ŽOHSS BPŽ PDF Ispis E-mail
Autor ŽOHSS BPŽ   
31. srpnja 2018.

Zašto ministar Tolušić gasi posljednji fenjer u ruralnom prostoru


„Kako zadržati mlade u Hrvatskoj“ postalo je retoričko pitanje koje se postavlja uz ritualnu jutarnju kavu, na plaži u medijima , pitanje na koje odgovor očekuju hrvatski roditelji čija djeca završavaju obrazovanje, formiraju obitelji i oni čija su djeca  izgubljena u hrvatskom beznađu bolji život potražila  u Njemačkoj, Irskoj ili Austriji.

Pravog odgovora nema, hrvatski javni medijski prostor,  u nedostatku tema koje rješavaju životna pitanja i egzistencijalne probleme ponovno je opterećen pitanjem čiji je pradjed bio ustaša , a čiji partizan.

Predsjedništvo županijske organizacije Hrvatske seljačke stranke Brdsko-posavske županije  održalo je sjednicu na kojoj se raspravljalo o gospodarskoj problematici Slavonije i Hrvatske.  Niti HSS-ovci nisu mogli zaobići temu praznih gradova i sela i problem iseljavanja koji je u Slavoniji najizraženiji posljednjih desetak godina. Iskazali su zabrinutost za poljoprivrednu proizvodnu , jer  slavonska žitna polja su nekada hranila cijelu Hrvatsku, proizvodni kapaciteti i danas postoje , ali poljoprivredni proizvod ne može doprijeti do hrvatskog potrošača kojemu su u trgovačkim lancima, usprkos donesenom Zakonu o sprječavanju nepoštenih trgovačkih praksi, servirani manje kvaliteti uvozni prehrambeni proizvodi. Slavonske višnje, lubenice, češnjak, paprika i paradajz trunu u skladištima, dok proizvođači traže rješenje u iseljavanju , jabuka će ostati neobrana zbog nedostatka radnika. Industrijska proizvodnja stagnira, obrti se gase, Slavonija umire.

U takvim okolnostima HSS-ovci smatraju nedopustivim potez ministra Tolušića koji pod izlikom reorganizacije  javnih službi, gasi Hrvatsku poljoprivredno-šumarsku savjetodavnu službu i poslove iz njihove  nadležnosti pripaja  Ministarstvu poljoprivrede. Podsjećaju kako je Zakon o njenom radu donesen prije nešto više od mjesec dana.

HSS-ovci pitaju zašto ministar gasi posljednji fenjer u ruralnom prostoru. Savjetodavna služba je razvijana  trideset godina, postala je prepoznatljiva i servis OPG-ovima. Mreža ispostava pokriva cijelu Hrvatsku i dostupna je svakom proizvođaču. Je li to još jedan pokazatelj kako moderna poljoprivreda temeljima na znanstvenim temeljima ministru Tolušiću ne treba. Pitaju se je li ministar dogovorio izraelske savjetnike i savjetodavce na sastancima koji su se vodili prošlog tjedna na najvišoj državnoj razini. Smatraju neprihvatljivim nered na tržištu pšenice, ne zna se  tko otkupljuje pšenicu i po kojim uvjetima , pojašnjenje za žetvu 2018. stiglo je 25.srpnja , gotovo mjesec dana nakon žetve. Sramotno je i to da seljaci zaoravahu urod (lubenice) a ministar ukida stručnu pomoć OPG-ovima.

HSS-ovci sa sastanka ministru financija šalju prijedlog kako oporaviti slavonsko gospodarstvo, koje se nije oporavilo od vremena granatiranja i ratnih razaranja, poreznim rasterećenjima rada. Predlažu:

-          svim fizičkim i pravnim osobama, koje obavljaju gospodarsku djelatnost,  s prebivalištem u Slavoniji, i zapošljavaju radnike osigurati pravo na sufinanciranje doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje u prvoj godini nakon zapošljavanja radnika u 100% iznosu te 50% istog u drugoj i trećoj godini nakon zapošljavanja.

To je mjera koja će motivirati gospodarstvenike da otvaraju nove proizvodnje i zapošljavaju u Slavoniji, Slavonija samo takvim mjerama može dosegnuti zaposlenost i proizvodnju kakvu je imala 1990., prije Domovinskog rata. Nove proizvodnje i novo zapošljavanje probuditi će uspavanu Slavoniju, ulaganja u mostove i ceste nema taj učinak.

HSS-ovci predlažu i promjene kod bodovanja slavonskih projekata u Ministarstvu regionalnog razvoja  i ostalim ministarstvima na način da  projekti slavonskih gospodarstvenika i jedinica lokalne i regionalne samouprave u startu dobivaju 20% više startnih bodova jer posluju i žive u Slavoniji.

Smatraju kako su navedene mjere i porezne politike koje rasterećuju poslodavca provedive , potrebna je dobra volja vladajućih.

2
3
4
1/3 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba