OPĆINA VRBJE PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
06. veljače 2018.

7.  pokladno jahanje u Bodovaljcima

I ove godine Bodovaljčani i njihovi gosti, preko 50 konjanika i tamburaši oživjeli su  stari tradicijski običaj pokladnog jahanja. Pored načelnika Igora Jurišića koji je, kako je rekao, nakon sedam godina prvi put sudjelovao u pokladnoj konjaničkoj povorci kao konjanik, bio je nazočan, kao i dosadašnjih godina, saborski zastupnik Davor Vlaović. Vrijedni mještani Bodovaljaca pokazali su se dobrim domaćinima i sudionike počastili brojnim domaćim suhomesnatim delicijama i kolačima, kuhanim vinom i rakijom. Pjevali su i veselili se, igrali kolo i plesali na punktovima na kojima se  zaustavljala pokladna povorka.

Nisu stoga  izostale pohvale organizatorima, posebno mještanima koji su narodnim rukotvorinama okitili svoje kuće, organizirali  punktove i bez kojih ove manifestacije ne bi ni bilo. Čestitke su uputili načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić i saborski zastupnik Davor Vlaović, koji je otvorio ovogodišnje  pokladno jahanje

img0 (16)
img1 (16)
img10 (4)
img13 (4)
img14 (4)
img15 (4)
img16 (4)
img18 (4)
img19 (3)
img6 (11)
img7 (11)
img8 (4)
img9 (4)
01/13 
start stop bwd fwd

Udruga „Pokladno jahanje“  Bodovaljci uz potporu Općine Vrbje, Brodsko-posavske županije i sponzora organizirala je  tradicionalno, sedmo po redu  pokladno jahanje i  druženje uzgajivača konja.  Na najbolji način iskorištena je  još jedna prilika da se uz dobru zabavu   evocira  sjećanje na  stari graničarski običaj  kada su svečano odjeveni graničari  obilazili svoje suborce na graničnim postajama, noseći im pokladno jelo i  piće.

Okupljanje je bilo ispred Društvenog doma gdje je  velečasni Željko Volarić vodio molitvu i blagoslovio konjanike i  odakle je  povorka  konjanika  uz pratnju Trenkovih  tamburaša i pjesmu krenula  kroz selo i zaustavljala se na punktovima gdje su se sudionici okrijepili.

Druženje  je  završeno u Društvenom domu uz tamburaški sastav „Legatto“ i Stjepana Jeršeka -Štefa.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba