekao je Davor Vlaović.

„To je prvi oblik našeg organiziranja poslije Domovinskog rata i svi smo bili zajedno, o svima smo vodili brigu. Ponosni smo i na pomoć uređenju naše novogradiške bolnice. Problem vidim u tome što je osnovano jako puno Udruga i razbijen je braniteljski korpus. Mislim da se to mora promijeniti što prije.Važni su nam ovakvi susreti i druženja, mada neki kažu kako samo slavimo. Nije važno, oni ne vide kada radimo. Ponosni smo na sudjelovanje u svim obilježavanjima obljetnica iz domovinskog rata, a i nositelji smo organizacija mnogih obljetnica što ćemo i nastaviti, kao i rad na očuvanju digniteta Domovinskog rata i branitelja“,rekao je Željko Bura.

Veliki pljesak, kojim su izrazili svoje poštovanje, uputili su branitelji magistri Ljiljani Lukačević, voditeljici Tima za psihosocijalnu pomoć, koja istaknula kako su svi branitelji i sve braniteljske udruge zapravo njezin život.

„-S njima sam još od ratnih dana i ja i svi moji kolege u Timu na raspolaganju su im uvijek i stručno i ljudski, prijateljski. Unatoč tomu što smo svi mislili kako će poslije Domovinskog rata naša pomoć biti potrebna četiri ili pet godina, potrebe se nastavljaju. Imamo i snage i znanja i ljubavi da s braniteljima nastavimo i dalje“,rekla je Ljiljana Lukačević.

Branitelji i njihovi gosti druženje su nastavili uz tamburaše KUD-a Starča Gornji Bogićevci u domu u Maloj.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba