NOVOGRADIŠKA BOLNICA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
02. kolovoza 2017.

A OD RUJNA  BOLNICA U NOVOJ GRADIŠKI DOBIJA PRAVNI SUBJEKTIVITET

Što novogradiškoj bolnici  donosi  ugovor  o funkcionalnoj integraciji bolnica u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, potpisan 31. kolovoza  doznali smo u izjavama ministra zdravstva Milana Kujuindžića, Josipa Kolodzieja,  privremenog ravnatelja Opće bolnice Nova Gradiška i župana brodsko-.posavskog Danijela Marušića.

Zadovoljni odlukom da  bolnice samostalno posluju, kazali su da bi u rujnu novogradiška bolnica trebala dobiti pravni subjektivitet i imati, kako je naglasio ministar, zagarantiran posao, a što je važno za građane  funkcionalnom integracijom   bolnica osigurat će im se  pristupačnija, racionalnija i  bolja  zdravstvena usluga.

IMG_1602
IMG_1606
IMG_1619
IMG_1624
IMG_1627
IMG_1636
IMG_1648
IMG_1654
IMG_1659
IMG_1660
IMG_1662
IMG_1670
IMG_1673
01/13 
start stop bwd fwd

Bolnica  nije samo kuća u kojoj se liječi

„Ne bi išli u ovaj projekt da nije bilo ravnatelja slavonskobrodske i novogradiške bolnice te župana Danijela Marušića, koji su uvjerili  mene i moje suradnike da je to ispravno, da postoje argumenti i da će time dobiti Slavonski Brod i Nova Gradiška, odnosno pacijenti.   Zaista, s ovim činom je napravljeno nešto pozitivno, jer bolnica, to sam rekao više puta, nije  samo kuća u kojoj se pacijenti liječe. Ona ima i povijesno i urbano i sociološko i kulturološko značenje i brojna druga. Zato je važno  da Nova Gradiška  ima svoju bolnicu, a pravni identitet je na određeni način i garancija da će  u ovom gradu opstati za 50 i za 150 godina.

Što se tiče ušteda, one će se dogoditi iako  nisu u prvom planu, već podizanje kvalitete usluga pacijentima iz Nove Gradiške koji  neće za brojne stvari trebati putovati u Slavonski Brod, nego će u Novu Gradišku doći specijalisti iz Slavonskog Broda i pružiti uslugu. S druge strane vrhunski centri će se razvijati tamo gdje postoje uvjeti i sigurnost pacijenata, a  kvaliteta liječenja  na najvišoj razini, što i je smisao. Naravno, nije beznačajno da će se pri tome uštedjeti  određeni novci, jer se neće duplirati ni dežurstva, ni oprema, ni prostor, ni kapaciteti.

S ovim što se sada dogodilo bolnici u Novoj Gradiški  je zagarantiran  posao. Na žalost, hrvatska nacija je sve starija i njoj je sve potrebitije  palijativno i  kronično liječenje  i liječenje  pacijenata koji su ovisni o umjetnim plućima. Upravo to će dopuniti bolnica Nova Gradiška,  što nema ne samo ova županija, nego ni brojne druge. Dakle, to je jedan siguran posao i prostor gdje će se moći zaposliti određen broj ljudi“,  rekao nam je  ministar Milan Kujundžić.

Dobivamo Odjel produženog liječenja i respiracijski centar

„Ovaj  ugovor znači jednu novu suradnju i dizanje te suradnje na višu razinu između bolnica u Slavonskom Brodu  i Novoj Gradiški.  To znači da ćemo sada institucionalizirati veze koje smo do sada, a uz značajne teškoće, ostvarivali u smislu konzilijarnih pregleda  i  dolazaka liječnika iz Slavonskog Broda.  Mi ćemo ovim ugovorom  dobiti i odjel više. Dobivamo Odjel produženog liječenja i respiracijski centar što je jako značajno za našu bolnicu. Siguran sam da je ovo kruna svega onoga što smo u zadnjih godinu i pol radili i poduzimali na vraćanju pravnog subjektiviteta bolnice u Novoj Gradiški“, kazao je Josip Kolodziej, privremeni ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška.

Na pitanje kada novogradiška bolnica počinje ponovno samostalno raditi, ravnatelj Kolodziej je odgovorio da je Opća bolnica Nova Gradiška registrirana  u Trgovačkom sudu  i da će se to dogoditi  1. rujna.

Što se tiče specijalizacija i stažiranja Josip Kolodziej je naglasio kako su iz ministartstva dobili puno specijalizacija, samo nedostaje  specijalizanata.

„Na žalost i prošle godine dobar broj specijalizacija koje smo imali na raspolaganju nije  bio iskorišten. Mladih liječnika nema, ili traže sreću negdje dalje, na žalost. Ne mogu reći da smo kadrovski loše. Prošle smo godine dobili 9 ili 10 novih specijalizanata i to su uglavnom naši domaći mladi ljudi i ja sam s tim jako zadovoljan. A što se tiče stažiranja tu sve ide redovno i nema problema“, rekao Josip Kolodziej, dr. med.

Funkcionalnim spajanjem  bolnice  se nadopunjuju u  kvalitetan zdravstveni sustav

Župan Brodsko-posavski Danijel Marušić zahvalio je ministru Milanu Kulundžići i njegovim suradnicima, jer su, kako je istaknuo prepoznali sve  probleme.

„Da nije bilo njihovog razumijevanja i brze reakcije nikada pravni subjektivitet Bolnice u Novoj Gradiški  ne bi bio vraćen. Naravno, moramo razmišljati i o razvoju slavonskobrodske bolnice, kao bolnice višeg ranga.  Pravno ćemo imati dvije bolnice, kao što smo i imali, što je svakako na korist pacijenata. Ono što je važno, imat ćemo pravno razdvojene bolnice, bit će vraćena pravna osobnost bolnice u Novoj Gradiški, a funkcionalno spajanje  je nešto sasvim logično i nešto što će unaprijediti zdravstvenu dostupnost i kvalitetu na ovim područjima. Novogradiškoj bolnici ostaje pedijatrija, interna, kirurgija, ginekologija, psihijatrija, palijativa, a neurologija  je kao dnevna bolnica. Građani će moći doći do 22 sata i sve ono što je indicirano da se u tom vremenu obavlja ovdje, naravno ovdje će se i obaviti.  Pacijenti koji trebaju ostajati u bolnici  će odlaziti u Slavonski Brod. Normalno je da neke odjele ne trebamo razvijati i mi i bolnica koja je 50 km dalje. Nema za to potrebe. Ne možete imati dva pacijenta ovdje, imati i medicinske sestre i liječnike i tehničare,...a 50 km odavde je cijeli takav  odjel. To je  sasvim nešto logično i normalno. Na kraju krajeva, to funkcionalno spajanje, što je danas možda neke bunilo, je samo jedna pozitivna stvar gdje se bolnice doista nadopunjuju i mi smo jedan zdravstveni sklop, sustav, koji,hvala Bogu, funkcionira. I još se jedanput zahvaljujem i ministru i njegovim suradnicima, ali i ravnateljima brodske i novogradiške  bolnice i njihovim suradnicima, kao i pravniku i zamjeniku ravnatelja novogradiške  bolnice Davorinu Slišuriću, koji je također dao veliki obol u ovom projektu“, rekao je  župan Danijel Marušić.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba