NOVOGRADIŠKI POKLADNI DAN PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
12. veljače 2018.

Dječje  maškare  osramotile starije jer su propustile jedan dan u godini  biti ozbiljne

Ove godine Novogradiški pokladni dani pretvorili su se u  pokladni dan. Bilo je uobičajeno da je subota bila rezervirana za dječje maškaranje, a nedjelja za velike maškare.

Bilo je veselo i šareno u subotu 10.veljače , plesalo se  i maškaralo, ponajprije zahvaljujući malim maškarama  iz dječjih vrtića i osnovnih škola, jer  starijih pokladnih skupina  nije bilo za nabrojati ni na prste jedne ruke. Osim iz grada izostale su i pokladne skupine iz  drugih mjesta. Zašto, nije pokladno pitanje.  I velikim i malim maškarama gradonačelnik Vinko Grgić dragovoljno je dao, ali samo  na tri dana,  ključeve grada. Društvo „Naša djeca“  tradicionalno je i ove godine u suradnji s Dječjim vrtićem i osnovnim školama  organiziralo dječji  pokladni dan.

img0
img1
img10
img11
img12
img13
img14
img15
img16
img17
img18
img19
img2
img20
img21
img22
img23
img24
img3
img4
img5
img6
img7
img8
img9
01/25 
start stop bwd fwd

Djeca su se  sa svojim tetama iz vrtića i učiteljima  dobro pripremila. Šarenili su se njihovi pokladni kostimi, a djeca su se veselila i  uživala u lijepom danu i pokladnom druženju.  Mame i tate, bake i djedovi, starija braća i sestre napunili su središnju gradsku ulici i gradski trg, uživali u veseloj   pokladnoj   povorci i nastupu svojih ljubimaca na pozornici.  Pokladna povorka je krenula iz naselja Mala  predvođena Gradskom glazbom i pokladnim  gradonačelnikom Ivicom Murajom, koji unatoč promjenama gradske vlasti koju  narod bira na legalnim izborima, svoju  pokladnu  nikako ne ispušta iz ruku, uz uvjet da  svake godine  mijenja dogradonačelnicu, barem na tri dana. Nije mu zbog toga  bilo  teško nositi veliki  gradski ključ neprimjeren tako malom gradu.   Povorka je došla do pozornice u  središtu grada  gdje  su se predstavile pokladne  skupine, a   okupljenima obratili predsjednica Društva „Naša djeca“  Verica Lukačević i gradonačelnik Vinko Grgić.  Pokladno druženje završilo je u Društvenom domu gdje su dodijeljene nagrade  najboljim maskama i održana pokladna zabava. U utorak će se tradicionalno  u Maloj  spaliti lutak Rade i završiti  ovogodišnji novogradiški pokladni dani. Trebalo bi tada skinuti maske, prestati se šaliti  na svoj i tuđi račun,  otjerati duhove i  lutka Radu osloboditi optužbi da je kriv za baš sve nedaće u slijedeća 364 dana.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba