USVOJEN REBALANS GRADSKOG PRORAČUNA ZA 2017. PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
27. prosinca 2017.

Gradonačelnik zadovoljan, oporba protivVijećnici HDZ-a napustili sjednicu

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća održanoj 21. prosinca  usvojena je druga izmjena gradskog proračuna za 2107. godinu. Prihodi u proračunu smanjeni su  za 6,6 milijuna kuna  za koliko su smanjeni i  izdaci, pa konačni prihodi i rashodi iznose  57 milijuna kuna. Rebalans je prihvaćen većinom glasova uz  5 glasova protiv oporbenih vijećnika HDZ-a koji nisu prihvatili  obrazloženje gradonačelnika Vinka Grgića zašto  se proračun smanjuje.

-Planirani proračun nije se realiziralo u dijelu   na koji  nismo mogli utjecati, a   ne zato  što nismo nešto dobro napravili.  Sve smo dobro napravili i ni jedan projekt nismo izgubili, a  ni dobili ni jednu primjedbu u tom smislu.  Nažalost, nismo ih   dobili  kada se to očekivalo.

Mnogu mirne duše sjesti i žaliti što to nije realizirano, a realizirat će se. Vodimo dobro  grad, financijski dobro stojimo, pazimo na svaku  kunu i  treba taj trend nastaviti. Razlika u prihodima  u sredstvima  koja smo trebali dobiti  je u sredstvima od Fonda, Države i Županije. Ta sredstva nisu izgubljena,  osim od Županije. Ništa nije našom krivnjom  nenaplaćeno i taj će se novac preselit  u 75 milijuna kuna  proračuna za 2018. godinu - kazao je gradonačelnik  Vinko Grgić.

P1100976
P1100988
prva (97)
1/3 
start stop bwd fwd

Kako je kazao, ta su sredstva  trebala doći za poduzetničku infrastrukturu, CEKOM i energetsku obnovu vrtiće, te za  više manjih projekta. Kako je ponovio ta će sredstva doći u 2018. godini, osim dogovorenih sredstava  iz županijskog proračuna    za sufinanciranje projekata  u Industrijskom parku  (300.000 kuna), lift u upravnoj zgradi (50.000 kuna), uređenje centra grada  (400,000 kuna ), širokopojasni  pristup internetu  (50.000 kuna) i kružni tok kod  crkve i park  (500.000 kuna),  što  ukupno  iznosi 1,3 milijuna kuna.

 

Franjo Kikić jer u ime  Kluba vijećnika SDP-a   Laburista  kazao kako smanjenje proračuna ne smatra ništa strašnim  jer je to  uobičajeno  u planiranju  i podsjetio  da se gradski proračun  smanjivao i do 12 milijuna kuna.  Ukazao je na  smanjene prihode iz županijskog i državnog proračuna.

-Situacija nije  dobra. Smatram da bi izvršna i  predstavnička vlast i opcija koja ima vertikalu prema Županiji  i državi trebala učiniti više i  lobirati kako bi  sredstva  za Grad bila realizirana u većem postotku- kazao je Kikić.

 

Zašto vijećnici HDZ-a neće  podržati predložene izmjene u proračunu obrazložila je  Ljiljana Lukačević.

-I u prvom rebalansu smo iskazali nepovjerenje u predloženi rebalans i komentirali da je proračun za 2017. godinu  u startu bio preambiciozan. Drugi rebalans potvrđuje  i argumentira to što smo rekli. To je učinjeno po pozicijama kapitalnih i tekućih projekata, redovnih djelatnosti naših ustanova.Ono što vidimo na drugačiji način su loše procjene prihodovanja po kapitalnim i tekućim projektima. Imali smo pred sobom 32 kapitalna projekta.  Vidimo da je samo 7 projekata realizirano sukladno planiranim  prihodovnim i rashodovnim sredstvima, da je u sedam  došlo do iznimnog povećanja planira njih sredstava.  Pitamo se radili se o lošoj procjeni planiranih sredstava. Govorimo o kapitalnom projektu informatizacije gradske uprave  za koji je potrošeno 130.000  kuna više od planiranih sredstava, za gradske bazene  i Sportski centar „Ivo Petranović“ 270.000 kuna više, za održavanje stanova 110.000 kuna više, za skate park i dječja igrališta 100.000 kuna, za uređenje zaštićene jezgre centra grad i šetnice  260.000 kuna i za kupovinu zemljišta 140.000 kuna, teniskih terena 150.000 kuna.  Očito se radilo o krivoj procjeni.

Više brine  loša realizacija i prihodovanje za kapitalne projekte.  Smatramo da se ne radi o dinamici uplate  već o nekim drugim razlozima. Vidimo da je  kapitalni projekt Razvojne agencije izgradnja komunalne infrastrukture  i opreme smanjen za 1,3 milijuna kuna  i realiziran sa samo 48 posto. Pitanje  je Tehnološkog inkubatora  i CEKOM-a  za koji nije izvjesno što će s tim projektom biti.  Kod rekonstrukcije Gradskom muzeja došlo je do smanjenja za 550.000 kuna,  do smanjenja je došlo kod adaptacija društvenog doma Ljupina, Centar aktivnog življenja  nije saživio, uređenje javnih površina smanjeno je za   3 milijuna kuna,  projekt nerazvrstane ceste značajno je smanjen - kazala je Ljiljna Lukačević  i dodala da je  ista situacija i sa tekućim projektima, a nezadovoljnima oporbu  čini i smanjenje  sredstava za poticanje poduzetništva i zapošljavanje.

 

-Sve što je napravljeno revizijom proračuna, a ona se radi kroz rebalans proračuna u srpnju, sve smo realizirali. Radili smo velikim tempom i to kolege iz oporbe prihvaćaju  i kažu da je proračun ambiciozan, a takav će biti i slijedeći. Vjerujte, sve što nismo uspjeli realizirati  ništa nije ovisilo o nama. Navesti ću zapošljavanje. Osigurali smo znatna sredstva za samozapošljavanje, raspisali natječaje i o tome obavijestili preko medija i na druge načine. Javilo se  na natječaj, koliko se javilo. Zbog toga je utrošeno samo 16 posto planiranih sredstva. Sredstva smo osigurali i za slijedeću godinu i ljude pozivamo da ostvare pravo od 3.500 kuna ta srednju stručnu spremu i 7.000 kuna za visoku stručnu spremu. Pozivamo vlasnike  tvrtki da se jave. Dobro su došli. Isto je i s kreditima za koje Grad  poduzetnicima podmiruje kamatu.

Obrazložio sam smanjenje proračuna od 6 milijuna kuna. Na vama je da  vjerujete ili ne vjerujete.  To je tako. Mislim da je proračun odličan, da smo napravili sve ono, ne  što smo obećali, već zapisali  i izglasali u proračunu prošle godine u ovo vrijeme. Sretni smo i zadovoljni što smo naš plan i program realizirali - kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba