OPĆINA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
13. veljače 2018.

Otvaranje radova, izlaganje podataka katastra i zemljišne knjige za Podvrško

Općina Cernik  bila je među prvim  jedinicama lokalne samouprave u Brodsko-posavskoj županiji   koja je  krenula u katastarsku  izmjeru zemljišta, sređivanje i usklađivanje  zemljišnih knjiga.  Radi se o veoma složenom poslu od  velikog interesa  za lokalnu zajednicu, ljude i promet nekretninama, te razvoj gospodarstva koji se zajedno s Državnom geodetskom upravom nastavlja  u  Podvrškom.

Na otvaranju radova, izlaganju podataka katastra i zemljišne knjige za  Podvrško  bili su,  uz općinskog načelnika  Vitomira Žakića, nazočni  Antun Vidaković, zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave, Ivica Stipetić, pročelnik u Županijske geodetske uprave,  Stanislav Pajdić, voditelj Ispostave Nova Gradiška i  Lidija Klašnja, predsjednica Općinskog suda Nova Gradiška, te djelatnici ZK odjela i Katastra Nova Gradiška koji će taj posao i odraditi.

img0
img1
img2
img3
img4
img5
img6
img7
img8
1/9 
start stop bwd fwd

„To je veliki posao i postupak koji  traje pet godina. Imamo i postupak katastarske izmjere koji traje dvije do tri godine.  Iziskuju jako puno vremena, financijskih sredstava i organizacije na lokalnoj  i državnoj razini. Ovdje su rađene izmjere zahvaljujući bivšem načelniku Nikoli Jugoviću. Sada ih  nastavlja  načelnik Vitomir Žakić.  Općina Cernik pokazala se  jako učinkovitom po pitanju izmjera i sređivanja zemljišnih knjiga  “, rekao je Ivica Stipetić. pročelnik  županijskog Uredu geodetske uprave.

Štefica Boroš, voditeljica ZK odjela Nova Gradiška dodaje da je do sada u općini Cernik  vođen jedan od najboljih postupaka za sređivanje zemljišne knjige i katastra.

„Započinjemo katastarsku izmjeru naselja Podvrško, a za dvije godine se nadam da ćemo to učiniti i u Banićevcu, nakon čega bi općina Cernik kompletno završila katastarsku izmjeru i sredila svoje zemljišne knjige i postala jedna od rijetkih općina u Hrvatskoj  u kojoj  je to učinjeno. Put ovom poslu utro je bivši načelnik Nikola Jugović, mi ga nastavljamo.  Jako nam je drago da ste izabrali našu općinu i da privodimo posao kraju. Smatram da će katastarska izmjera puno značiti za mlade ljude u selu, ali i za ostale mještane koji se žele baviti nekom proizvodnjom. Podvrško je specifično jer na jednoj maloj čestitci ima 14 posjednika. Zahvaljujem se Brodsko-posavskoj županiji od koje smo dobili 140 000 kuna potpore.  Hvala  i djelatnicima novogradiškog katastra i svima koji sudjeluju u ovom velikom poslu“, rekao je  načelnik  Vitomir Žakić.

„Ugodno je čuti  da se tu   događaju ovako dobre stvari. Dugi niz godina radimo na poboljšanju i kvaliteti naših podataka,  od davnih dana pa do prelaska na digitalni oblik. Naš je cilj zajednički prebroditi jaz između gruntovnice i katastra i osnovati novu zemljišnu knjigu. To je vrhunac uređenja  kojim  se stavljamo u sam vrh europske kvalitete što će omogućiti općinama, gradovima i županijama i svima drugima lakši posao“, rekao je  Antun Vidaković, zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave koji je otvorio radove izlaganja podataka.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba