HRVATSKA SELJAČKA STRANKA BPŽ PDF Ispis E-mail
Autor ŽO HSS   
14. listopada 2018.

Hrvatska vina su pili na svim europskim dvorovima, danas je grožđe neobrano

 

U pripremi je novi Zakon o vinu koji bi trebao regulirati tržište vina i pomoći hrvatskim vinarima i vinogradarima preživljavanje na nemilosrdnom globalnom tržištu s konkurencijom koja je pola stoljeća ispred. Od Zakona se očekuje provedba mini reforme vinarstva i vinogradarstva, dobivanje okvira za označavanje vina sukladno zemljopisnom podrijetlu i prekid vinskih politika iz prethodne države. Prema raspravama, primjedbama saborskih zastupnika i udruženja vinara i vinogradara, prilikom prvog čitanja Zakona to se nije dogodilo.

U Saboru je o vinu raspravljao HSS-ovac Davor Vlaović rekavši kako su problemi u vinskom sektoru mnogobrojni i rezultat su sustavnih nedovoljno dobrih politika prema hrvatskim proizvođačima grožđa i vinarima.

„Smanjuju se površine pod vinogradima u Hrvatskoj, izvoz je premali u odnosu na uvoz vina, najveći uvoz je i dalje iz Makedonije te iz Italije, Francuske, Njemačke i drugih vinskih regija. Najviše izvozimo u Bosnu i Hercegovinu. Premalo raste izvoz prema ciljanim tržištima Njemačke, Italije, SAD-a.

Važno je kontrolirati uvoz, stječe se dojam da nisu iskorišteni svi mehanizmi kontrole kako bi se tržište zaštitilo od loši i jeftinih vina, posebice makedonskih.

Predloženi zakon čak krši odredbe europske Uredbe o zaštiti zemljopisnog podrijetla i zaštiti oznake izvornosti.“

Vlaović je prenio stav udruga vinara koje smatraju kako ne treba uvijek težiti originalnosti i vlastitoj kreativnosti nego je ponekad dobro i preslikati primjere dobre prakse iz zemalja koje su uredile tržište vina i naveo Francusku kao primjer.

„Francuska je problem s uvozom, sličan našem, riješila na način da država kontrolirala ubrane količine grožđa prema geografskom području, utvrdila kvalitetu i odredila minimalnu cijenu vina tog područja za stavljanje na tržište. Država je preuzela garanciju za plasman tih vina. U prvim godinama država je plasirala na tržište 80% ukupne proizvodnje francuskih vina. Danas je obrnuto, 80 % proizvođača prodaje vino samostalno po cijenama iznad minimalnih. Svi su zadovoljni i država i proizvođači. Zakon o kojem raspravljamo neće zaštititi proizvođače.“

Vlaović smatra kako je predložena podjela Hrvatske na četiri vinogradarske regije prihvatljiva, problem će biti ako to ostane samo marketinški trik, a proizvođači ne dobiju istinsku pomoć u rješavanju tržišnih problema jer danas nitko u Hrvatskoj ne zna kliko se grožđa proizvede u hrvatskim vinogradima te je naglasio kako su kontrole nužne i trebaju biti strože, a proizvođači grožđa ih očekuju.

„U Hrvatskoj je tijekom berbe ponekad teško nabaviti pojedinu sortu grožđa u dovoljnim količinama, ali se u proljeće vina tih proizvođača, koji nisu imali grožđa, nađu na policama s markicom i oznakom podrijetla. Od čega su proizveli? Vjerojatno iz uvoza!“

Vlaović se osvrnuo i na druge probleme vinogradara vezane za citoplazmu, zlatnu žuticu i suzbijanje vektora jer kaže kako je proveden monitoring, ali daljnjih aktivnosti nije bilo u dovoljnoj mjeri, smatra kako država mora aktivnije sudjelovati u prevenciji daljnjeg širenja bolesti koja bi mogla opustošiti vinograde.

„Zaražene , zapuštene vinograd treba iskrčiti, nitko nema te ovlasti, a on su izvor zaraze. Savjesni vinogradari koji to čine, svjesni problema koji prijete, nisu na vrijeme obeštećeni. To se mora uredit i ubrzati. Onaj koji je iskrčio vinograd radi bolesti planira saditi novi i to mu treba omogućiti pravovremenom naknadom štete.

Molim odgovor planira li se uskladiti naš Zakon s EU Uredbom i kako se planira zaštititi naše proizvođače grožđa i vina na domaćem tržištu, izvoz je spor i ovoga trenutka nije cjelovito rješenje.

Prodaja vina na kućnom pragu i povezivanjem s turističkim sektorom je moguće rješenje.

Zakon ima dobrih rješenja u administrativnom rasterećenju proizvođača, provedba strategije sadnje novih nasada nije završena, biti će tek kada za vina iz tih vinograda riješimo tržište. Učinite taj korak za naše vinogradare i vinare.“ zaključio je Vlaović.

20160902_105426
20160902_112343
20160902_112527
1/3 
start stop bwd fwd
Share
 

Komentari  

 
#2 Antoine 2019-01-01 13:23
Hello, I think your site might be having browser compatibility issues.
When I look at your blog site in Chrome, it looks fine but when opening in Internet
Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
Other then that, terrific blog!

My site :: Сialis: [obrisano][obri sano]costofcial .com
Citat
 
 
#1 Betsey 2018-10-31 17:00
I think this is one of the most significant information for me.

And i'm glad reading your article. But should remark on few general things, The
web site style is perfect, the articles is really excellent :
D. Good job, cheers

Here is my web page; sex randki: [obrisano]s[obr isano][obrisano ].xvideos.com/tags/sex-anonse
Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba