ŽO HSS SLAVONSKI BROD PDF Ispis E-mail
Autor HSS BPŽ   
11. listopada 2018.

Loše zbrinuti otpad i učestalost karcinoma su povezani

 

U Hrvatskom saboru je održana  tematska sjednica Saborskog odbora za zdravstvo  s temom o utjecaju odlagališta otpada i centara za gospodarenje otpadom na zdravlje stanovnika. Člankom 70. Ustava RH određeno je da svatko ima pravo na zdrav život, to pravo je neosorno i država mora osigurati uvjete za zdrav okoliš. Brojni predstavnici udruga civilnog sektora, upozorili su na neodgovarajuće  postupanje s otpadom, ali i činjenicu da niti danas nisu poznati svi utjecaji koje na čovjeka imaju kemikalije koje nastaju na deponijima i pri neodgovarajućem zbrinjavanju otpada.

U radu Odbora sudjelovali su uz saborske zastupnike i predstavnici nadležnih službi, ministarstava i zavoda koji  brinu o zdravlju ljudi i komunalnom gospodarstvu , u ime Hrvatske seljačke stranke u radu Odboru su sudjelovali zastupnici Davor Vlaović i Mladen Mađer.

HSS-ovi saborski zastupnici govorili su o neriješenim problemima zbrinjavanja  otpad na koje upozoravaju već mjesecima , a prije svega o problemu Piškornice iz Koprivničkog Ivanca koja je umjesto organizirani centar za gospodarenje otpadom postala  odlagalište ogromnih količina smeća koje je postalo ugroza za stanovništvo. O problemu Piškornice govorio je prisutni načelnik općine Mario Švegović koji je rekao kako postoji velika opasnost od otpadnih procijednih voda i opasnost zagađenja vodonosnika.

Ništa manji problem nije niti u Brodsko-posavskoj županiji u općini Davor gdje je umjesto lokalnog odlagališta komunalnog  otpada deponija postala nacionalno odlagalište otpada u kojem je nerijetko opasni klaonički i drugi otpad, a izvorište pitke vode za stanovnike novogradškog područja je u neposrednoj blizini.

HSS-ovci smatraju kako se, ne samo zbog sankcija i penalizacije  koje će Hrvatska trpjeti, pitanje zbrinjavanja otpada u hrvatskoj mora riješit na za okoliš i građane prihvatljiv način. Ne postoji zdravstveni sustav koji  može uspješno sanirati štete koje na stanovnike imaju življenje u zdravstven neispravnim uvjetom uzrokovano nečinjenjem države.

2
3
2
3
1/2 
start stop bwd fwd
Share
 

Komentari  

 
#1 Hamish 2018-11-03 22:26
I have noticed you don't monetize your website, don't waste
your traffic, you can earn extra cash every month. You can use the best adsense alternative for any type
of website (they approve all websites), for more details simply search in gooogle:
boorfe's tips monetize your website

my blog post :: BestDamaris: [obrisano]s[obr isano]CleverDar yl.blogspot.com
Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba