GRAD NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
09. prosinca 2017.

NOVOGRADIŠČANI PROSLAVILI  DAN GRADA I ŽUPNI BLAGDAN

Brojnim manifestacijama i događanjima Novogradiščani tijekom prosinca obilježavaju Dan grada, a 8. prosinca na Dan grada i  župni blagdan  Bezgrešnog začeća Blažene djevice Marije.

Danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika  poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima, te kod spomen biste dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika. Odana je time počast ljudima najzaslužnijim za obranu Nove Gradiške,   neovisnu i slobodnu Hrvatsku.  Molitvu za poginule branitelje vodio je  velečasni Ivan Štivičić.

Svečanu  svetu misu  u župnoj crkvi Bezgrešnog Začeća Blažene djevice Marije predvodio je  biskup msgr, Antun Škvorčević, a  u Domu kulture  održana je svečana sjednica Gradskog vijeća.

Uz Davora Bernardića, saborskog zastupnika i predsjednika SDP-a, nazočni su bili zamjenik brodsko-posavskog župana Stjepan Bošnjaković,  Rudi Stipčić, Josip Zvirotić i Mladen Mikolčević, umirovljeni brigadni generali u miru, pukovnik Ivan Babić, zapovjednik 99. brigade HV-e  Zagreb, pukovnik Marin Pišonić, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić, načelnici policijskih postaja Nova Gradiška i Okučani Marin Marjanović i Zrinko Kapetanić. Nazočno je bilo i izaslanstvo iz prijateljskog austrijskog  grada Wolsbegra

img0
img1
img10
img11
img12
img13
img14
img15
img16
img17
img18
img19
img2
img20
img21
img22
img3
img4
img5
img6
img7
img8
img9
01/23 
start stop bwd fwd

-Dan grada slavimo s   ponosom zahvalni generacijama naših sugrađana koji su kroz stoljeća stvarali grad ljepote, kulture, tolerancije i ljudske topline, grad po mjeri čovjeka u kojem je i danas, svemu  unatoč što nas brine, ugodno živjeti. Radosna sam što vas mogu pozdraviti u ovako značajnom trenutku za naš grad. Slaveći  blagdan župe Bezgrešnog Začeća Blažene djevice Marije i Dan grada  mi Novogradičani danas slavimo život, opstojnost i vjeru. S posebnim pijetetom sjećamo se danas svih poginulih  u Domovinskom ratu,   uz posebnu zahvalnost njihovim roditeljima   i obiteljima, invalidima Domovinskog rata i svim braniteljima.

S ponosom se sjećamo svih sugrađana koji su svoja znanja i rad utkali u dobrobit grada. Naša vizija razvitka Nove Gradiške nije sadržana samo u zbiru   projekata, već u osmišljavanju  i provedbi upravljačkog, gospodarskog, socijalnog i urbanističkog preporoda našeg  grada u kojem će biti ugodno živjeti.  Grad  Nova Gradiška ima svoju viziju  koju želi ostvariti  i  zato se držimo zadanih  postulat -  kazala je,  uz ostalo, Ljepša Rakas-Vujčić, predsjednica Gradskog vijeća.

Izražavajući zadovoljstvo gradonačelnik Vinko Grgić opširno je govorio  o postignućima u proteklih godinu dana u oblasti  gospodarstva, izgradnji komunalne i društvene infrastrukture, društvenih djelatnosti,    brojnim manifestacijama i događanjima.  Posebno je  istaknuo nalaz državne revizije koja je  po prvi put Gradu Nova Gradiška  dala  bezuvjetnu  ocjenu  što je, kako je kazao, potvrda kvalitetnog rada.

Pukovnik Ivan Babić, zapovjednik 99. brigade HV-e  Zagreb-Peščenica govorio je o dojmovima  iz Domovinskog rata i  obrane Nove Gradiške te izrazio zadovoljstvo što su pripadnici 99. Brigade HV-e dali doprinos da se  Nova Gradiška obrani. Istaknuo gostoljubivost  Novogradiščana, tijekom, ali i poslije Domovinskog rata zbog čega  često i dolazi u Novu Gradišku.

Brigadni general Mladen Mikolčević   prisjetio se poginulih branitelja i generala Praljka, koji je, kako je kazao, pokazao kako se voli Hrvatska.

-Gradonačelniče, vama i Gradskom vijeću  čestitam, jer ono što radite pokazuje kako se voli svoj grad i Hrvatska - kazao je brigadni general Mladen Mikolčević.

Zamjenik župana Stjepan Bošnjaković posebno je pozdravio članove obitelji poginulih branitelja, koji su svoje živote dali i obranili Novu Gradišku.

-Ovo je prilika da se rekapitulira  jednogodišnji rad. U izvješću gradonačelnika smo vidjeli da je učinjeno puno.Zadovoljan sam što mogu reći da je u trome sudjelovala i Županija. Potrebno je da lokalne jedinice surađuju sa Županijom kao regionalnom jedinicom  i sponom sa središnjom državnom vlašću kako bi se kapitalni projekti lakše realizirali. Prije dva  dana na  županijskoj razini su prošla dva važna  gradska projekta - kazao je  Stjepan Bošnjaković i  dodao da i ubuduće treba raditi u zajedničkom interesu i interesu  građana.

Gradonačelnik Vinko Grgić za svoj rad dobio je čestitke i od Davora Bernardića.

-Sretan sam i ponosan kada mogu vidjet da jedna jedinica lokalne samouprave, jedan grad, jedna sredina gdje ljudi žive, stvaraju i rade može osigurati i napraviti puno, da bi se potaklo zapošljavanje, privukle  investicije i  osiguralo ono što je u svakom gradu najpotrebnije, a to je: od dječjeg vrtića, radnog mjesta, kina, kazališta i koncerta, do kvalitete života.

Od srca čestitam  gradonačelniku Vinku Grgiću i svima vama na trudu da povećate kvalitetu života i ponudite optimizam - kazao je Davor Bernardić

Svečana sjednica bila je prigoda gradonačelnik i predsjednica Gradskog vijeća uruče  gradska priznanja.

NAGRADU GRADA NOVE GRADIŠKE  dobio je  posmrtno  prof. JOSIP OSTIĆ za doprinos u obrazovanju  i očuvanju  hrvatskog  kulturnog identiteta  nasljeđa.

NAGRADU GRADA NOVE GRADIŠKE   dobila je i  tvrtka  „MARKOVIĆ-TRANSPORT“ Nova Gradiška za  iznimne poslovne rezultate u cestovnom prijevozu robe i  doprinos gospodarskom razvitku Nove Gradiške.

 

GRB GRADA NOVE GRADIŠKE dobili su:

-DUŠKO SOLDATOVIĆ, za stručni  doprinos i hvale vrijedan rad  na području  cestovnog prometa.

-TEREZIJA GRGIĆ, za dugogodišnji rad u novogradiškom zdravstvu i humanitarni rad u prevenciji  malignih bolesti

 

MEDALJU GRADA NOVE GRADIŠKE  dobili su.

-MARIJA ŠPANOVIĆ,  za doprinos u obrani  Domovine i dugogodišnji predani rad u Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata

- 3.  SATNIJA 3. BOJNE 3. GARDIJSKE BRIGADE  „KUNE“ ZNG RH,  za izniman doprinosu obrani grada Nove Gradiške tijekom Domovinskog rata i očuvanju istine  i digniteta Domovinskog rata

-OLDTIMER KLUBU „CLASSIC 99“, za  dugogodišnji rad  i zalaganje u organiziranju izložbi  starih vozila i očuvanju  vrijedne tehničke baštine

-SERVIS KUĆANSKIH APARAT „FRIGO“, za izniman doprinos u  razvoju obrtništva i poduzetništva na području grada Nove Gradiške i Brodsko-posavske županije

-HPD „SLAVČA“,  za izniman doprinos u oživljavanju  kulturne baštine, posebice glazbene tradicije

-ŠKOLSKI ŠPORTSKI KLUB „ELEKTROTEHNIČAR“ NOVA GRADIŠKA,  za postignute  športske rezultate te promicanje imena  grada Nove Gradiške.

 

U glazbenom dijelu  nastupili su  Pjevački zbor Gimnazije Nova Gradiška, učenice  petog razreda Glazbenog odjela gradske Osnovne škole “Mato Lovrak” Martina Suvala na gitari, Ema i Nika Straga Šašić na flautama, te pjevačka skupina  ”Aurora”.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba