ČETVRTO POKLADNO JAHANJE U DRAGALIĆU PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
11. veljače 2018.

Čuvaju tradiciju i gaje ljubav prema konjima

KUD „Dragalić“, Općina Dragalić i mještani 10.veljače bili su domaćini  zaljubljenicima u konje, koji su na svojim ljubimcima došli na još jedno pokladno druženje. Na četvrtom pokladnom jahanju okupili su se članovi konjogojskih udruga  i pojedinci iz novogradiškog kraja i Brodsko-posavske županije da zajedno s domaćinima, još jednom  podsjete na stari graničarski običaj koji svjedoči  o bogatstvu slavonske tradicije.

Dragalićani su se prije četiri godine uključili  u jedan od najatraktivnijih tradicijskih  običaja  kojim se  njeguje i čuva  dio tradicijske kulturne baštine  ravničarskog kraja. Pokladno jahanje je jedna od  manifestacija u Slavoniji od posebne vrijednosti pa tako i u Općini Dragalić.  Pokladno jahanje, kao stari narodni običaj, vuče korijene iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka. Išli su na obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama noseći im pokladno jelo i piće. Okupljeni konjanici,  kao i nekadašnji  graničari svečano odjeveni, uz pjesmu i pratnju tamburaša, išli  su kroz Dragalić. Zaustavljali su se na punktovima i uz pjesmu uživali u slavonskim delicijama. Na kraju se  okupili u mjesnom domu, pjevali, plesali i družili  se do kasno u noć.

img0
img1
img10
img11
img12
img13
img14
img15
img2
img3
img4
img5
img6
img7
img8
img9
01/16 
start stop bwd fwd

Na početku ovogodišnjeg pokladnog jahanja okupljenima se obratila predsjednica KUD-a „Dragalić“ Katica Matijašević, a potom općinski načelnik Zvonimir Karlik, pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu Željko Burazović i saborski zastupnik Davor Vlaović.  Govorili su o značaju ove manifestacije koja nije, kako je naglašeno, samo dio očuvanja jednog običaja i lijepa slavonska tradicija  pokladnog jahanja,  već i  dio   unapređivanja  života u Slavoniji  koju posljednjih godina napušta sve više mladih.   Svime koji sudjeluju u organizaciji Pokladnog jahanja odali su priznanje, posebno Katici Matijašević i njenoj obitelji koja  je poznata po ljubavi prema konjima.

Molitvu je vodio i konjanike blagoslovio fra  Ivo Brezović.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba