NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
04. travnja 2018.

Grad ulaže tri milijuna kuna u izgradnju šetnice uz Šumetlicu

Bilo kakav vodotok, rijeka,  rječica ili  potok  svakom bi mjestu trebao biti ukras pored kojeg se  može  prošetati, trčati, zastati ili sjesti. Jedan takav ima i Nova Gradiška.  Šumetlica  danas služi osnovnoj svrsi, a ta je da  kroz nju teče voda, pogotovo da brzo  teče u trenucima kada je ima i previše. U najužem centru grada  ona je betonska  kanalčina, neki je  zovu i sarkofagom.  Koritu  Šumetlice,   izgrađenom   od armiranog betona  jedina je svrha  propust  vode.  Stariji Novogradiščani se sjećaju da se nekada  u Šumetlici mogla pecati riba, ali isto tako da je bila smrdljivi kanal u koji je  tvornica kože koja je bila sjeverno od Auto moto centra ispuštala otpadne vode. Stanje kavo je sada gradonačelnik Vinko Gergić ima namjeru bitno promijeniti, dijelom  korigirati korito  Šumetlice i na potezu od  mosta  kod  bazna  do Tanga izgraditi šetnicu. Izgradit će se dva pješačka mosta, bit će tu  dječje igralište i prostori  na kojima će se moći roštiljati i družiti.

P1130335
P1130371
P1130372
P1130373
prva (179)
1/5 
start stop bwd fwd

Na dno korita će se postaviti obluci strmačkog kamena kako bi ono ljepše izgledalo i   stvorili se  uvjeti za  povratak života u vodotok. Osim što će se dijelom   regulirati visina obale  u dijelu do mosta u Gajevoj ulici, kod bivše kožare izgradit će se pješački most kojim će se moći doći do osnovne škole i stadiona.

Dio od Gajev e do  ulice Zrinskih   će se riješiti na drugačiji način. Oblutcima će se smanjiti koridor i dizati uvis. U gornjim zonama će se staviti raslinje. Bit će to  puzavci koji će padati. Do mosta  u ulici Zrinskih  će biti šetnica od 130 do 160 centimetara i ograda.

Kako kaže gradonačelnik od ulice Zrinskih  šetnica se neće nastaviti.  Morat će se proći kroz dio Potočne ulice jer neki stanovnici ne žele ustupiti metar do metar i pol  svog zemljišta.  Kod vodospreme će  se  izgraditi pješački most kojim će se preći na  drugu stranu  gdje će se kod parkirališta  napraviti dječje igralište i prostor za roštilj.  U drugoj fazi  duž cijele   šetnice će biti postavljena rasvjeta.   Grad  radove financira sa nešto više od  3 milijuna  kuna. Kada se radovi u cijelosti završe Nova Gradiška će dobiti  šetnicu  uz Šumetlicu dugu  dva kilometra.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba