SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
01. veljače 2018.

Sadržajan aktualni sat sjednice Gradskog vijeća

Sjednica Gradskog vijeća održana pod predsjedanjem dr. Ljepše Rakas-Vujčić tradicionalno je počela aktualnim satom na  kojemu je  deset  vijećnika  sat vremena, kako to propisuje Poslovnik,  propitkivalo  gradonačelnika  Vinka Grgića  i iznosilo prijedloge.

Marijana  Radića (SDP)  zanimalo je kada će se modernizirati ulica Ivana Domca i makadam zamijeniti asfaltom, a Vesnu Đapić (SDP) kada će se krenuti s adaptacijom Doma kulture budući je Ministarstvo kulture odobrilo sredstva.

Odgovarajući na upite gradonačelnik Vinko Grgić je  kazao kako je Ulica Ivana Domca jedna od pet ulica u Novoj Gradiški koje treba  modernizirati. Kupnjom kuće  na ulazu iz Ulice baruna Trenka riješen je problem  zemljišta potrebnog za  trasu kolnika, pa je naručen idejni projekt i de na natječaj za projektiranje.

Gradonačelnik je izvijestio vijećnike da je Ministarstvo kulture za adaptaciju Doma kulture  osiguralo 500.000 kuna, te da će ostatak   novca potrebnog za  unutarnje uređenje  dvorane osigurati Grad.  Očekuje se da će Fond za energetsku učinkovitost odobriti sredstva za  energetsku obnovu pa se planira obnoviti  i pročelje.

P1110951
P1110953
P1110954
P1110959
P1110961
P1110962
prva (121)
1/7 
start stop bwd fwd

Odgovarajući na pitanje Franje Kikića (SDP)  što je s najavljenim  razvojem gospodarstva i zapošljavanjem  gradonačelnik se osvrnuo na najnovije aktivnosti vezane za Industrijski park. Izvijestio je o  prodaji 31.610  kvadratnih metara zemljišta tvrtki Aminolabs Atlantic, koja  trenutno investira u postavljanje  još jedne  proizvodne linije, a na kupljenom zemljištu će    graditi nove proizvodne pogone.

Klima oprema je, ustvrdio je gradonačelnik,  raspisala natječaj za izgradnju  proizvodni pogon veličine postojećeg sa  još dva  skladišta.

Gradonačelnik je najavio  raspisali natječaja  i za prodaju još 42.000 kvadratnih metara  zemljišta za  koje, kako je kazao,  postoji interes.

Uskoro kreće i izgradnja Poduzetničkog inkubatora.

Aktivnosti u Industrijskom parku šansa su, kako je kazao, za zapošljavanje, poduzetnike i obrtnike.

Odgovarajući na  pitanje Jelene Kovre (SDP)  doznali smo da se ide na energetsku obnovu zgrade Dječjeg vrtića „Maslačak“.  Željka Bešlića (HDZ)  zanimalo je  da li su riješeni problemi u Kovačevcu vezani za priključke za kanalizaciju i što se poduzima da se građani   mogu služiti kanalizacijom.  Odgovarajući na pitanje Gradonačelnik Vinko Grgić je rekao kako dio kanalizacije nije dobro izveden i da se rješenje traži u sklopu projekta Aglomeracije  i  Regionalnog vodovoda zapadna Slavonija.

Antuna Škvorčevića (HDZ) je zanimalo da li postoji senzibilitet za povezivanje  braniteljskih udruga  i da li je to moguće.

-Imamo senzibilitet  za rad udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Mislimo da ima smisla,  kao što je  to Zajednica športova,   organizirati  Zajednicu  braniteljskih udruga koja bi dala mogućnost međusobne koordinacija. Ta mogućnost je dopuštena, ali ovisi o udrugama.  Pojedinci iz udruga  su bili dobri u ratu, a sada u  miru ne razgovaraju-kazao je gradonačelnik.

Marijana Škara-Ivković (Lista grupe građana) je zatražila da se zajedno s Općom bolnicom   nađu mogućnosti za uređenje  i opremanje Odjela ginekologije i rodilišta  i  poboljšaju sadašnji uvjeti rada.

Gradonačelnik  je odgovarajući na pitanje  kazao da su  nakon  osamostaljenja Opće bolnice, zahvaljujući ravnatelju  Josipu Kolodzieju parametri u poslovanje pozitivni, ali da treba vremena da se svi problemi riješe. Istaknuo je dobru suradnju Grada i Bolnice i najavio  zajednički projekt.

Marija Karlovčan-Subić (Lista grupe građana) zapitala je kada će se izjednačiti plaće zaposlenika gradske uprave sa zaposlenicima gradskih ustanova i prekinuti maćehinski odnos, te koliko je  u gradskim ustanovama novozaposlenih.

Plaće su, kazao je gradonačelnik, smanjene za 18-20 posto u prosjeku u vrijeme dok je gradonačelnik bio Željko Bigović.  U 2017. godini su povećane za 5, a u 2018. godini za  još 6 posto, a zaposlenici primaju regres, uskrsnicu, božićnicu i dar za djecu, kazao je gradonačelnik  i dodao da  na sindikat, na što se požalila vijećnica,  može dobiti sve informacije o plaćama, te da su u ustanovama  zaposlena dva djelatnika  nižeg platnog razreda.  

Tomislav Bećirević (HDZ) ponovo je  zbog prometa u Ulici slavonskih graničara zatražio  stavljanje u funkciju stupića koji  onemogućuje ulaz  u ulicu nepoželjnim vozilima, te da se uredi ulica  u južnom dijelu Prvče (kod mosta).

Na pitanje  Mateja Zborila (SDP) o provedbi projekta „Žena zaželi žena radi“ odgovorila je  zamjenica gradonačelnika  Ivana Trupina i naglasila  da će se   projektom omogućiti  zapošljavanje 50 žena. Riječ je o europskom projektu ukupne vrijednosti 6.658.829 kuna, koji se u cijelosti  sufinancira  sredstvima Europskog socijalnog fonda. Grad Nova Gradiška  projekt provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Nova Gradiška i novogradiškim Centrom za socijalnu skrb.  Cilj je  pridonijeti rješenju dugotrajne nezaposlenosti teže zapošljivih žena  te starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba