UDRUGA „SUNCOKRET“NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
18. studenog 2017.

IZVJEŠTAJNO-IZBORNA SKUPŠTINA

Na Izvještajno-izbornoj skupštini Udruge osoba  s intelektualnim teškoćama „Suncokret“  okupili su se članovi udruge,  roditelji i udomitelji, a kao gosti  bili su Branko Medunić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška,  Mijo Matošević, ravnatelj Industrijsko-obrtničke  škole   i  Goran Bašić, kao predstavnik Grada Nova Gradiška..

Kata Vukšić ponovo je izabrana  za predsjednicu iako  se tome protivila  jer smatra  da  na čelno mjesto udruge treba doći netko mlađi. Nakon rasprave  zauzet je stav da  odradi još jedan mandat, a da se  u tom periodu  za tu funkciju pripremi netko drugi.  Za tajnicu je izabrana  Sanja Milak. Izabrani su  Upravni i Nadzorni odbor i Stegovna komisija.

Skupština održana pod predsjedanjem Ferdinanda Došlića usvojila je izvješća o radu u 2016. godini, te plan rada za 2018. godinu.

Udruga za osobe s intelektualnim teškoćama „Suncokret“ može se pohvaliti brojnim aktivnostima   i projektima koje  organizira i provodi  sa svojim članovima  u cilju  da im poboljša svakodnevni život i učini ga  što sadržajnijim, te  pritom pomogne njihovim obiteljima, udomiteljima  i partnerima.

P1090730
P1090731
P1090732
P1090733
P1090735
P1090736
P1090738
PRVA (66)
1/8 
start stop bwd fwd

Druže se u prostorijama udruge  i  sudjeluju u  kreativnim radionicama.  Ono što  naprave,  pokazuju na prigodnim izložbama, posebno, kako ističe predsjednica Kata Vukšić, na tradicionalnoj manifestaciji Advent u našem gradu. Idu na izlete i natjecanja. Bili su u Ludbregu, Vinkovcima na olimpijadi malih sportova, Zagrebu  i Daruvaru. Imaju  i uvjete za bavljenje   malim sportovima.  Pet članova  bilo je na ljetovanju na moru, a troškove je financirao Savez udruga za osobe s invaliditetom.

Ono što im nedostaje je adekvatan prostor za  poludnevni boravak, jer sadašnji  ne odgovara  traženim standardima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i  socijalnu politiku. Dodajmo da   članovima udruge   poludnevni  boravak  kreativno osmišljavaju volonteri. Sada  su to Nevenka Milinčević i Sanja Milak. Zahvaljujući  projektu koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i  socijalnu politiku,  u poludnevnom boravku imaju osiguran obrok i piće, te sredstva za druge troškove. Treba reći da udruga  ima  30 članova   iz  grada Nova Gradiška i deset općina novogradiškog kraja i   organiziran prijevoz  od njihovog mjesta do Nove Gradiške i prostorija udruge.

Udruga   i u 2017. godini provodi više projekata. Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre, kao nositelj projekta, zajedno sa partnerima u projektu Udrugom za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ Vukovar i Udrugom osoba s intelektualnim teškoćama „Suncokret“ Nova Gradiška, te partnerskim javnim ustanovama na projektu Centrom za socijalnu skrb Pula i Općom županijskom bolnicom Vukovar i Bolnicom hrvatskih veterana, provodi projekt pod nazivom „Unapređenjem menadžmenta volontera do kvalitetnijih socijalnih usluga u zajednici“. Projekt  se provodi u okviru poziva za dodjelu bespovratnih sredstava Podrška organizatorima volontiranja za unaprjeđenje menadžmenta i provedbu volonterskih programa.  Na sastanku održanom u Vukovaru  prezentirane  su pojedinosti ugovora o dodjeli sredstava, usuglašen plan i dinamika  aktivnosti na provedbi projekta.  Na sastanku su nazočili predsjednica Kata Vukšić i voditelj podrške za Brodsko-posavsku županiju Zlatko Vukšić.

U koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu sudjelovali su  na obilježavanju  60. godina Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama. Ujedno je po prvi puta obilježen i Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama. Udruga je organizirala prijevoz autobusom za članove, roditelje, udomitelje i volontere. Predsjednici Kati Vukšić  tim je povodom uručeno priznanje koje je udruga dobila za doprinos  unapređenju  kvalitete  življenja osoba  s invaliditeton. Sudjelovali su  na svečanom obilježavanju  45. obljetnice  Zajednice osoba s invaliditetom Hrvatske, 10. obljetnice  potpisivanja i ratificiranja Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u RH,  te 20. obljetnice  djelovanja European Disability Foruma.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba