GRADSKA KNJIŽNICA NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
11. studenog 2017.

DAN HRVATSKIH KNJIŽNICA

Na Dječjem odjelu  Gradske knjižnice Nova Gradiška danas je obilježen Dan hrvatskih knjižnica. Za centralni vedro-edukativni program   pobrinuli su se  prije podne učenici 3.a razreda  i Male dramske scene OŠ "Mato Lovrak" sa svojom učiteljicom Ivanom Franić-Galik. Izveli su  dramsko-recitatorsko-glazbeni program o knjižnicama, čitanju, školi, djetinjstvu i jeseni, te razgledali  oba odjela knjižnice i Dom kulture.

U poslijepodnevnim satima održani su  edukativno-kreativni susreti s 2.c i 2.d razredom OŠ "Mato Lovrak" i njihovim učiteljicama Biljanom Milobarom i Ivanom Marković.

Gosti su bili mališani iz starije grupe Dječjeg vrtića "Maslačak", a i građani koji su odlučili danas doći u Gradsku  knjižnicu, družiti  se  i vedro obilježiti ovaj, za knjižnice, knjižničare i sve ljubitelje knjige,  važan dan.

P1090481
P1090482
P1090483
P1090485
P1090486
P1090489
prva (61)
1/7 
start stop bwd fwd

Program učenika Male dramske scene OŠ „M.Lovrak“ pod voditeljstvom učiteljice Ivane Franić Galik: Učenice Korina Ljubičić i Lorena Kševi izvele su  igrokaz "U KNJIŽNICI", a u  igrokazu "JESENJA USPOMENA" glumili su  Luka Galik i Patrik Baković. Recitaciju "ODLAZAK POSLJEDNJEG LISTA" recitirali su   Milan Mihovilović i Tara Memić, a   recitaciju "JESEN"  Ana Grgurić.  Na kraju su svi otpjevati   „jesensku“ pjesmu  MOLBA GLJIVE MUHARE.

U povodu Dana hrvatskih knjižnica Gradska knjižnica je za članove obaju odjela darovala  po dva besplatna učlanjenja za djecu, mlade i odrasle koji još  nisu bili članovi knjižnice.  Sve one koji su danas došli u Gradsku knjižnicu   njeni djelatnici su ih dočekali s  veseljem.

Hrvatsko knjižničarsko društvo ustanovilo je Dan hrvatskih knjižnica s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, upoznavanja s mnogostrukim i važnim poslanjem i ulogom knjižnica u informiranju, obrazovanju i kulturi pojedinaca i zajednice u cjelini te razgradnje stereotipnih predodžbi o knjižnicama i knjižničarima.

37. skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva, održana u Tuhelju 30. rujna 2010., donijela je odluku da se 11. studenoga, na dan kada je 1960. godine Sabor NRH donio ukaz o proglašenju prvog Zakona o bibliotekama, obilježava kao Dan hrvatskih knjižnica. Donošenje toga Zakona označilo je svojevrstan novi početak i za hrvatsko knjižničarstvo, jer su postavljeni pravni temelji za planiraniji i sustavniji rad i razvoj svih vrsta hrvatskih knjižnica i svih ključnih odrednica hrvatskoga knjižničarstva.

Dan hrvatskih knjižnica prvi je puta obilježen 2010. godine na Interliberu, kada je predstavljena i kampanja Imam pravo znati, imam pravo na knjižnicu.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba