POU “MAR“ NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
06. veljače 2018.

Predstavljeni filmovi HRT-a  U Drežniku, na Svisvete i U Drežniku, na poklade

Svi koji su se sinoć okupili  u Domu kulture na  premijeri  dva  hvalevrijedna dokumentarna filma Hrvatske radiotelevizije nisu požalili.

Filmovi  U Drežniku, na Svisvete i U Drežniku, na poklade nastali su  u produkciji Programskoga odjela za kulturu Hrvatske radiotelevizije. Urednik, scenarist i pripovjedač je  Aleksej Gotthardi-Pavlovsky. Filmovi su snimljeni u suradnji s Kulturno-umjetničkim društvom „Drežnik“ koje je, uz potporu Općine Rešetari i  POU  MAR bilo organizator   premijere održane 4.veljače. Okupljene  u Domu kulture pozdravio je i gostima riječi dobrodošlice uputio predsjednik Kulturno-umjetničkog društva “Drežnik” Marijan Ruškan.

img0
img1
img10
img11
img12
img13
img14
img15
img16
img17
img18
img2
img3
img4
img5
img6
img7
img8
img9
01/19 
start stop bwd fwd

Dokumentarni film U Drežniku, na Svisvete govori o običaju održavanja zabave u tome mjestu na blagdan Svihsvetih, a U Drežniku, na poklade o mjesnome pokladnom običaju šaljive konjske zaprege, u kojoj pravih konja nema, nego sve uloge igraju  muškarci.

Film U Drežniku, na Svisvete u programu je Hrvatske radiotelevizije prikazan je  prvi put krajem listopada 2016. godine. Film U Drežniku, na poklade na  će prvi put bit  prikazana na Prvom programu Hrvatske televizije  u četvrtak 8. veljače s početkom u 11,10 sati.

Redatelj je ugledni i višestruko nagrađivani autor Branko Ištvančić, snimatelj Dušan Vugrinec, a snimatelj tona Mladen Šiklić. Majstor  rasvjete je na Ljudevit Fistrić, a  montažeri su Staša Čelan (U Drežniku, na Svisvete) i Igor Kožić (U Drežniku, na poklade). Autor glazbe je  Pere Ištvančić, a producent Mate Letica.

Velike zasluge za snimanje ovih filmova pripadaju Nikoli  Kramaru, folklornom  pedagogu i stručnom suradniku.

Predsjednica Općinskog vijeća Općine Rešetari Milka Perković redatelju Ištvančiću i Alekseju Gotthardi – Pavlovskom uručila  je  općinska priznanja za doprinos razvoju kulture i promicanju imena mjesta Drežnik i  Općine Rešetari.

–U Drežniku je još uvijek živ pokladni običaj konja, šaljive konjske zaprege, u kojoj pravih konja nema, već sve uloge igraju ljudi, i to samo muškarci. Konje prate didovi i babe, zajedničkim imenom zvani još i gadne džeme, pri čemu svi zajedno obilaze selo, od kuće do kuće. Svi se mještani vesele tome običaju i svatko od njih u njemu na neki način sudjeluje, pogotovo djeca, koja didove moraju zadirkivati i onda od njih bježati. No, u svemu tome svakako nastoje sudjelovati i mnogi raseljeni Drežljani, budući da je i to jedan od dana u godini kada Drežljan u Drežniku mora biti – istaknuo je sinoć Aleksej Gotthardi-Pavlovsky.

Drežničani okupljeni oko svog kulturno-umjetničkog društva imaju se s čime ponosit. Ponajprije gostoprimstvom s kojim su oduševili ekipu Hrvatske radiotelevizije, te doprinosom  koji daju u  čuvanju od zaborava  običaja i kulturne baštine svojih predaka.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba