NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor cajtung   
01. lipnja 2018.

Grad  postao vlasnikom  kompletnog zemljišta u  središtu grada

O aktivnostima koje je Grad Nova Gradiška uložio u cilju uređenja središta grada govorio je 1. lipnja gradonačelnik Vinko Grgić. Bilo je nužno riješiti imovinsko-pravne odnose za dijelove zemljišta u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve i Ministarstva pravosuđa  koje je od grada Nova Gradiška dobilo zemljište za izgradnju nove zgrade Općinskog suda. Kako se tada govorilo Palače pravde koja nikada nije izgrađena, a zemljište je ostalo u vlasništvu Ministarstva pravosuđa. Prema riječima gradonačelnika Vinka Grgića imovinsko-pravni  odnosi su riješeni i Grad Nova Gradiška je vlasnik  zemljišta pa se za godinu-dvije  može očekivati  novo lice središta grada.

„Prije godinu dana krenuli smo u realizaciju i pripremu projekata o uređenju centra grada. Smatramo da je  prostor ispred blok centra, uz šahovnicu i binu,   najatraktivniji prostor za uređenje grada  koji  svi vide kada  dođu  u Novu Gradišku. Imali smo imovinsko pravnih problema jer većina parcela nije bila u vlasništvu Nove Gradiške. Prošle godine smo to riješili sa Srpskom pravoslavnom crkvom, otkupili i dijelom zamijenili parcelu. Ostalo je problem s Ministarstvo pravosuđa u čijem je vlasništvu bilo oko 2. 500 kvadratnih metara  zemljišta.  Nakon dugotrajnih i korektnih pregovara, a  uz korektnu podršku  predsjednice Općinskog suda Lidije Klašnja-Petrović dobili smo ugovor o darovanju. Praktično smo vratili parcelu koja je nekad bila u vlasništvu Grada i dana Ministarstvu pravosuđa. Sve je prošlo kroz  gruntovnicu i sve smo riješili tako da je centar grada u vlasništvu Grada Nove Gradiške.  Vrlo brzo  ćemo  raspisati arhitektonski natječaj za realizaciju ovog projekta, pripremati ga prema fondovima,  kandidirati ga i u sljedeću godinu -dvije i realizirati.  Radi se o  velikom prostoru.  Kada su ga studenti arhitekture analizirali, zaključili su  je da je prostor koji se prostire od parka do Konzuma  veličine Trga bana Jelačića u Zagrebu. To je veliko bogatstvo prostora kojeg jednog dana želimo iskoristiti dijelom za   muzej i urediti parter.   Potrebno nam je velik prostor za  brojne manifestacije koje se događaju u našem gradu. Ići ćemo i u rekonstrukciju nove bine i izgradnju amfiteatra“, kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.

Dodao je da je Grad raspisao natječaj za sufinanciranje obnove pročelja zgrade, kako kaže, „uspavane ljepotice– ružnog pačeta“  za što će iz proračuna izdvojiti   200 000 kuna.   Smatra  da se radi o lijepim  vijestima za  građane Nove Gradiške.

img1
img2
img3
img4
img5
1/5 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba