DAN NEOVISNOSTI 2017. PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
08. listopada 2017.

Odana počast  poginulim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu

U povodu Dana  neovisnosti, predstavnici Grada Nova Gradiška, predvođeni gradonačelnikom Vinkom Grgićem,  Brodsko-posavske županije predvođeni županom Danijelom Marušićem,  Policijske postaje Nova Gradiška, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gradskih ustanova i institucija političkih stranaka, te udruga civilnog društva položili vijence i zapalili svijeće  kod spomenika  poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i kod spomen biste prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Vijence su položili i svijeće zapalili  pomoćnik  ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara i udovice hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koje se u Novoj Gradiški nalaze susretu  udruga udovica HBDR-a RH.

Minutom šutnje odana je počast  poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i   prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu

img0kopija
img10
img1kopija
img2kopija
img3
img4
img5
img6
img7
img8
img9
01/11 
start stop bwd fwd

8. listopada - Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Dana 8. listopada u Hrvatskoj se kao državni blagdan obilježava Dan neovisnosti u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji.

Ta je značajna odluka Sabora donesena nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti  koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Naime, stupanje na snagu ove Odluke odgođeno je tada za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem. Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Zbog tih okolnosti, te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna je sjednica svih triju saborskih vijeća održana 8. listopada 1991. godine u Šubićevoj ulici 29 u Zagrebu.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba