INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKA ŠKOLA NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
11. srpnja 2018.

Učenicima uručeni certifikati europass mobilnisti

 

U Industrijsko-obrtničkoj školi Nova Gradiška, 10.srpnja učenicima koji su temeljem programa Erasmus+  2017. Aktivnost 2  u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja bili dva tjedna na stručnoj praksi u Wolfsbergu u Austriji uručeni su certifikati europass mobilnosti i završno je predstavljen  projekt. Certifikate i priznanja su dobili i učenici koji su bili na stručnoj praksu u Varpaloti u Mađarskoj. Certifikat je  svojevrsna europska putovnica, odnosno dokument  koji učenici  kada završe obrazovanje donose  budućim poslodavcima  na razgovor zajedno s svjedodžbom o završenoj školi što im može pomoći u zapošljavanju.

Ukupna vrijednost projekta je 40.000 eura. Radi se o strogo namjenskim sredstvima kojima se učenicima osigurava putovanje, smještaj i džeparac, te za  organizacijske aktivnosti   kao što su  stručna i jezična, pedagoška i kulturološka priprema,  za pripremu opreme i druge aktivnosti koje su imali za vrijeme provedbe.

Provedenu Aktivnost 2 programa mobilnosti predstavili su  Matija Matošević, stručni učitelj za program zanimanja  CNC operatera, nastavnik struke Darko Klaić za program Automehatroničara i ravnatelj škole Mijo Matošević, prof. koji je bio  i koordinator projekta.

Proveden je program Mobilnosti učenika – Aktivnost A2

-Program mobilnosti ERASMUS+ je proveden u Fachberufsschule Wolfsberg od 17.06.2018. do 30.06.2018. u Aktivnosti 2. u kojemu je sudjelovalo 6 učenika zanimanja Automehatroničar i 6 učenika zanimanja CNC operater.

Ciljevi programa Erasmus+ su mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja, učenika i osoba na tržištu rada, stjecanje i usavršavanje stečenih znanja, vještina i kvalifikacija, učenje stranih jezika po osobnom izboru i njihovo razumijevanje, upoznavanje različitosti europskih kultura i njihovih vrijednosti te uspostava i potpomaganje suradnje između europskih zemalja za postizanje europskih dimenzija u daljem i širem strukovnom obrazovanju. Ti ciljevi su provedbom programa Mobilnošću i partnerstvom učenika i osoblja do novih kompetencija u potpunosti i ostvareni.

Mobilnošću učenika i osoblja do novih kompetencija

Mobilnošću i partnerstvom učenika i osoblja do novih kompetencija proširene su i dopunjene prvenstveno stručne i jezične kompetencije potrebne tržištu rada u području automehatronike i CNC tehnologije u programu stručne prakse prema nastavnom planu i programu za zanimanje Automehatroničar, kao i prema planu i programu stručne prakse zanimanja CNC operater.

1. Sudionici projekta mobilnosti učenici u zanimanju Automehatroničari su kroz 2 tjedna mobilnosti radom u školskim radionicama Fachberufsschule, Wolfsberg relizirali plan i program stručne prakse. To su realizirali tako da su izvodili stručnu praksu zajedno s učenicima škole koji su na redovitoj stručnoj praksi kombinirajući rad u naJsuvremenijem praktikumu za automehatroniku, a zatim u realnoj situaciji izvodili postupke rada na benzinskim i dizel motorima.

2. Sudionici projekta mobilnosti učenici u zanimanju CNC operateri su kroz 2 tjedna mobilnosti radom u školskim radionicama Fachberufsschule, Wolfsberg realizirali plan i program stručne prakse.
To su realizirali tako da su izvodili stručnu praksu zajedno s učenicima škole koji su na redovitoj stručnoj praksi kombinirajući rad na nasuvremenijim CNC simulatorima, a zatim u realnoj situaciji izvodili postupke rada na CNC strojevima.

Sudionici projekta mobilnosti su:
– poboljšali postojeća i usvojili nova, suvremena, multidisciplinarna i primjenjiva znanja i vještine u području rada na novim tehnologijama u području automehatronike i CNC tehnologije, a prema nastavnom programu stručne prakse i prema zahtjevima tehničko-tehnološke dokumentacije, a koja nije moguće provesti u Industrijsko-obrtničkoj školi Nova Gradiška
– poboljšali korištenje naprava, alata, uređaja i strojeva u poslovima rada u području automehatronike i CNC tehnologije prema nastavnom programu stručne prakse, a koja nije moguće provesti u Industrijsko-obrtničkoj školi Nova Gradiška.

Svi sudionici projekta mobilnosti učenika u Wolfsbergu su:
– poboljšali jezične kompetencije, posebice u stručnom dijelu i na poznavanju tehničko-tehnološke dokumentacije prema nastavnom programu stručne prakse,
– poboljšali socijalne kompetencije, razvijanje kulture rada u stvarnom radnom okruženju,
– poboljšali sposobnost timskog rada.

Kulturni program je realiziran u suradnji s partnerom Fachberufsschule Wolfsberg i gradom Wolfsberg. Razgledavanje grada Wolfsberga i prijem kod gradonačelnika.Izlet u Bleiburg i obilazak Firme MAHLE i odlazak na Bleiburško polje.

Za Industrijsko-obrtničku školu Nova Gradiška učinak provedenog projekta će biti:
Iskustva sudionika mobilnosti učenika koristiti ćemo prilikom uvođenja promjena u školi usmjerenih na ishode učenja u radu na razvoju operativnih programa stručne prakse koji će se provoditi na školskoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, i s naglaskom na poboljšanje jezičnih vještina, kao i za daljnje prijavljivanje na EU projekte (ERASMUS+, ESF,…). Iskustva dobivena u projektu ćemo prenositi dalje putem radionica, seminara, konferencija i slično, a rezultati mobilnosti će biti vidljivi na mrežnoj stranici škole, panoima u školi, raznim medijima (lokalni radio, lokalne i regionalne novine i mediji i slično).Želimo se razvijati tako da učenici naše škole, budući stručnjaci mogu odgovoriti na potrebe tržišta rada.
Svi segmenti mobilnosti učenika i osoblja su postavljeni tako da svaki sudionik pojedinačno, ali i svi zajedno mogu doprinijeti jačanju institucionalnog razvoja škole, grada, regije, Republike Hrvatske i Europe. Škola će biti prepoznatljiva u tim promjena na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.
Biti prepoznatljiv, znači biti kvalitetan i potreban tržištu rada, a to ćemo postići i učeći od drugih u novoj radnoj sredini. U viziji razvoja škole planiramo u ovom području mobilnosti učenika i osoblja biti stalno uključeni u sve mogućnosti koje se nude - navodi Koordinator projekta: Mijo Matošević, prof..

-Imali smo tri aktivnosti, odlazak učenika u Varpalotu u RM, odlazak učenika u W u RA, a jedna aktivnost je bila odlazak ravnatelja škole u W  radi dogovora  oko svih daljnjih zajedničkih . aktivnosti.

Predstavljen je projekt  Earsmus+ aktivnost 2  i podijelit ćemo učenicima certifikate  i priznanje o stručnoj praksi. Certifikat je  svojevrsna europska putovnica odnosno dokument   koji oni  budućim poslodavcima donose na razgovor zajedno s  svjedožbom da su završili školu što im može pomoći u zapošljavanju.

Učenici se vratili puni dojmova, novih znanja i iskustava.

Provedenu Aktivnost 2 programa mobilnosti predstavili su  osoba u pratnji Matija Matošević, stručni učitelj za program zanimanja  CNC operatera, nastavnik struke Darko Klaić za program Automehatroničara i ravnatelj škole Mijo Matošević, prof. koji je i koordinator projekta.

10.7. (1)
10.7. (10)
10.7. (11)
10.7. (12)
10.7. (13)
10.7. (14)
10.7. (15)
10.7. (2)
10.7. (3)
10.7. (4)
10.7. (5)
10.7. (6)
10.7. (7)
10.7. (8)
10.7. (9)
P1170130
01/16 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba