BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA PDF Ispis E-mail
Autor BPŽ   
02. kolovoza 2018.

Centri kompetentnosti u Brodsko- posavskoj županiji

 

Regionalni centri kompetentnosti su mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, u kojima se uz osnovnu djelatnost obrazovanja i učenja temeljenog na radu, obavlja i osposobljavanje i usavršavanje u segmentima koji pridonose poboljšanju kvalitete strukovnog osposobljavanja i njegove prilagodbe potrebama gospodarstva i tržišta rada.  Njihova je svrha osigurati kvalitetan sustav obrazovanja, obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja uz potporu i suradnju s poslodavcima, osnivačima, razvojno- gospodarskim subjektima, strukovnim udruženjima, visokim učilištima, javnim i civilnim sektorom.

Brodsko- posavska županija je odlukom ministrice znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Blaženke Divjak i njezina pomoćnika za strukovno obrazovanje Vlade Prskala bogatija za jedan centar kompetentnosti i jedan ogledni centar- mentor u strukovnom obrazovanju.

Centri kompetentnosti donose novu opremu strukovnim školama, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više konkretne prakse za učenike, ulazak učenika u svijet rada, tijesnu suradnju s poslodavcima te edukaciju učitelja.

U sektoru poljoprivrede, kao ogledni centar kompetentnosti prepoznata je Srednja škola Matije Antuna Relkovića iz Slavonskog Broda koja je, kako je u svome izlaganju istaknula ministrica Divjak :"primjer dobre prakse škole koja je samostalno ostvarila preduvjete za centar kompetentnosti uz pomoć pred pristupnih fondova".

Dojučerašnji ravnatelj ove škole, pomoćnik ministrice mr. Vlado Prskalo naglasio je kako će Srednja poljoprivredna škola Matije Antuna Reljkovića, temeljem dosadašnjeg rada i ostvarenih iskustava odraditi mentorski posao za sve centre kompetencije u sektoru poljoprivrede, a koji su sada uspostavljeni, te naglasio odlučnost Ministarstva da se centri kao mjesta izvrsnosti učenja uspostave u što je moguće kraćem vremenu.

Tehnička škola Slavonski Brod imenovana je regionalnim centrom kompetentnosti u strukovnom obrazovanju za područje strojarstva.

Svoje zadovoljstvo i ponos što su dvije škole s područja Brodsko- posavske županije prepoznate među najboljima, nije krio niti zamjenik župana Damir Mirković: "Sav uloženi trud i rad, ulaganje u školske prostore, opremu, kadrove i poticanje izvrsnosti u radu i učenju, počinju davati rezultate i ustrajan i kvalitetan rad su prepoznati. Ove škole sada imaju mogućnost uz pomoć EU fondova još više i bolje napredovati, na najbolji način osposobiti učenike za ulazak  u svijet rada, suradnja s gospodarstvenicima i poslodavcima bit će produbljena, a osigurana su sredstva i mogućnosti za dodatnu edukaciju učitelja.

Idućih godina odabranih 25 strukovnih škola djelovat će kao regionalni centri kompetentnosti, koji će pridonijeti višoj kvaliteti strukovnog obrazovanja, ali i gospodarskom rastu, te samim time i demografskoj obnovi, jer mladi više neće imati potrebu odlaziti u inozemstvo.

Inovativnim metodama poučavanja i učenja, učenjem temeljenom na radu i promoviranjem izvrsnosti u radu i učenju  odabrani regionalni centri kompetentnosti postat će nositelji razvojno- gospodarskog obrazovanja.  U skladu s izraženom gospodarskom potrebom Brodsko- posavske županije, Tehnička škola Slavonski Brod postala je Regionalni centar kompetentnosti u području strojarstva , a partneri su i Industrijsko- obrtnička škola Slavonski Brod, Industrijsko- obrtnička škola Nova Gradiška, Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška uz još osam škola iz Osječko- baranjske, Vukovarsko- srijemske, Požeško- slavonske i Virovitičko- podravske županije s kojima su sklopljeni ugovori o suradnji.  Ugovori o suradnji sklopljeni su i sa Strojarskim fakultetom i Veleučilištem u Slavonskom Brodu.

Ponosan sam što su naše škole prepoznate kao centri izvrsnosti i što se Brodsko- posavska županija pozicionirala na karti kvalitetnog strukovnog obrazovanja na regionalnoj i nacionalnoj razini.  Želimo dati poticaj i doprinos gospodarstvu koje će moći ostvariti visoku stopu zaposlenosti, produktivnosti i društvene povezanosti."

18072513392223
18072513392512
180725134514413
DSCF3178
1/4 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba