NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Ivanka Herceg   
29. kolovoza 2017.

“Srce kornatsko” i u Novoj Gradiški

10. obljetnica kornatske tragedije obilježena je 28.kolovoza, u  organizaciji DVD-a Vodice, malonogometnog kluba “Heroji 2007.” Vodice i Vatrogasne zajednice  Šibensko-kninske županije. Središnja proslava za Brodsko-posavsku županiju bila je ove godine u Novoj Gradiški i domaćin je bio DVD NG, Vatrogasna zajednica grada,  suorganizator Županijska vatrogasna zajendica Brodsko-posavske županije.  Od 17 do 22 sata na štandu na središnjem gradskom trgu  tom prigodom su  prikupljane donacije u ime udruge "Krijesnica", a za pomoć u obnovi rehabilitacijskog centra za djecu s malignim oboljenjima i njihove obitelji. Sve  se odvijalo uz prigodnu glazbu, a za donacije od 20 kuna građani su  dobili po jedan balon punjen helijem i zajedno ih u 22 sata pustili u zrak uz brojne vatrogasce iz Nove Gradiške i okolnih mjesta. Okupljenima se zahvalio u ime domaćina I organizatora Dejan Lekić tajnik DVD-a Nova Gradiška te podsjetio na najveću tragediju u vatrogastvu u hrvatskoj povijesti. Tom prigodom istaknuo je, među ostalim, kako je veliki odaziv građana uz vatrogasce dokaz kako se njihovo zanimanje ipak poštuje, kao I uspomena na kornatske heroje, a to su: Ivica Crvelin (52), Ante Crvelin (23), Tomislav Crvelin (23), Gabrijel Skočić (19), Marko Stančić (17), Hrvoje Strikoman (19), Josip Lučić (19), Marinko Knežević (52), Karlo Ševerdija (17), Dinko Klarić (33), Ante Juričev Mikulin (19) i Ivan Marinović (37).

DSCN2217
DSCN2225
DSCN2227
DSCN2232
DSCN2253
DSCN2276
DSCN2301
DSCN2302
DSCN2303
DSCN2304
DSCN2313
DSCN2328
DSCN2344
DSCN2345
01/14 
start stop bwd fwd

Jedini preživjeli je Frane Lučić (24) iz DVD-a Tisno.

Obratio se velikom broju okupljenih I Stjepan Županić, zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije, zahvalio na odazivu I dostojanstevnom obilježavanju 10. obljetnice ove tragedije, poslije koje u vatrogastvu ništa više nije isto. Naglasio je kako I ovaj dolazak građana I vatrogasaca iz svih mjesta govori o jednom zajedništvu I poštovanju. - Nama je svaki život važan I svet I upravo zato smo se spremnmo odazvali I ovoj akciji za Udrugu “Krijesnica”, naglasio nam je, među ostalim, Stjepan Županić.

Svima je zahvalila u ime grada Ivana Trupina zamjenica gradonačelnika te istakla kako Nova Gradiška I njezini građani duboko suosjećaju s obiteljima tragično nastradalih kornatskih heroja. Među građanima I vatrogascimna pokloniti su se došli žrtvi kornatskih heroja I gradonačelnik Nove Gradiške, kao I mnogi gradski vijećnici.

Točno u 22 sata I vatrogasci I građani, mlado I staro zajedno su u zrak pustili balone kao simboličan znak sjećanja na 12 poginulih vatrogasaca na Kornatima tog kobnog 30. kolovoza  2007. godine.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

 

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba