OPĆA BOLNICA NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
10. listopada 2018.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila Opću bolnicu u Novoj Gradiški

 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović današnji boravak u Novoj Gradiški započela je posjetom Općoj bolnici. Dočekali su je ravnatelj dr. Josip Kolodziej i župan Danijel Marušić. Predsjednicu su pozdravili i djelatnici bolnice među kojima su bili i brojni načelnici općina novogradiškog područja.

Na novom Odjelu dijalize dr. Kolodziej je pozdravio Predsjednicu, župana, predsjednika Županijske skupštine Peru Ćosića, zamjenika novogradiškog gradonačelnika i načelnike općina novogradiškog kraja, koje su sudjelovale u izgradnji i opremanju ovog odjela. Zaželio je predsjednici dobrodošlicu i zahvalio na dolasku u bolnicu koja je, kako je naglasio, stara 170 godina i imala svojih uspona i padova.

Ukidanju novogradiške bolnice i njezino spajanje s bolnicom u Slavonskom Brodu narušio kvalitetu zdravstvene zaštite i njenu dostupnost

-Posljednje vrijeme obilježila su dva događaja. To je Domovinski rat jer je bolnica bila nekoliko kilometara udaljena od crte bojišnice i u kojoj se liječilo nekoliko stotina hrvatskih branitelja. Drugi važan događaj zbio se prije nekoliko godina kada je tadašnja Vlada donijela odluku o ukidanju ove bolnice i njezino spajanje s bolnicom u Slavonskom Brodu. Taj događaj je narušio kvalitetu zdravstvene zaštite i njenu dostupnost. Unio je i strah među ljude za radna mjesta i među pacijente za mogućnost liječenja. Hvala Bogu, 1. listopada 2017. godine odlukom Županijske skupštine i uz potporu ove Vlade mi smo se uspjeli ponovo osamostaliti i dobiti pravni subjektivitet. Kolika je šteta nanesena tim spajanjem potvrđuje samo jedan činjenica. U vrijeme spajanja smo mogli aplicirat na projekt „Kraći put do zdravlja“ i izgubili 10 milijuna kuna jer nismo kao Podružnica prihvatljivi na natječaju.

Počastili ste nas svojim dolaskom u trenutku kada obilježavamo završetak radova na Odjelu dijalize i njegovo otvaranje. Ovo je projekt koji traje 26 godina. Prvi Inicijativni odbor je formiran 1992. godine. Iz raznih razloga tek smo sada ušli u njegovu realizaciju. 35 pacijenata gravitira našoj bolnici i bit će liječeno na ovom odjelu. Investicija je vrijedna 2,5 milijuna kuna. Imamo mladi kadar i mladu voditeljicu dr. Knežević. Nadam se da će odjel značajno dići kvalitetu života pacijenata s našeg područja.

Novi projekti

Ne stajemo samo s obnovom ovog odjela, aplicirali smo energetsku obnovu cijele bolnice u vrijednosti oko 20 milijuna kuna. Sva sredstva bit će povučena iz europskih fondova. Trenutno su u tijeku radovi na obnovi Odjela pedijatrije. To je projekt vrijedan 2,5 milijuna kuna koji će isto tako, dobrim dijelom, biti financiran iz europskih fondova. Napravili smo projekt i čekamo da se otvori natječaj za hitni objedinjeni bolnički prije. Projekt je u vrijednosti 8 milijuna kuna. Nadam da je ovo jedan novi zamah koji će novogradiškoj bolnici dati „novi život”. Najvažniji od svega su djelatnici. Imamo 72 liječnika, a osobito je značajno što imamo 28 specijalizanata, koji su na specijalizaciji i željno očekujemo njihov povratak što će značajno dići kvalitetu pružanja usluga zdravstvene zaštite u našoj bolnici – kazao je ravnatelj dr. Josip Kolodziej i dodao da se nada će imati za koga otvoriti ove odjele, posebno pedijatriju, jer se demografska situacija kako i sami kažete je zaista katastrofalna i stoga trebamo žurne mjere da nešto poduzmemo jer vremena za realizaciju dugoročnih projekata nema.

Ovdje se vidi hunani pristup pacijentu, što znači da on nije samo objekt liječenja nego i subjekt

Okupljenim se liječnicima i zdravstvenom osoblju obratila i sama predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i zahvalila na toploj dobrodošlici.

–Čestitam vam na svemu što se učinili dosada u povijesti bolnice, posebno na brizi o našim ranjenicima i braniteljima, ali i o svim osobama na ovom prostoru. Uvjerena sam da s najvećom razinom liječničke etike i humanošću pristupate svakom svojem pacijentu. To se vidi i na ovom novom Odjelu za dijalizu koji je svijetli primjer u odnosu na to kako, nažalost, još uvijek izgleda većina naših bolnica. To ne znači da je razina u bolnicama niža nego što je na zapadu. Nažalost materijalnu uvjeti još su nam uvijek malo drukčiji malo manje humani. Ovdje se upravo vidi taj humani pristup pacijentu, što znači da on nije samo objekt liječenja nego i subjekt. Vjerujem da će se, u ovim prekrasno uređenim prostorijama prepunim svjetla pacijenti osjećati malo optimističnije.

Jako sam zadovoljna ovime što sam vidjela i još jednom srdačno čestitam svima vama u bolnici, ravnatelju, Ministarstvu zdravstva, županu, lokalnoj i regionalnoj upravi i samoupravi te Ministarstvu, te svima koji su pomogli u realizaciji ovoga projekta - kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i djelatnicima bolnice zaželjela puno uspjeha u radu.

img1
img10
img11
img12
img13
img14
img15
img16
img17
img18
img19
img2
img20
img21
img3
img4
img5
img6
img7
img8
img9
01/21 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba