IZDVOJENO S AKTUALNOG SATA GRADSKOG VIJEĆA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
27. prosinca 2017.

Treba li netko umrijeti ?!

Kada je izašao za govornicu vijećnik Igor Babić (SDP) rekao je da će postaviti delikatno pitanje.   Radi se o tome, kazao je,  da Opća bolnica u Novoj Gradiški  nema više neurološkog odjela. Dopisom je  obavijestila i upozorila   Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije da  zbog nedostatka   specijalističkog kadra nije u  mogućnosti  hospitalizirati pacijente sa hitnim neurološkim dijagnozama.

Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije odgovorio je  1. prosinca 2017. godine da Tim 1  hitne  medicinske pomoći  iz Nove Gradiške  pacijente  sa  hitnim neurološkim dijagnozama  doveze u Opću bolnicu „Josip Benčević“.  Za vrijeme njihove odsutnosti, navodi se u dopisu,  treba  pomoći Tim 2 koji se nalazi u Okučanima  i koji  je dužan, kao i do sada, pacijente sa hitnim neurološkim dijagnozama poslati u susret Timu 1 Nova Gradiška.

Vijećnik je  pojednostavio   priču i  zahtijevao  da  se  reagira i ne čeka da se desi tragedija.

-Tim 1, koji se nalazi u Novoj Gradiški,  sastoji se od vozača, tehničara i liječnika koji će dati dijagnozu.  Ako  ode u Slavonski Brod  da bi predao pacijenta s hitnom neurološkom dijagnozom  njega nema  nazad za  dva  do dva i pol sata. Za to vrijeme Nova Gradiška i šira okolica su  doslovno  bez hitne pomoći, odnosno liječnika.

Tim 2 u Okučanima, koji mijenja Tim 1  ima samo tehničara i vozača i oni  ne smiju dati  terapiju. Za stanja kao što su endem pluća, srčani i moždani udar i hipoglikemijski šok, kada je potrebna hitna terapija, mora se čekati liječnika da se vrati iz Slavonskog Broda.

Da li se treba desiti tragedija i da netko odgovara   za nešto što je nedopustivo i nevjerojatno.

Treba  uputit  prosvjed  prema nadležnima institucijama, a molim i  vijećnike HDZ-a koji sa ove govornice govore „ako trebate neku pomoć  kod župana mi ćemo pomoći“. Evo prilike da pomognete, ako treba i kod ministra.

To je velik problem i ne treba čekati veliku tragediju da se desi. Treba reagirat jer je to nedopustivo - kazao je Igor Babić.

-Mogu uputiti dopis ravnatelju  naše bolnice. Isto tako mogu  izraziti veliko zadovoljstvo suradnjom Opće bolnice i Grada.  Smatram da Bolnica ide u pravom smjeru. Ima našu potporu u svemu što smo dogovarali i za sve što rade i bore se to realizirati  preko Ministarstva.  Kompatibilni  smo i o  svakom otvorenom  problemu smo spremni sjesti i razgovarati.

Svi smo potencijalni kandidati za ovako neželjenu situaciju. Treba vidjeti što napraviti. Dosad je bilo sluha, pa i sa strane Ministarstva - kazao je  gradonačelnik Vinko Grgić.

Reagirala je i predsjednica Gradskog vijeća dr. Ljepša Rakas-Vujčić koja je kazala da je upozorenja  građana na manjkavosti ustroju hitne medicinske pomoći bilo  još u vrijeme dok je gradonačelnik bio Josip Vuković.

-Upućen je dopis  Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu, a odgovor je bio da je takva mreža usvojena.  Ako se takva  mreža na terenu nije pokazala kao najbolja treba se mijenjati. Treba uputiti pismo ravnatelju Opće bolnice i ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu  kako ne bi došlo do neželjenih posljedica za građane -  kazala je dr. Ljepša Rakas-Vujčić.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba