FOLKLORNI ANSAMBL MLADIH NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
08. listopada 2018.

“Slavonija vesela”  za mlade i stare

 

Zahvaljujući Folklornom ansamblu mladih i  manifestaciji „Slavonija vesela“  6. listopada as  na središnjem gradskom trgu  družila su se  i natjecala djeca  iz Nove Gradiške, Rešetara, Dragalića  i Cernika, a   potporu su im dali članovi Matice umirovljenika  Nova Gradiška i  Konjogojske udruge „Konji bili konji vrani“.  Oduševljeni su  bili  svi  oni koji su se slučajno našli  ovog lijepog prijepodneva   u središtu grada.

Iako  održana   tek drugi puta  “Slavonija vesela“,   u organizaciji Folklornog ansambla mladih Nova Gradiška,  potvrdila se kao  jedinstvena manifestacija koja je, kako  naglašava Veronika Terzić,  predsjednica FAM,  namijenjena je prije svega djeci.

-Želimo prikazati kako se nekad živjelo, kako su se djeca igrala i što se jelo.  Ova manifestacija ima stoga  i svoj poučno-gastronomski karakter. Manifestacija je i ove godine osmišljena u tri dijela. Uz  ocjenjivanje dječjih narodnih nošnji, održano je  kuhanje trganaca, a posebno zanimljive za djecu  bile su dječje igre u povlačenju konopca, runjenju kukuruza, trčanju  u vreći i nošenju jaja u žlici.   Ove godine cijela manifestacija fokusirana je na djecu, pa su tako ona kuhala trgance uz pomoć svojih mentorica - navodi Veronika Terzić.

“Slavonija vesela“  pokazala je da se   tradicijska kulturna, gastronomska  i narodna  baština kroz različite igre može promovirati kod djece, a starije podsjetiti na vrijeme u kome se ne tako davno živjelo. Dodajmo da je organizator za   posjetitelje pripremio bogatu tombolu. Ne treba stoga posebno naglašavati da je  Folklorni ansambl mladih  bio dobar domaćin i organizator. Za sudjelovanje na manifestaciji uručene su i brojne nagrade natjecateljima, ali  i svima koji su  dali potporu  da se ona održi.

U dječjim igrama natjecale su se dječje  ekipe kulturno umjetničkih društava „Dragalić“ i „Cernik“, učenika Osnovne škole „Ante Starčevića“ iz Rešetara,  unuke i unuci članova Udruge Matice hrvatskih umirovljenika Nova Gradiška i  mladeži DVD-a Nova Gradiška. Dakako  nastupili su i domaćini, članovi Folklornog ansambla mladih Nova Gradiška.

Okupljene   sudionike  i građane  pozdravio je zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić.

 

-Srce mi je puno, mislim da smo u potpunosti uspjeli. Vrijeme nas je poslužilo, družili smo se, razmjenjivali iskustva, dali fokus na naše mlade, tradiciju, običaje, Slavoniju koju moramo čuvati u srcu i štovati običaje naših starih. Dok je ovakvih mladih ljudi Slavonija se ne mora bojati budućnosti. Hvala lijepa svim našim članovima, gostima, pokroviteljima, sponzorima, svima onima koji su na bilo koji način pomogli održavanje naše manifestacije. Ovo nam je samo poticaj da idemo dalje –  kazala je Ernestina Straga Šašić, bivša predsjednica, a sada članica Upravnog odbora Folklornog ansambla mladih.

Rezultati:

U dječjim  igrama Prosudbeno povjerenstvo Elvira Bakunić, Željka Šebalj i Matea Sertić proglasilo je najbolje: Prva je ekipa Folklornog ansambla mladih Nova Gradiška, drugi su članovi KUU „Cernik“, treći učenici Osnovne škole „Ante Starčevića“ iz Rešetara, četvrti KUD „Dragalić“ i peta ekipa DVD-a Nova Gradiška

Prosudbeno povjerenstvo koje je odlučivalo o najljepšem djetetu u narodnoj nošnji u sastavu Gordana Marosavljević, Mirela Brlić Trnka i Jasmina Balšković proglasilo je najljepše:

Najmlađa kategorija:

  1. Lovro Modrić i Petra Šupica – KUD „Dragalić“
  2. Lana Stević – KUU Cernik
  3. Iva Ćorković – KUD „Dragalić“

Srednja kategorija muški:

  1. Luka Madžarević – KUD „Rešetari“
  2. Bernardo Hruban Smičić – KUD „Rešetari

Srednja kategorija ženske:

  1. Lucija Oštrić – KUU Cernik
  2. Barabara Cindrić – KUD „Rešetari“
  3. Dora Gajić – Folklorni ansambl mladih Nova Gradiška

Starija kategorija:

Muški: 1. Marijan Marjanović – Folklorni ansambl mladih Nova Gradiška

Ženke: 1. Sara Straga Šašić – Folklorni ansambl mladih

Rezultati natjecanja u kuhanju trganaca:

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Blaženka Blažević ( predsjednica), Dragica Kekez i Slaven Blažić odlučilo je da je najbolje trgance pripravila ekipa Kulturno umjetničke udruge Cernik, drugi su novogradiški umirovljenici predvođeni Marijom Kičić i njenim unukom Leonom, treća je ekipa DVD-a Nova Gradiška.

IMG_5665
IMG_5679
IMG_5691
IMG_5708
IMG_5713
IMG_5749
IMG_5762
IMG_5787
IMG_5793
IMG_5796
P1200092
P1200130
P1200131
P1200134
P1200140
P1200143
P1200149
P1200156
P1200157
P1200161
P1200171
P1200177
P1200201
01/23 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba