POSLJEDNJA SJEDNICA GRADSKPOG VIJEĆA OVE GODINE PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
27. prosinca 2017.

Vijećnici HDZ-a napustili sjednicu

Iako je bila  predblagdanska, posljednja sjednica Gradskog vijeća  u ovoj godini, održana pod predsjedanjem dr. Ljepše Rakas-Vujčić,  bila je  itekako radna. Nije međutim, završila u blagdanskom ozračju jer su vijećnici HDZ-a  prosvjedujuću napustili vijećnicu prije kraja, jer su to prije njih zbog otvaranja Adventa u našem gradu učinili gradonačelnik i njegovi zamjenici. Sjednica je  i bez njih privedena kraju,  s Gradsko vijeće je  razmatralo sve točke dnevnog reda

P1100976
P1100981
P1100982
P1100989
P1100993
prva (97)
1/6 
start stop bwd fwd

Gotovo svi vijećnici su se izredali  za govornicom     za vrijeme aktualnog sata.

Marijan Radić (SDP) ukazao je na problem poslovnog prostora  koji imaju  gradska poduzeća  Eko-Kong i Odlagalište nakon  što je „Slavča“ prestala postojati, a poslove vodoopskrbe preuzela nova tvrtka Vodovod „Zapadna slavonija“.  Upozorio je  da bi   zbog plaćanja najamnine moglo biti ugroženo njihovo poslovanje.   Gradonačelnik Vinko Grgić je  kazao kako  karte nisu bile dobro složene prilikom izdvajanja te dvije tvrtke jer je objekt u cijelosti ostao na Slavči pa se sada za njih traži  adekvatan gradski prostor.

Tomislav Bećirević (HDZ)  upozorio je  na stabla u Potočnoj ulici   koja  smanjuju preglednost u prometu. Smatra da ih treba ukloniti, a riješiti i problem prometa automobilima iz Gajeve ulice  u Sportski park „Ivo Petranović“. Kazao je kako je ugrožena sigurnost  djece  i zatražio da se promet zabrani. Gradonačelnik je odgovarajući na prvo pitanje rekao kao  problem stabala  nije jednostavno riješiti, jer, kao što je bio slučaj u Ulici A. Stepinca gdje je  veći dio građana je zatražio   da se  breze uklone, a bilo je i onih koji se s tim nisu složili. Problem će se razmotriti.  Što se tiče reguliranja prometa u Sportski park „Ivo Petranović“ traže se rješenja, a  postavljanje  rampe, što je predložila vijećnica Ljiljana Ptačnik (HDZ), također će se uzeti u obzir.

Marijana Škare-Ivković (Grupa građana) upozorila je na problem  plavljenja okućnica i  poljoprivrednih površina u Ljupini  i štete  koje nastaju i ponavljaju se  nekoliko godine.

- Upoznati smo s problemom i tražili sastanak  s Hrvatskim vodama. Termin nažalost još nismo dobili.  Gledat ćemo da se problem ne  riješi  samo kozmetički, već ćemo nastojati da ga trajno riješimo -  odgovorio je gradonačelnik.

Željko Bešlić  (HDZ)  je upitao što je s realizacijom kapitalnog  projekta odvodnje i pročišćavanja voda koji je realiziran samo 62 posto. Gradonačelnik je odgovorio da je projekt na državnoj razini  proglašen strateškim projektom i da će se ići  u njegovu realizaciju.

Antun Škvorčević (HDZ)  je kazao da je u gradskom proračunu malo sredstva utrošeno, a i planirano, za  opskrbu pitkom vodom budući se radi o  velikom problemu. Ljiljana Ptačnik (HDZ) je upitala kada će stanovnici  Požeške ulice u Maloj  imati normalnu opskrbu vodom, te ponovila pitanje  dovršetka doma u Maloj, odnosno opremanja kuhinje.

Pročelnica za urbanizam Andrea Štengl je kazala  kako će se realizacijom projekta vodoopskrbe problemi riješiti, a gradonačelnik Vinko Grgić dodao da i u njegovoj ulici posto isti problem, koji će se, kako je kazao, riješiti  skorim dovršetkom vodospreme u Rešetarima  i izgradnjom vodospreme na Bačici. Što se tiče opremanja kuhinje  u domu u Maloj, on će se riješiti, kazao je gradonačelnik, kada se riješi problem upravljanja domom.

 

Zoran Gazibarić (SDP)  je upitao kada će se  izgraditi kanalizacija u Ljupini (prema Sičicama) i upozorio j na zahtjeve mještana LJupine  koji traže   da se i njima omoguće  besplatni  priključci  na vodovod i kanalizaciju kao i ostalim građanima Nove Gradiške.

-Kanalizacija u Ljupini je u velikom dijelu završena međutim, a  ostao je samo  taj  dio jer Ljupina nije predviđena  u aglomeraciju koju čine  grad Nova Gradiška  i općine Cernik i Rešetari.  Ljupina je u sklopu aglomeracije s Sičicamna i  Vrbjem  koja  bi trebali imati jedan manji zajednički uređaj za pročišćavanje. Iz istog razloga nisu  osigurana sredstva za besplatne priključke.  Čim spomenuti projekt bude u realizaciji bit će  osigurana sredstva  i za besplatne priključke- pojasnila je pročelnica za urbanizam Andrea Štengl.

Ljiljana Lukačević (HDZ)  upitala je što je s obećanom energetskom obnovom Doma kulture koji je, kako je kazala,  dugo najavljivani projekt kojeg  nema u tablici projekata, ali ni u proračunu u onoj mjeri u kojoj je bilo govora. Pitala je što je s  značajnim projektom  CEKOM-a.

-Projekti za energetsku obnovu su napravljeni početkom  godine. Vjerovali smo da će natječaj biti raspisan, do svibnja, recimo lipnja, međutim nije.  Tek je sad raspisan. Ista stvar je u Ministarstvu kulture . Kolegica, ravnateljica Juranović je poslala dokumentaciju za obnovu interijera, amfiteatra i fotelja, a treba novo pojačalo, razglas, rasvjeta, zidna oplata. Nismo još dobili odgovor, a računamo da ćemo  dobiti  i jedan i drugim projekt i da  će sredstva koja smo osigurali u proračunu biti dostatna, ako ne budu  povećat ćemo ih.

Što se tiče CEKOM–a,predali  smo svu dokumentaciju. Sjećate se one burne sjednice, kada ste mislili da stavljamo nešto ”ispod stola”. Bilo je to  30. kolovoza kada smo morali izglasati nekakve stvari vezane uz CEKOM jer smo taj dan i predali dokumentaciju.  Ta dokumentacija je u fazi evoluiranja. Jako je puno projekata predloženo i ogromni su, a to je najveći projekt koji bi mogli dobiti, preko 100 milijuna kuna. Voditelji tih projekata su doktori znanosti. Obogatit ćemo ovaj naš grad s ljudima koji vrijede, s mnogim drugim sadržajima vezano uz zaposlenje i mislim da je to strateški projekt ovoga grada. Od 30-tak projekata, mi smo osmi ili deveti predali projekt. Tako bi trebali raditi i njihovu analizu, ali nemamo nikakvu mogućnost, ni požurnica da ih ubrzamo. Pustimo ih da rade - odgovorio je  gradonačelnik Vinko Grgić.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba