ŽO HSS SLAVONSKI BROD PDF Ispis E-mail
Autor HSS BPŽ   
11. listopada 2018.

Loše zbrinuti otpad i učestalost karcinoma su povezani

 

U Hrvatskom saboru je održana  tematska sjednica Saborskog odbora za zdravstvo  s temom o utjecaju odlagališta otpada i centara za gospodarenje otpadom na zdravlje stanovnika. Člankom 70. Ustava RH određeno je da svatko ima pravo na zdrav život, to pravo je neosorno i država mora osigurati uvjete za zdrav okoliš. Brojni predstavnici udruga civilnog sektora, upozorili su na neodgovarajuće  postupanje s otpadom, ali i činjenicu da niti danas nisu poznati svi utjecaji koje na čovjeka imaju kemikalije koje nastaju na deponijima i pri neodgovarajućem zbrinjavanju otpada.

U radu Odbora sudjelovali su uz saborske zastupnike i predstavnici nadležnih službi, ministarstava i zavoda koji  brinu o zdravlju ljudi i komunalnom gospodarstvu , u ime Hrvatske seljačke stranke u radu Odboru su sudjelovali zastupnici Davor Vlaović i Mladen Mađer.

HSS-ovi saborski zastupnici govorili su o neriješenim problemima zbrinjavanja  otpad na koje upozoravaju već mjesecima , a prije svega o problemu Piškornice iz Koprivničkog Ivanca koja je umjesto organizirani centar za gospodarenje otpadom postala  odlagalište ogromnih količina smeća koje je postalo ugroza za stanovništvo. O problemu Piškornice govorio je prisutni načelnik općine Mario Švegović koji je rekao kako postoji velika opasnost od otpadnih procijednih voda i opasnost zagađenja vodonosnika.

Ništa manji problem nije niti u Brodsko-posavskoj županiji u općini Davor gdje je umjesto lokalnog odlagališta komunalnog  otpada deponija postala nacionalno odlagalište otpada u kojem je nerijetko opasni klaonički i drugi otpad, a izvorište pitke vode za stanovnike novogradškog područja je u neposrednoj blizini.

HSS-ovci smatraju kako se, ne samo zbog sankcija i penalizacije  koje će Hrvatska trpjeti, pitanje zbrinjavanja otpada u hrvatskoj mora riješit na za okoliš i građane prihvatljiv način. Ne postoji zdravstveni sustav koji  može uspješno sanirati štete koje na stanovnike imaju življenje u zdravstven neispravnim uvjetom uzrokovano nečinjenjem države.

2
3
2
3
1/2 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba